Monday, September 30, 2019

Gideon Day 23

1 :( D2 Hope And Crosby
2 :) D2
3 :) D1
4 :) D1
5 :) D0 - Watched this season and when it aired.
6 :) D3 - I know this sculpture from the Fogg Museum! I used to live in the neighborhood and visited often (free admission with a Cambridge library card). It’s a bronze cast with a tulle skirt and a satin hair ribbon.

Kim Day 23

2/6

Vs. Ben LLL

1 :( Abbott, Costello. I didn't think the singing part fit but hoped I just didn't know about it. D12

2 :( Nassau. I couldn't figure out what part of the world to focus on. I am embarrassed that Ben had more faith in wanting my MTV than my geography and I proved him right. D20

3 :) A raisin in the sun. I know the poem as well. D11

4 :( Risk. I would have never gotten this based on the "apart from". D21

5 :) The Real World. D02

6 :( Rodarte. I meant Rodin. And apparently wrote an American Fashion house. And Ben wrote the answer. Game over. D33

Seif Day 23 vs. Pelc (LLL)

Happy New Year to all who are celebrating.  I've unfortunately come down with pneumonia and will need a few days to recover, so I'll keep this briefer than normal and, unless I'm feeling better, may not post again this season. 3/6.

1. Abbot and Costello :(, D11. No clue.
2. Jakarta :), D22.  Gimme.
3. Raisin in the Sun :), D22.  I read this in 8th grade and remember it well.  Plus during NFL week 3 they were running adds with the poem, so it was fresh in my mind.
4. Agricola :(, D11.  Oops.  Kind of an embarrassing miss.
5. Real World :), D00.  Even I knew this one. 
6. Rodin :(, D33.  If I'd made the connection from opera to ballet, I'd have gotten this.  But I didn't.


Rosh Haday23 vs Brad

3/6

1) Lewis, Martin.  Was between them and Laurel and Hardy.  Didn't realize they were done that quickly and not into the 60s, but I couldn't picture Laurel and Hardy singing.  2/1

2) Jakarta.  I love questions where I have absolutely no idea, but know only one fact about the subject and have to submit that as an answer.  Of the countries whose capitals could be the answer here, Jakarta was the only one I knew.  0/1

3) Denied.  In retrospect I should have had this. I guess a dream deferred is not denied, rather it dries up.  I think I'll regret my defense. 2/2

4) Come Sail Away. I assumed this was some weird board game. I should have paid more attention to Crazy Rich Asians.  3/2

5) The Real World.  I hated The Real World, never watched it, but everyone knew who that annoying Puck was. 1/0

6) Eiffel.  No chance. 1/3

Dave M day 23

3/6

 

1 : ( Guessed Laurel and Hardy. D13

2 : ) Geography Gimme. D20

3 : ( Had no idea, guessed Withering on the Vine, which is at least closer concept-wise and fruit-wise than I was expecting. D22

4 : ) I don’t know how to play it but Mahjong sets seem to have lots of pieces. D11

5 : ) I vaguely remember The Real World and one other similar reality show on MTV – Road Rules or something? The Real World seemed like it would fit. D01

6 : ( Late 19th Century French Artist = Monet for most of my guesses. D32

Jesse Day 23

3/6

1. My Friend Irma (1949), That's My Boy (1951), and Hollywood or Bust (1956) are among the films made during the hugely successful 10-year singing/clowning partnership of what two actors and entertainers?
Correct Answer: DEAN MARTIN, JERRY LEWIS
Your Answer: Astair and Rogers
Points Assigned: 2
Points Assigned to Private Opp: 2

I had no idea. 

2. The city of Batavia, founded by the Dutch in 1619, was used as the capital of the Dutch East Indies and was known internationally by that name for over three centuries. Batavia corresponds mostly to what present-day capital city?
Correct Answer: JAKARTA
Your Answer: Jakarta
Points Assigned: 2
Points Assigned to Private Opp: 2

I figured go with the largest city in Indonesia. I was right. 

3. A line from Langston Hughes's 1951 poem Harlem, regarding what happens to a dream deferred, provides the title for what acclaimed 1959 play—the first drama written by an African American woman or directed by any African American to be produced on Broadway?
Correct Answer: RAISIN IN THE SUN
Your Answer: Raisin in the Sun
Points Assigned: 1
Points Assigned to Private Opp: 1

I knew that line from the poem. 

4. Apart from the game's main playing pieces, a standard set for what game also typically includes sixteen "wind disks", marked North, South, East, or West (four of each)?
Correct Answer: MAH-JONGG
Your Answer: High Seas
Points Assigned: 3
Points Assigned to Private Opp: 3

Oh boy, I think I may have given this too many points. I had no idea. 

5. San Francisco bike messenger David "Puck" Rainey was the most notorious cast member of the third season—and perhaps any season—of what MTV series?
Correct Answer: THE REAL WORLD
Your Answer: The Real World
Points Assigned: 0
Points Assigned to Private Opp: 0

Not sure if this is easy, but I knew right away even though I have never seen a season on the Real World. 

6. Marie Genevieve Van Goethem, a young girl who was studying at the Opéra in Paris, was the model for the only sculpture exhibited by what French artist during his lifetime, in 1881?
Correct Answer: EDGAR DEGAS
Your Answer: Rhodan
Points Assigned: 1
Points Assigned to Private Opp: 1  

Nope!

Ben day 23 v Kim

3/6

1 :( laurel and hardy D32
2 :) Jakarta. Not sure how I knew this but it felt right.d11 
3 :( cat in a hot tin roof. I've heard of this in a trivia context at some point. Was it on LL? D23
4 :) mah jong. D01
5 :( the real life. I think I mixed the simple life into the real world. D20 for Kim
6 :) degas. Opera -> ballerina -> Degas. D12

Friday, September 27, 2019

Gideon Day 22

The questions this season have been really good to me. I’m still kinda shocked I’ve been able to keep this up. We’ll see how generous Thorsten is with my answers today.

1 :/ D3/3 Ozzie And Harriet - I was pretty sure that Lucy had little Ricky while the tv show was on the air, not ten years earlier, so I ruled them out. Took a little while to remember Ricky Nelson’s last name, and then finally pull Ozzie and Harriet Nelson from that. Hope this answer is close enough.
2 :) D1/1 Oblasts
3 :/ D0/0 Pignola (Pine Nuts) - I meant to type Pignolia, which I wrote correctly in my paper notebook when I was working out today’s answers. Hope I get the credit.  I made pesto last week with a late season harvest from the basil plant on my porch, and ate some last night!
4 :) D2/2 Oboe - I had no idea. I spent a long while writing out lots of possible answers. At the last minute changed my answer from harpsichord. I remembered we had an oboe question a while ago and thought the name origin (hautbois) was neat, so I went with it as a wild guess.
5 :( D2/2 Oil - I was considering water... then decided they might be checking olive oil or something.
6 :) D1/1 Gin Rummy

Debbie Day 22

Another 2 for 6 - I thought I would do better.  But proud to be sharing some common wrong answers with this esteemed crew. And wow - lead in Sierra A???

1 :( I Love Lucy. I had just read about how this used to be a radio show, and they had their son Ricky on it.  Really thought it was right, esp with the dates. D1

2 :( provinces. Again, was hoping this was a clever question/answer. Never heard of any of these. D3

3 :) pine nuts. Think of this as pretty well-known. D1

4 :( tambourine. No idea, took a random (fun) guess. D2

5 :( diamonds. Thought this would be right too. D2

6 :) Gin rummy. Seemed too easy to be right. D0




Brian Day 22 vs Dave M

A much better 3/6 today.  Go Gideon! And also go Ben, who has climbed out of the depths, i hope he can stay in C with me.

1) The Nelson Family Show. I knew Ricky was Ricky Nelson, but I don't think I could ever have pulled Ozzie and Harriett.  1/2

2) oblast.  Shocked that I got this.  Had just read about the Jewish autonomous oblast a few days ago, figured I'd throw oblast out there on a goof.  3/0

3) pine nuts.  This one I just knew.   0/1

4) sitar.  Same as Jesse, no clue, and I got an Indian vibe off the word shawm.  2/3

5) diamonds.  no clue, and that's two of the same wrong answers as Jesse. Seif, I'd give this to you.  Lake is much more correct than asteroid. 2/2

6) gin rummy. I'm more familiar with Goldmember than Goldfinger, but I played Rummikub with my kids yesterday, making this a gimme.  1/1

Jesse Day 22

3/6

1. Ricky and David were the names of the child actors, and also the child characters, who appeared with their parents on what TV series that ran from 1952 to 1966 (after nearly ten successful years on the radio)?
Correct Answer: THE ADVENTURES OF OZZIE AND HARRIET
Your Answer: Father knows best
Points Assigned: 2
Points Assigned to Private Opp: 3

I had no idea.

2. According to the Russian Constitution, the Russian Federation consists of six types of federal subjects (constituent entities very roughly equivalent to states or provinces). Three types are republics, cities of federal importance, and autonomous okrugs. Name any one of the other three types.
Correct Answer: KRAI, OBLAST, AUTONOMOUS OBLAST
Your Answer: Oblast
Points Assigned: 2
Points Assigned to Private Opp: 2

I read something recently with the word Oblast in it. 

3. A basic recipe for pesto consists at a minimum of basil, garlic, olive oil, parmesan cheese, and, most traditionally, what nuts? The original pesto alla genovese includes these nuts and the aforementioned ingredients plus pecorino and salt.
Correct Answer: PINE NUTS
Your Answer: Pine Nuts
Points Assigned: 0
Points Assigned to Private Opp: 2

I just know this from eating pesto al genovese. 

4. The musical instrument known as a shawm is a predecessor of what other instrument, which shares the shawm's basic form and mostly replaced the shawm by the end of the 17th century?
Correct Answer: OBOE
Your Answer: Sitar
Points Assigned: 3
Points Assigned to Private Opp: 1

I had no idea. The word sounded vaguely hindi so I went with Sitar. 

5. A Secchi Disk, eight to twelve inches wide and plain white or divided into black and white quadrants, is an instrument used chiefly for measuring the clarity of what?
Correct Answer: (SEA)WATER
Your Answer: Diamonds
Points Assigned: 1
Points Assigned to Private Opp: 1

I was pretty sure this would be diamonds. Nope!

6. What card game, probably the most popular named after two alcoholic drinks, is being played at the Hotel Fontainebleau in Miami Beach at the beginning of the film Goldfinger?
Correct Answer: GIN RUMMY
Your Answer: Gin Rummy
Points Assigned: 1
Points Assigned to Private Opp: 0  

I think this is a gimmie. 

Seif Addendum II

Everyone be on the lookout for my one-day on October 10, called Geographic Outlines.  Full disclosure, it's tough.  But it also shouldn't take you that long to do.

Ben day 22


1 :( I love Lucy. I knew there was a baby called little Ricky in i love Lucy and the dates made sense. Surprised to be wrong here.
2 :) oblast.
3 :) pine nuts. 
4 :( piano. I was never going to guess oboe.
5 :) water. I think lakes is correct. I've literally used one of these to measure clarity in a lake.
6 :) gin rummy. I was slightly concerned that rummy was too much of a deviation from rum.

Seif Addendum

One more thing: Good luck to Gideon, who with four matches left is currently #1 in Sierra A (and leading by 3 points at that).  Make the CarrBen12 branch proud!

Seif Day 22

3 or 4/6.  I'm really not sure whether the fourth will get marked correct or not.  It's starting to hit that the season is almost over, and it still feels like it just began (probably because I've blocked out my long winless streak in the middle of the season).

1. Father Knows Best :(, D12.  I haven't even heard of the correct answer.

2. Oblast :), D22.  Only easy one of the day for me, but I doubt this is easy overall.

3. Pine nuts :), D10.  Phew.  I put this down immediately but then spent quite some time trying to convince myself it was wrong.  Glad I stuck with my first answer.

4. Clarinet :(, D33.  Seems really hard.  I actually seem to have known/correctly guessed what a shawm is, but even so getting from there to oboe seems like quite a stretch.

5. Lakes :/, D21.  Really don't know whether I'll get credit here, and I'm not even sure what I'd do if I were the one grading.  I didn't know what it was, but I figured by the name it might have something to do with salinity.  Too bad I gave so precise an answer, but "water" didn't even occur to me as a potentially specific enough answer.

6. Gin rummy :), D01.  Obviously I had no clue about the movie, but not unlike Toyota yesterday, it's a question you can get just from the clues about drinks.

Thursday, September 26, 2019

Brian day 21 vs Jesse

absolutely clueless with a 1/6 today. Really no chance with any of the 5 I missed. Too late in the day for my long-winded commentary, I’m just pasting my submission here.

 1. Among the popular alliteratively named features to emerge from the Mack Sennett comedies of the 1910s were the Keystone Kops and what "Beauties", among whose ranks were Phyllis Haver, Carole Lombard, and Marie Prevost?
Your Answer:
bombshell
Pts:
1
0
BATHING (BEAUTIES)
2. Possibly the most notable military conflict in history named after an automaker was what War fought in 1987, during which Chadian forces used outfitted HiLuxes and Land Cruisers to mobilize troops and expel Libyan occupiers?
Your Answer:
jeep
Pts:
3
2
TOYOTA WAR
3. Cheetah, Puma, Leopard, Mountain Lion, Mavericks, High Sierra, and Catalina have, starting in 2001, been among names associated with what company?
Your Answer:
monster beverage
Pts:
2
2
APPLE COMPUTER
4. Give either the name or the three-letter abbreviation for the genetic disorder in which one's body lacks an enzyme needed to metabolize the amino acid phenylalanine.
Your Answer:
sickle cell anemia
Pts:
2
3
PHENYLKETONURIA/PKU
5. Legalize It, Equal Rights, and Bush Doctor were the first three albums in the solo career of what reggae legend and original Wailer (with Bunny Wailer and Bob Marley), who was tragically murdered during a home burglary in 1987?
Your Answer:
tosh
Pts:
0
1
PETER TOSH
6. Prince Philip, the husband of Queen Elizabeth II, is a Duke whose title of nobility is named after what city (and likewise Elizabeth was Duchess of this until her accession to the throne in 1952)?
Your Answer:
windsor
Pts:
1
1
EDINBURGH

brad day21

2/6

vs meyere common d

1) bucking d2
not sure what this means but thought i had heard it before

2) range rover d1
nope

3) apple d0
gimme?

4) dmd d2
nope

5) afroman d3
no idea

6) edinburgh d1
gimme 2?

Debbie Day 21

Tough day - 2 out of 6

1 :( Bombshell. Felt like a decent guess D2

2 :( Range Rover. Forgot that Land Rover was different from Range Rover. Never heard of this conflict. D3

3 :( Was stumped. D1

4 :) PKU. Medical stuff tends to resonate... and this is that thing they advertise on soda cans etc. D2

5 :( Ziggy Marley. Peter Tosh sounds familiar but I never would have remembered or thought of it. D1

6 :) Edinburgh. I studied there :).  And just know this. D0

seif, i also put PKT. Not the first time you and I have guessed wrong from thin air.

Jesse day 21

4/6

1. Among the popular alliteratively named features to emerge from the Mack Sennett comedies of the 1910s were the Keystone Kops and what "Beauties", among whose ranks were Phyllis Haver, Carole Lombard, and Marie Prevost?
Correct Answer: BATHING (BEAUTIES)
Your Answer: Bathing
Points Assigned: 2
Points Assigned to Private Opp: 3

I did not know the answer, but figured it started with a B. Considered Busty, but that seemed to risque. I wrote down a bunch of b words and bathing seemed familiar so went with it. 

2. Possibly the most notable military conflict in history named after an automaker was what War fought in 1987, during which Chadian forces used outfitted HiLuxes and Land Cruisers to mobilize troops and expel Libyan occupiers?
Correct Answer: TOYOTA WAR
Your Answer: Toyota War
Points Assigned: 1
Points Assigned to Private Opp: 1

I know both those cars are Toyotas. The HiLuxe is indestructible!

3. Cheetah, Puma, Leopard, Mountain Lion, Mavericks, High Sierra, and Catalina have, starting in 2001, been among names associated with what company?
Correct Answer: APPLE COMPUTER
Your Answer: Apple
Points Assigned: 0
Points Assigned to Private Opp: 0

I knew those were OS nicknames.

4. Give either the name or the three-letter abbreviation for the genetic disorder in which one's body lacks an enzyme needed to metabolize the amino acid phenylalanine.
Correct Answer: PHENYLKETONURIA/PKU
Your Answer: ALS
Points Assigned: 2
Points Assigned to Private Opp: 2

5. Legalize It, Equal Rights, and Bush Doctor were the first three albums in the solo career of what reggae legend and original Wailer (with Bunny Wailer and Bob Marley), who was tragically murdered during a home burglary in 1987?
Correct Answer: PETER TOSH
Your Answer: Wailer
Points Assigned: 3
Points Assigned to Private Opp: 2

I would have gotten this when I was younger, but I could not recall his name. 

6. Prince Philip, the husband of Queen Elizabeth II, is a Duke whose title of nobility is named after what city (and likewise Elizabeth was Duchess of this until her accession to the throne in 1952)?
Correct Answer: EDINBURGH
Your Answer: Edinborough
Points Assigned: 1
Points Assigned to Private Opp: 1  

I guess I know this from watching the Queen. 
---------------------------------------
Jesse Weisz
Executive Director, GEEO Teacher Travel Programs
Website: www.geeo.org
Address: 700 East Main Street, Norristown, PA 19401

Kim Day 21

2/6

Vs. PelcovitzA LLL

1 :( Brigham. Just landed from SLC and couldn't think of what else to guess. D33

2 :) Toyota War. Agree with Seif since even I got it. D11

3 :( Mark Cuban's company. Didn't know and wanted Mavericks to be a clue. Even though I can't name any of his companies. D22

4 :( SCA. D22

5 :( Brown. D11

6 :) Edinburgh. D00

Dave M day 21 vs Gideon

4/6 today, which I was expecting as I was pretty confident about 4 and no idea about 2. Common D

 

1 : ( Guessed Brooklyn Beauties. Really hope this isn’t well known but Ben knowing it worries me. D3

2 : ) Seems pretty simple. D1

3 : ) This seemed very straightforward too. Animals and Californian Parks = Apple OS. D0

4 : ) Finally the statement ‘Phenylketonurics, contains Phenylalanine’, on the back of diet soda cans, makes sense. I correctly guessed the name of the condition was Phenylketonuria. D1

5 : ( Random guess of Jimmy Cliff. D2

6 : ) My high school participated in the Duke of Edinburgh award scheme, that Philip set up. D2

Ben day 21

3/6. Symmetrical defense for seif and regular opponent.

1 :) bathing beauties. I've known this term as long as I can remember. D2
2 :| Toyota. I assume I don't need the war part.D1
3 :) apple. D0
4 :( IBS. Only reasonable 3 letter combo I had because it wasn't CJD.D2
5 :( Gaye.no shot. D3
6 :( York. Thanks for the D0 here seif.D1

Seif Day 21 vs. Ben (LLL)

3/6.  I spent a lot of time thinking about two of the questions I didn't get, but no luck getting any of them.

1. Beach :(, D32.  Seemed like a logical guess, and it looks like it wasn't that far off.  But close doesn't cut it, of course.

2. Toyota :), D11.  In a season of great questions from Thorsten, I think this is not one of his best.  It seems like all you need to do is get it is know that Toyota makes/made HiLux and Land Cruiser, and it takes away from the history part of the question.  Still, fantastic questions this season overall.

3. Apple :), D11.  I recognized these pretty quickly.  But had I gone down the high-end sportswear rabbit hole with my thinking (which I bet some people will), I could have seen myself getting way off base.

4. PKT :(, D22.  Dammit! After seeing that there was a 3-letter abbreviation, I knew what the questions was referring to.  I was certain it started with a P, pretty certain the second letter was a K, and had no clue whatsoever what the third letter was.  I wonder whether this will make the difference vs. Ben.

5. Jones :(, D03.  At least I didn't have to spend any time trying to get this one.  I had zero chance.

6. Edinburgh :), D20.  Gimme.

Wednesday, September 25, 2019

Gideon Day 20 vs Jesse

4/6 today

1 :) D1/1 HK
2 :( D0/0 Asteroid - I’ve got a postage stamp sized piece of the Muonionalusta meteorite. It has a really beautiful Widmanstätten pattern, and is possibly one of the oldest objects on earth. 
3 :) D1/1 - Took a little while to get this.  I almost went with Armageddon It or Pour Some Sugar On Me before remembering that I’d actually heard of this musical. 
4 :) D3/2 Argentina - I deduced this from “Castellano” referring to Castilian Spanish, and “Rioplatense” referring to the Platte River, which runs through downtown Denver and is probably not the right answer. Thinking further I went from platense to platino  which means ‘little silver.’ I got from Spanish speaking country + silver to Argentina (which also has a silver derived name). I was really happily surprised that this was actually right. 
5 :( D2/3 Ringo Starr - I came up with a whole lotta guesses and settled on Thomas the Tank Engine with the three being Ringo, George Carlin and Alec Baldwin. 
6 :) D2/2 Thousand Island - My first thought was Niagara.  Glad I didn’t go with that. 

Debbie Day 20

3/6 again

1 :) Hong Kong. Her name was familiar from the headlines, then when I counted back 20 years to 97, I was pretty confident  D2
2 :( Meteor. Thought this was maybe a clever one meant to trick us?  Actually thought about asteroid but didn't make connection to meteoroid . D2
3 :) Rock of Ages. This is my jam. But I struggled for awhile to remember the name of the song / musical (which I have seen). Finally got it. Phew! Would have been ashamed of myself. D1
4 :( Mexico. Thought Castilian had to be Spanish, and Rio thought of Rio Grande. For both this and q2 I had no idea if they would be hard or easy til I knew what the answers were!  D1
5 :( Benedict Cumberbatch  Couldn't figure this one out and didn't think I would... went with a Dr. Who bc I knew that had recently switched from a man to a woman which was controversial - but of course was more recent than 2001. Oh well. D3
6 :) Thousand Island. Seemed too easy?   D0

Brian Day 20 vs Steiny

4/6 and a nice mental error costing me the 5th.   Steiny, have you posted in last few weeks?

1) Hong Kong.  Current events gimme.  1/0

2) meteoroid  I knew the word meteoroid existed, didn't know exactly what it was but figured this must be it.  3/3  (uh oh, you all seem to think this was easy)

3) Rock of Ages.  Gunter glieben glauten globen.  I've seen the show and I saw Def Leppard in concert last year.  They don't make music like they used to. 0/1

4) Brazil.  Definitely hurt by not knowing about Rio de la Plata.  I figured Castellan indicated a Spanish-speaking country but still convinced myself the answers could be Portugal and Brazil, and connected 'rio' to Rio de Janeiro.  2/2

5) Wambaugh.  I went through animated characters, hosts, newspersons, reality show judges.. and hit upon actual judges, and knew I had it. Judge Wambaugh from The People's Court! :(    I must have still had Picket Fences on my mind. Damn.  1/2

6) Thousand Islands.  A gimme for me,  I don't know how it will play.  2/1

Dave M day 20 v Pelc LLL

Another 3/6 today, disappointed not to get 2 and 4 today, could have been a 5.

 

1 : ) Seemed like a current events gimme but given answers so far I’m now not so sure… D00

2 : ( Of course it’s meteoroid. I went with protometeor for some reason. D22

3 : ) I watched the Tom Cruise movie version on a plane somewhere, found it surprisingly enjoyable. D11

4 : ( Now you mention of course I can see Rio Plate is right there in the words, what a neat question. Unfortunately I assumed this was an obscure name for Catalan so went with Spain. D33

5 : ( Random guess of Tom Selfeck. D11

6 : ) I have heard of the Thousand Islands before and am surprised to see it is the origin of the name of the dressing! D22

Jesse day 20

I take on Gideon in a brother battle in LLL! I thought I had a good chance, but my guesses did not pan out for a 3/6. 

1. When she was elected in March 2017, Carrie Lam became the first woman to hold her position in its 20-year history. The position is as Chief Executive of what?
Correct Answer: HONG KONG
Your Answer: Hong Kong
Points Assigned: 0
Points Assigned to Private Opp: 1

I have been following Hong Kong in the news. 

2. A meteor that reaches the earth's surface and is not burned up by friction is a meteorite. What is the accompanying term for any meteor that could possibly, but has not yet, collided with the earth's atmosphere?
Correct Answer: METEOROID
Your Answer: Meteoroid
Points Assigned: 1
Points Assigned to Private Opp: 0

Spent time deciding between and Asteroid and a Meteoroid. 

3. "Cum On Feel the Noize", "Nothin' But a Good Time", and "The Final Countdown" are songs from what jukebox musical, a tribute to hair metal of the 1980s that is itself named after a 1983 song by Def Leppard?
Correct Answer: ROCK OF AGES
Your Answer: Rock of Ages
Points Assigned: 3
Points Assigned to Private Opp: 2

Pyromania was the first album I ever owned, purchase for me for my birthday by a friend in elementary school. I still know all the songs and went through the track list in my head. I was pretty sure it was Rock! Rock! (Till You drop), but then remembered Rock of Ages and I knew that was a musical. 

4. Castellano rioplatense is a local name for a dialect spoken primarily in two countries. Name either of those two countries.
Correct Answer: ARGENTINA, URUGUAY
Your Answer: Spain
Points Assigned: 1
Points Assigned to Private Opp: 2

I have been to both countries, I did not ever hear the term. 

5. Name any one of the three men who filled the television role that has been filled, since 2001, by Marilyn Milian.
Correct Answer: JOSEPH WAPNER, ED KOCH, JERRY SHEINDLIN
Your Answer: David Caruso
Points Assigned: 2
Points Assigned to Private Opp: 3

Oh, yeah, I don't watch daytime TV. 

6. Identify the salad dressing and condiment, similar to Russian dressing, that is named after a geographical area that straddles a part of the international border between Ontario and New York.
Correct Answer: THOUSAND ISLAND DRESSING
Your Answer: Buffalo
Points Assigned: 2
Points Assigned to Private Opp: 1

This should have been very gettable as Thousand Island is pretty much russian dressing and isn't there a thousand islands bridge? I knew Buffalo dressing is more a sauce and is nothing like russian dressing, but went with it anyway. I went to school in Rochester, so this is shameful. 

Ben day 20

4/6

1 :) Hong Kong. I didn't know this was currently a woman but the dates and title checked out.
2 :) meteoroid. No idea how this plays. D22
3 :( poison. Oh man I've heard of this. Threw away my 3 against Andy.
4 :) Argentina. Got it from Rio de la Plata from my trip to Argentina in 2009. Came close to putting Spain before thinking a little harder.
5 :( Rather. Never heard of any of these people. I assume this is some PBS show.
6 :) 1000 island dressing. I was terrified that the answer would be Niagara Dressing that I hadn't heard of, but I could imagine 1000 little islands somewhere near the falls and am glad I didn't switch. Dodged a bullet here. 

Seif Day 20

4/6.  Glad that my eight-match LL winless streak ended yesterday!  The TV and theater questions today were way too hard for me, but I was pretty sure about the rest when I submitted.  My LL opponent's strengths are about as different from mine as can be, which makes me feel good about my chances today and gave me some interesting defense.

1. Hong Kong :), D20.  About as gimme as it gets for me.  I wonder what the get rate would have been before the Extradition Law protests.

2. Meteoroid :), D22.  I don't think I could have defined meteoroid super accurately, but there seemed to be no other possible answer.

3. Tommy :(, D02.  I had no chance here.

4. Argentina :), D31.  The key was to recognize Rio de la Plata and then know that that is right by Buenos Aires (and separates a portion of Argentina from Uruguay).  This strikes me as pretty hard, though I'm uncertain as to how our cohort, which is quite good in geography, will do.

5. Smith :(, D13.  I'm sure I could have named one of the former male judges had I known it was People's Court, but I was never going to figure out that it was that show from the information in the question.

6. Thousand Islands :), D11.  I'm kind of embarrassed to admit that I didn't realize that this was a nickname for the islands in the St. Lawrence River (I know now that I've looked it up after the fact), but even without that, a "geographic sounding" name of a condiment similar to Russian dressing was enough to get this and for me to have a good deal of confidence that it was correct.

Kim Day 20

3/6

Vs. Friedland MJ LLL

1 :( European Union. This is so embarrassing. I assume most will get this! D01

2 :) Meteroid. Seemed too obvious so I thought it was wrong. May regret high D. D22

3 :) Rock of Ages. D10

4 :( San Marino. Nope. D22

5 :( Dick Clark. I have never heard of Marilyn Milian. My grandmother would be very disappointed. D33

6 :) Thousand Island. D11

Tuesday, September 24, 2019

Kim Day 19

2/6

Vs. Brian LLL

1 :( Schulz. No idea D12
2 :( Harrison Ford. I was so sure of this I didn't think about it at all. D00
3 :( Nope. D31
4 :) Nachos Bell Grande D11
5 :) Singapore D22
6 :( Stucco. D23

brad day19

vs ben 

1/6 common d

1) adams d2
was pretty sure would recognise when i saw answer, was never going to get there

2) stallone d0
gimme

3) hirohito d3
no idea

4) grande d1
assume this wont get credit, im pretty sure these were on the commercials

5) indonesia d1
nope

6) parte d2
no idea

Debbie Day 19

3/6 again

1 :) Bechdel.  I knew this from film, and even knew it was Allison, but having been burned by incorrect specificity before, am going with what I know!  Also was surprised this was so old - I'd thought it was a more recent test. D2
2 :) Sylvester Stallone.  Wasn't sure about this til I counted back to 1976, then Rocky came to mind. I would have guessed that Creed was more recent than 2015, but seemed like the right choice. Being in LA it feels a little harder to assess what's well-known and not about entertainment... D1
3 :( Narita.  Hoped that maybe one of these was a person with an airport named after them? Never heard of any of these. D3
4 :( Nachos Gigante. Thought this might be it?? D0
5 :) Singapore. Total lucky guess.   D2
6 :( piano. I thought this maybe meant floor, but maybe it means 1st?  Never heard of this answer either. D1

Brian Day 19 vs. Kim

4/6, feeling good after my completely incorrect thinking about the Spanish artist yesterday still got me to Dali (Guernica was not painted in WWI, which pushed me away from Picasso; and there were no clocks melting on a cliff, the cliff was in the background.  Good to know I'm still bad at art even when I get the question correct.)

1) Bechdel.   This is well known among comic readers, not sure how well known it is out in the real world.  Her graphic novel Fun Home has been a Broadway show for a few years which probably put her name out there a bit.   (looking at your answers she's very well known.) D2/1

2) Stallone.  Started a list of movies from around 1976, when I landed on Rocky it felt right.  I didn't know he was nominated for it, but I hear Creed is very good.  1/0

3) Hirohito.  no chance.  1/2

4) nachos bellgrande.  I've consumed many meximelts and chilitos over the years.  2/2

5) Singapore.  My first thought, and though I wasn't confident, it felt right.  0/1

6) Nova.  isn't the bossa nova a dance? or a club?  figured nova meant 'new', but I had no shot. 3/3

Dave M day 19

A 3/6 today

 

1 : ( I remember it starting with B, but couldn’t remember the exact name, so guessed Bindel. Close but no cigar. D21

2 : ) Toss up between Stallone and Harrison Ford for Star Wars, but Rocky was more critically acclaimed. D12

3 : ) Amazing seeing the get rate on this question so far. I went with Tokugawa after the name of the dynasty, but Oda Nobunaga was my next pick as the Japanese leader in Civilization 5. D22

4 : ( Haven’t been to Taco Bell since 2008. Guessed Nachos Gigante. D13

5 : ) Geography gimme. D01

6 : ( Random guess of Profundo. D30

Jesse day 19 v Pelc in LLL

4/6

1. A work of fiction must have at least two named women in it who talk to each other about something other than a man in order to pass a test named after what American cartoonist, who first introduced it in 1985?
Correct Answer: ALISON BECHDEL
Your Answer: Bechdel
Points Assigned: 2
Points Assigned to Private Opp: 1

I knew about the Bechdel test for film. Was hoping it was the same for literature. 

2. While six individuals have been nominated for Academy Awards twice for the same role in different films (e.g., Al Pacino as Michael Corleone in The Godfather and The Godfather Part II), the widest spread between nominations—39 years —occurred in 2015. Identify either the actor or the character in this circumstance.
Correct Answer: SYLVESTER STALLONE/ROCKY BALBOA
Your Answer: Stalone
Points Assigned: 0
Points Assigned to Private Opp: 0

I knew Stallone was nominated for Creed and the timing made sense. 

3. There are three men regarded historically as the three unifiers of Japan during the Sengoku period. Name any one of the three (either given name or family name is acceptable).
Correct Answer: ODA NOBUNAGA, TOYOTOMI HIDEYOSHI, TOKUGAWA IEYASU
Your Answer: Tokogawa
Points Assigned: 2
Points Assigned to Private Opp: 3

I made a guess with Tokogawa, but did not think it was correct. Otherwise I would not have scored this so high. 

4. Similar to Nachos Supreme—with the same ingredients but a larger portion—what is the name for the largest serving of nachos found on the regular menu at Taco Bell?
Correct Answer: (NACHOS) BELLGRANDE
Your Answer: Nachos Grande
Points Assigned: 1
Points Assigned to Private Opp: 2

I don't eat at taco bell, nor do I hear many commercials. 

5. The Johor Causeway, spanning the Straits of Johor, connects the Malaysian city of Johor Bahru with what nation?
Correct Answer: SINGAPORE
Your Answer: Singapore
Points Assigned: 1
Points Assigned to Private Opp: 1

Easy geography question.

6. What Italian term, preceded in a two-word phrase by basso, is used in music to designate a bass part that is repeated throughout a section or composition while the upper parts change? The terms ground bass and division are often used synonymously.
Correct Answer: OSTINATO
Your Answer: lance-o
Points Assigned: 3
Points Assigned to Private Opp: 2  

I had no idea. 

Ben day 19

Interesting day. 3/6 with a lucky guess.

1 :( Trudeau. I've heard of this many times but couldn't pull it out. D22
2 :) Stallone. I did not realize he was nominated a few years ago but what else could it be. Aaaadriennnne.  D11
3 :) Tokugawa. Ha! I had no clue so just guessed the name of a character from Shogun. D23. 
4 :( tacos galore. I've never set foot in a Taco Bell. Has brad? D11
5 :) Singapore. D00
6 :( cyclo. No idea. D32

Seif Day 19

3/6 (probably).  Even though my well-deserved relegation back to C is all but assured at this point, I'm actually having my highest QPct season ever so far.  But I'm also having my worst defensive season so far; hopefully I can bump that up a bit.

1. Bechtel :) or :/, D21.  I've heard of this but didn't get the spelling right.  I suspect it's close enough to get credit.  I was debating between "Bechtel" and "Bechel," and I'm glad I didn't put the latter, since that might well not have gotten credit.

2. Streep :(, D12.  I was never going to get this, but I bet most others will find it really easy.  Probably gave too many points here on D.

3. Tokugawa :), D33.  Of the six acceptable answers (2 names each for 3 people), this was the only one I could have possibly come up with, but I was nearly certain it was correct.  I'm not sure it's a D3er across the board, but my opponents are both pretty weak in world history.

4. Nachos loco :(, D10.  I had no idea.  Also, despite not knowing Spanish, I'm pretty sure the grammar here doesn't work, either.  Oh well.

5. Singapore :), D22.  Gimme.

6. Al fini :(, D01.  Slightly misread the question here, but it made no difference.  No clue at all.

Monday, September 23, 2019

Debbie Day 18

3/6 hopefully...  Felt like a tough day (for me) - wasn't sure on most of these.

1 :) ?? Aussie rules football. I hope that counts? Only think of it that way, never as Australian.  D0
2 :( left blank. I basically give up on science ones. Maybe isomer was buried deep in my brain but I was never going to get there. D1
3 :) Vienna. VERY lucky guess. D3
4 :( P-Funk.  I knew there was a funk somewhere in there. D2
5 :(  Twin Peaks.  I pretty much knew it was northern exposure but for the life of me couldn't think of the name.   D2
6 :) ?? Dali. Another sort of lucky guess... at first was thinking Picasso then switched to this. D1

brad day18

vs meyere and seif

2/6

1) australian rules football d3/3
lived in melbourne for 2 years so a gimme, thought this would play tough ... guess not in this group

2) isomer d2/1
remembered the phrase from chem, couldnt remember what it was, and ended up with a very lucky guess

3) marrakesh d2/0
no idea, but figured seif would know 

4) supremes d0/2
nope

5) smallville d1/2
didnt watch this

6) el greco d1/1
another art q, another miss

Kim Day 18

1/6

Vs MirkinDave LLL

1 :) Australian Rules Football. Thankfully I knew this because it confirmed that Dave would too. D10

2 :( Polygons. I think I was going for polymers, which would have been closer word wise. D21

3 :( St Petersburg. I could have gotten this. D31

4 :( Queen. No idea. D12

5 :( Lost. No chance. D02

6 :( Picasso. Picasso or Dali. Wrong pick. D23

Brian Day 18 vs. TaubenfeldS and FriedlandMJ

4/6 playing my friend, and possible blog lurker,  Tauby in LL.  Maybe playing me will get him to read the blog and post.  A few questions in what are normally my strengths, but they were difficult.

1) Australian Rules Football.  Educated guess.  The names sounded mostly British, and 'something  Rules something' popped into my head, I figured this was as good a guess as any.  Ben and I discussed it last year during the playoffs, I think.  1/2

2) morphisms.  I've heard of isomers, would never have gotten there.  Should be a gimme for Stephen. 0/1

3) Paris.  Hoped 1809 and 1814-15 had to do with Napoleon.  0/1

4) Funkadelic.  Didn't know at first, but my college roommate taught me Clinton and Parliament = funk, and I probably learned the term funkadelic from him.  Didn't know it was a band, but it fit the bill.  1/3

5) Northern Exposure.  Was thinking of potential small town shows.  Twin Peaks (which I've never seen) came to mind,  but I thought it was off the air by 1994. Then Picket Fences, but I love that show and those names don't ring a bell.  Then I thought of that show in Alaska which I've never seen starring that guy from something and the girl from Cliffhanger.  Came to me after a few minutes, and it was my best guess. Hopefully Stephen was too busy to watch tv in 1994. 3/2

6) Dali.  Spanish painter = Dali or Picasso, I know Guernica was a WWI painting so 1930s less likely for Picasso, and there were clocks melting on a cliff on the poster in my dorm room, so that clinched it.  This is the first, and will be the last, time that an art question will be the only question I'm sure of.  2/0

Gideon Day 18 vs Pelc

6/6 today.

1 D3/1 Aussie Rules Football - should be acceptable.
2 D2/2 - I’ve got a BA in chemistry... glad I didn’t miss this one.
3 D1/2
4 D2/3 - Make my funk a P-Funk
5 D0/0 - I really liked this show.
6 D1/1

Pelc Day 18 vs Seif (LL) and Gideon (LLL)

Have to post on the only day this season where I face two LLL rundle-mates.
5/6 today.

1. :) I think I defended this poorly, there aren't many 3-word sports out there. D2/3

2. :) I actually re-learned this very recently when I took a chemistry for non-chemists webinar for work. Not sure I would've gotten this otherwise. D1/0 

3. :( I knew this was gettable and I really probably should have gotten it but I went with Versailles knowing it was likely wrong. D0/2

4. :) Gimme for music fans. D2/1

5. :) Tough TV question. I watched this show growing up, I think it was the highest rated show on television for a time. I don't remember much about it but remembered the general plot (fish out of water doctor in a small, quirky Alaskan town) and the names were familiar enough. D3/2

6. :) Between knowing Dali was from Spain, the year given, and vaguely knowing the background of The Persistence of Memory, this was a rare easy art guess for me. The alliteration threw me off a bit but stuck with my guess - is Dali and alliteration a thing or was that a rare Thorsten red herring? D1/1

Eked one out vs. Seif (good game!) and TBD vs. Gideon

 

Jesse Day 18

4/6

1. Collingwood, Essendon, Hawthorn, St. Kilda, and Carlton are all professional teams with very long histories in a sport best known internationally by a three-word name. What is that name?
Correct Answer: AUSTRALIAN RULES FOOTBALL
Your Answer: Australian Rules Football
Points Assigned: 2
Points Assigned to Private Opp: 3

I lived in Australia and recognized those towns as being AFL teams. 

2. What is the scientific term used for any of two or more compounds that have the same molecular formula but differ in structure or other properties? Examples include methoxyethane and propanol, and glucose and fructose.
Correct Answer: ISOMERS
Your Answer: Isotopes
Points Assigned: 2
Points Assigned to Private Opp: 2

I had no idea, but at least I got the Iso right. 

3. A 1529 siege, a 1683 siege, an 1809 treaty, an 1814-15 congress, and a 1938 Award are among the significant events that occurred in what city?
Correct Answer: VIENNA
Your Answer: Vienna
Points Assigned: 1
Points Assigned to Private Opp: 1

I got this from the congress of Vienna, but the sieges solidified it. 

4. What one-word neologism was the name given to the backing section of the band The Parliaments, formed by George Clinton, which would become an R&B hitmaker in its own right through the 1970s?
Correct Answer: FUNKADELIC
Your Answer: Funkadelic
Points Assigned: 0
Points Assigned to Private Opp: 2

I listened to a bit of P-Funk in high school. 

5. When characters Holling Vincoeur and Shelly Tambo's daughter Miranda was born in early 1994, she became the 844th citizen of the town that provided the setting for what fictional television series?
Correct Answer: NORTHERN EXPOSURE
Your Answer: Northern Exposure
Points Assigned: 3
Points Assigned to Private Opp: 0

I got this from Holling. I remembered that character's distinctive name. 

6. The craggy cliffs of Cap de Creus in coastal Catalonia are near the childhood home of what artist, and appear in the background of one of his most famous paintings, from 1931? (Note, name the artist.)
Correct Answer: SALVADOR DALĂŤ
Your Answer: Picaso
Points Assigned: 1
Points Assigned to Private Opp: 1  

I rushed this one, but i think i would have gotten tripped up anyway. 

Dave M day 18 v Kim LLL

A poor 2/6 to start the week, was expecting to do better.

 

1 : ) The occasional sports gimme turns up for me and this is one of them, although I almost ruined it by initially reading the question as three letters and putting down AFL. D12

2 : ( I knew this, have forgotten it, and put down Covalents. D23

3 : ) I know of the two sieges and the congress, and visited a few years ago. D32

4 : ( Random guess of Quadrophenia. D01

5 : ( Assumed the 1994 clue would lead to a teenager in a 2010s show for some reason, so guessed the Walking Dead. D10

6 : ( Was really confident with Picasso who I’m pretty sure is also Catalonian. D21

Seif Day 18 vs. Pelc (LL) and Brad (LLL)

4/6, which I'm quite happy about.  I was only sure about two of them when I submitted.

1. Australian rules football :), D10.  Unlike in Ben's case, this was absolutely not a gimme for me.  I spent a lot of time just trying to come up with a 3 word sport (let alone one that could fit the rest of the question).  Then I spent a lot more trying to see if I could come up with anything else, and I finally convinced myself that I couldn't.  I thought I had a better than 50/50 shot of getting this right when I submitted, but I sure wasn't confident.

2. Isomers :), D22.  Pretty close to a gimme for me.  I did have to re-read the question to make sure Thorsten wasn't looking for chirality, but the question made it clear.

3. Vienna :), D21.  Congress of Vienna in 1814-15 made it a gimme.

4. Who :(, D12.  A bad answer to a question I had no clue about.

5. All My Children :(, D01.  I've never even heard of the correct answer.  No chance here whatsoever.

6. Dali :), D33.  Given the time period, I figured this had to be either Dali or Picasso, or at least those were the only two answers I could come up with.  And I was pretty sure Picasso wasn't from Catalonia.  Still, I was hardly confident when I submitted.  With this correct answer, I'm somehow now 6/7 on art questions this season.  What an outlier.  I was 21/73 on art questions going into this season.


Ben day 18

4/6

1 :) Australian rules football. Thanks for this one Thorsten.
2 :) isomer. High school chem.
3 :( Prague. MCW?
4 :( beatbox. Was just guessing a neologism thatvfit the time line.
5 :) northern exposure. I was between this and twin peaks. I watched neither but my parents watched this. I didn't think there would be a baby in TP so went with this. 
6 :) Dali. I don't know too many Spanish painters, and I could picture cliffs in the background of some of the funky clock paintings.

Friday, September 20, 2019

Debbie addendum

Brian - you know what they say about great minds!

Brian I addendum

Debbie- we both knew the answer, and both got it wrong.  Very frustrating.  same exact thinking, wouldn’t egg yolk turn paint yellow? The yolk’s on us

Seif- I hope the E Street Band rings a bell with Bruce Springstein in front of it

Debbie day 17

Kind of bummed that my 6/6 yesterday ended up a tie (with the only other person in R who got 6) and had me drop down 3 places... oh well.  But another pleasant surprise today with 3/6 (was hoping it may be 4 but probably not). My competitor is top in our league with 14 wins, so not terribly optimistic.

1.  :) E Street Band.  Had to think about it for a bit (and I think of them as part of Bruce) but I got it. D1

2) :) defibrillator. Yeah - thought this would be very easy D0

3) :(???? egg whites.  I did have a sense this was egg... but sure wish I hadn't put in whites.  Thought yolk wouldn't make sense as it would make all the colors yellow. D1

4) :( pepper. never heard of this. D2

5) :) Finland.  Someone named Pavlo Luponen or something like that, who was maybe Finnish prime minister or another government leader, was a speaker at my college graduation, and the name reminded me of that, so I went for it. Also sounded Turkish (or maybe Hungarian) but I thought Turkey didn't get it together for a long time after that  D3

6) :( Dick York  Isn't he a sergeant? I guess not - he's Bewitched's Darren. Apparently there is another Sergeant York I was thinking of. Oh well.  Never heard of the movies D2

Brian Day 17 vs Pelco

3/6 but not the 3 I thought

1) E Street Band.  No brainer except I couldn't believe they didn't get inducted until 2014.  I tried to find an alternative but luckily I didn't.  I guess it makes sense they were inducted so late, after all, rock luminaries such as Madonna and Public Enemy had to be inducted first.  2/0

2) defibrillator.   Gimme? 0/1

3) egg whites.  Aaaarrrggghhhh.  Was so excited that I somehow knew this, the only question was whether egg would have been specific enough, and so I added whites.  I could taste the 3 points from an art question.  Now it tastes rotten.  2/3

4) nutmeg.  On the other hand, I did get this lucky guess.  Nutmeg sounds funny, and, pardon my crudeness but this truly was my line of thought, when playing versus a man, a ball between the legs goes under his nuts. Pleasantly surprised it's correct. 3/2

5) Greece.  No idea, but I remembered a previous question about Greece gaining independence around this time.  1/2

6) Benny Hill.  Have never heard of these movies.  Facing a Canadian and a .857 film score hence the low defense. 1/1

Jesse Day 16

3/6

1. What band that formed in 1972 and was inducted into the Rock and Roll Hall of Fame in 2014 took its name from a thoroughfare in the Jersey Shore community of Belmar, the home of keyboardist David Sancious's mother?
Correct Answer: THE E STREET BAND
Your Answer: Bruce Springsteen and the E Street band
Points Assigned: 1
Points Assigned to Private Opp: 1

I think this answer will be accepted. 

2. Portable electronic machines known as AEDs are used to analyze and treat life-threatening cardiac arrhythmias. They are an automated and external type of a device known as what?
Correct Answer: DEFIBRILLATOR
Your Answer: Pacemaker
Points Assigned: 0
Points Assigned to Private Opp: 0

I rushed this answer. 

3. While various binders could be used, traditionally the painting medium known as tempera consisted primarily of pigments ground in water and mixed with what emulsifier?
Correct Answer: EGG (YOLK)
Your Answer: Clay
Points Assigned: 2
Points Assigned to Private Opp: 2

I had no idea. 

4. The act in soccer of kicking, rolling, or otherwise propelling the ball between a defender's legs shares its name with what spice?
Correct Answer: NUTMEG
Your Answer: Nutmeg
Points Assigned: 2
Points Assigned to Private Opp: 2

I have heard the term used before.

5. The city of Porvoo, birthplace of Liverpool F.C. defender Sami Hyypiä and League of Legends pro jungler Lauri "Cyanide" Happonen, is perhaps best known for the 1809 Diet of Porvoo, which is regarded as marking the emergence of what country as a modern state?
Correct Answer: FINLAND
Your Answer: Finland
Points Assigned: 1
Points Assigned to Private Opp: 1

Having lived and worked in Finland it easy to recognize Finnish words and names. 

6. Sergeant is the third and final word in the title of a 1958 British film that launched a series that ended with its 31st movie in 1992. What was the name of this franchise, and the first two words in that 1958 film (and every installment thereafter)?
Correct Answer: CARRY ON
Your Answer: Very good
Points Assigned: 3
Points Assigned to Private Opp: 3  

Never heard of it and I have a film degree.

Ben day 17

4/6. One of the less American biased days with only one US-leaning question. My prediction of yesterday being the easiest of the season was edged by MD9 by 1%. 

I Managed to let through a disgraceful 8(4) yesterday in the main season, probably the first time I've ever messed that up. Fricking opponent has film as their best category at over 83% and doesn't know Greta Gerwig? And also has sport amongst their best categories and misses linesmen? And gets the rest right. Sheeeeettttt.

1 :) e street band. The timing and the name fit.
2 :( pacemaker. Same reading as Kim  
3 :( flour. Egg crossed my mind but I immediately dismissed it. Who paints with an egg?
4 :) nutmeg. I get scared whenever someone comes near me when I have the ball in soccer and pass it immediately so I've never executed a Nutmeg.
5 :) Finland. The names gave it away.
6 :) carry on. Pretty sure these movies would really struggle to hold up under the scrutiny of modern sensibilities.

Dave M day 17 v Steiny LLL

A somewhat surprising 3/6 today for me, which hopefully will run me close to a LL win at least given the questions don’t match up with my competitor’s strengths.

 

1 : ( I also went with Garden State. Never heard of the band. D22

2 : ) We were all trained on our AEDs at a previous job I had. Guessing this is close to gimme status. D00

3 : ( Guessed Chalk. Pretty sure it was wrong but would never have arrived at egg as the right answer. D33

4 : ( Guessed Pepper. Never heard of Nutmeg in soccer either! D12

5 : ) Geography gimme plus those names are extremely Finnish (or possibly Estonian). D21

6 : ) The rare film get for me based on living in the UK for 12 years and the Carry On films being a fond cultural institution there. I don’t recommend watching any though. D11

Kim Day 17

2/6 after handing back 3 and 4!

vs. WeiszJ LLL

1 :) E Street Band. Took me longer than it should of considering how much of my 20s I spent in Belmar and how much of life at the Jersey Shore. D22

2 :) Pacemaker. So dumb. I read this as an " external type of what device" so I wrote the internal device. D01

3 :( cement. What? I wrote egg and then thought it was odd to have food items in paint and changed it to something nonsensical. Likely bad D. D33

4 :) Nutmeg. A little surprised this was right. D12

5 :( Morocco. D10

6 :( The English. D21

Seif Day 17

2/6 on a very hard day for me.  I thought I had just 1 when I submitted, and the second one I got was, I think, my most satisfying correct answer of the season.

1. Garden State Parkway :(, D03.  This is what happens when you're forced to take the geography approach to pop music question.  I had no clue at all and have never heard of this band.

2. Defibrilator :), D10.  Spelling difficulties aside, this strikes me as one of the easier questions this season.  Only one today that I was certain about.

3. Vegetable oil :(, D31.  Didn't know this or consider egg yolk.  I'm also not really sure my answer makes sense, but I wasn't going to get the right answer either way.

4. Saffron :(, D22.  I've never heard of the term nutmeg in soccer.

5. Finland :), D21.  Even though my odds of pulling off a win with 2/6 are about equal to what my odds would have been with 1/6 or 0/6, getting this was nonetheless very satisfying.  I initially wasn't even sure of the continent.  Ultimately, it was the name "Sami," the ethnic group in northern Finland that clued me in.  Plus the timing pretty much made sense during the Napoleonic Wars, at least in narrowing things down to Europe. 

6. Monty Python :(, D12.  Never heard of this, either.

Thursday, September 19, 2019

Kim Day 16

2/6 vs Steiny LLL

1 :(. Why does everyone know this?! I do not suggest googling this word. D22

2 :) Cathy D11

3 :) Taco. This was hilarious. D00

4 :( Banks. I immediately knew what he was looking for and immediately knew I wouldn't get it. So I went with my girl for directing Pitch Perfect 2. D11

5 :( Ruma. Not a word. Heard of this of course, but no chance. D33

6 :( Gupta. Gupta or Singh. Wrong choice. D22

Thanks, Brian. One day it won't be so painful to post!

Seif’s stats (from Ben)

Interesting. Nice compilation of data. We do tail off at the absolute top end va other leagues but the bottom half of Sierra is just brutal.

The C Rundle as a standout is even more remarkable given there is a huge number of us, and many of the other leagues have 2 Cs. Much more likely to have an outlier with a 22 or 24 person league.

I could petition Thorsten to have us relocated, but given our branch wide performance is bringing down the average he's probably better off transferring out one of the more A-heavy branches.

A few stats (from Seif)

Continuing on with my perennial complaint that Sierra is a particularly difficult league, here goes.  All these stats are through Day 15:

* Sierra Rundle C has a 58.0% QPct rate, the highest of all 92 C Rundles.  This is versus the average of 52.8% and a z-score of 2.1.

* Sierra Rundle D Div 1 (where the CarrBen12 branch is) has a 49.5% QPct, the second-highest of the 140 D Rundles.  This is versus the average of 43.3% and a z-score of 2.2.

* Sierra Rundle E Div 1 (where the CarrBen12 branch is) has a 36.6% QPct, the third-highest of the 139 E Rundles.  This is versus the average of 31.6% and a z-score of 2.0.

* Sierra Rundle B has a 63.9% QPct (despite my personally bringing the rate down), the twelfth highest of the 70 B Rundles.  This is versus the average of 61.3% and a z-score of 1.0.

* Even the rookies are getting in on the action.  Sierra Rundle R has a 46.9% QPct (and that doesn't even account for Debbie's six-bagger today), the second-highest of the 74 R Rundles.  This is versus the average of 39.9% and a z-score of 1.9.


Debbie day 16


My first 6/6! Is very funny to me how my idea of easy / hard is so different from everyone else's.


1. :) cave. Thought of spelunking. Hoped it would be right.  D2

2. :)Cathy. Always remembered that last name for some reason
. D1

3. :) tacos.  wasn't sure but Tuesday gave it away. D0

4. :) Greta Gerwig. Knew who she was and took a bit for the name to come to me but it did.  D1
 
5. :) gout.  I work in a health related field so hear this term, and associate it with Uric acid.  D3

6. :) Singh.  First thought Gandhi or maybe Nehru, then thought Singh was a very common name.  Debated whether to make this 3 or 2.  D2