Tuesday, February 28, 2023

Laura Day 10

It looks like I am trending toward the worst league, as my average now seems to be one or two questions correct a day. Do they kick you out if you don't get any right? :)

1 - Avogadro :) We celebrated mole day in high school, and while I didn't remember the exact date, I knew it was in the fall. And I cross-checked that "Avogadro" sounded like an Italian name. D2

2 - X Files :( Guessed. D0, since my opponent is good at TV and film.

3 - Elvis Presley :( Another guess I knew was wrong but figured it was better than putting nothing. D1

4 - ABC :( Of course, two hours after I submitted, I read an article about Roald Dahl's books being republished with two versions (original and more PC) that included PEN America quotes all over it. D2

5. Yin / yang :( I figured it was something more specific to personality types... D1

6. Mesopotamia :( Didn't know these regions at all. D3

Brian Day 10

3.5/6


1) Avogadro 0/2 holy moley, it's a chem gimme. 6.02x10^23.  

2) Stranger things 0/2. Last season was the best yet. Dave its not up your alley, but  you should still watch.

3) chubby checkers 1/1 Let's do the Twist.  I never made the connection to Fats Domino before, that'sa fun fact. I'm not as confident as Kim on the plural counting, though that's how i remember it

4. cea 3/0 no clue

5. dominant, submissive  2/1 nope

6. nubia. 2/2  I don't think this was easy, but i got there

Kim Day 10

vs. Dave S LLL

2/6

1 :( Curie.  No idea, but I like the concept of the unofficial holiday! D11
2 :( The Russians. D23
3 :) Chubby Checkers.   I assume the plural is ok.  I would have no chance without Fats Domino, which I thought was a giveaway so defended low.  D11
4 :) PEN.  Sweet - random guess.   D32
5 :( Yin Yang.  Didn't think about this much further.  D00
6 :( Carth.   I think I meant Carthage or something from Game of Thrones.  D22

Jesse day 10

3/6

1. October 23 (in particular the period between 6:02 am and 6:02 pm) is an unofficial holiday for chemistry devotees in commemoration of the work of what Turinese scientist born in 1776?

Correct Answer: AMEDEO AVOGADRO
Your Answer: Kelvin
Points Assigned: 1

I thought a while about this and could not come up with a Northern Italian chemist. I have never heard of Avogadro, or his constant. 

2. Starcourt Mall, located in Indiana's fictional Roane County above a secret Soviet lab, is a key location for parts of what television series?
Correct Answer: STRANGER THINGS
Your Answer: Stranger Things
Points Assigned: 0

Seems like a gimmie given the popularity of the show. 

3. Identify the rock 'n' roll star of song and dance (and songs about dances), born Ernest Evans in South Carolina in 1941, who was noted at a young age for his ability to imitate other acts' styles, and also for his resemblance to a teenage Fats Domino.
Correct Answer: CHUBBY CHECKER
Your Answer: Chubby Checker
Points Assigned: 2

I immediately thought of the "The Twist" and remembered it was Chubby Checker. I did not know that is how he got his nickname. 

4. An international association of writing professionals—e.g., novelists, essayists, editors, playwrights, poets—was founded in London in 1921, and has the expressed goals of promoting cooperation among writers and fighting for freedom of expression and against censorship. By what three-letter name is this association customarily known?
Correct Answer: PEN
Your Answer: PFA
Points Assigned: 3

I had no idea.

5. What word pair, now commonly used in English vernacular to refer to particular (and simplistic) opposite personality types, was introduced into the language in this usage by psychologist Carl Jung in the early 1900s?
Correct Answer: INTROVERT/EXTROVERT
Your Answer: Yin/Yang
Points Assigned: 2

That makes sense. 

6. The ancient civilizations of Kerma and Kush were located in a region along the Nile in Africa known by what name? It begins just south of the Sudanese capital of Khartoum, where the Blue and White Nile merge, and was roughly separated from ancient Egypt at the First Cataract of the Nile just south of Aswan in modern-day Egypt.
Correct Answer: NUBIA
Your Answer: Nubia
Points Assigned: 1

This feels like it is pretty easy.

brad day10

1/6 vs Dave M

1) avogadro d2
got it from the time confirmed by date

2) the americans d1
did not watch this

3) richie d2
ugh bad miss

4) poo d3
;)

5) type a/ type b d1
nope

6)sumatra d0
no idea

Dave M day 10 v Brad LLL

Back to my usual 3/6 today with some much tougher questions.

 

1 : ( Galileo. I think this comes down to whether you know Avogadro's number or not. I didn't. D12

2 : ) Stranger Things. Feels like an answer at the gimme-ish end of TV questions. D00

3 : ( Little Richard. Never heard of Chubby Checker. D22

4 : ( Eve. Never heard of PEN either. Risky D33 here if it's widely known in the US.

5 : ) Extrovert, Introvert. Struggled for a few minutes on this one but as soon as this pair came to me I was confident it was correct. D11

6 : ) Nubia. Fun ancient geography question. D21

David S Day 10 vs. Kim (LLL)

What a huge variation in scores yesterday. I can’t recall ever seeing that.

3/6 today, but I really thought I had 4. 

  1. Avogadro :), D12. Cute question. 6.02 x 10^23. 
  2. Alias :(, D21. No idea. Should I watch Stranger Things?
  3. Little Richard :(, D00. No idea at all. At least I learned about an entry in We Didn’t Start the Fire from this. 
  4. Pen :), D32. Happy to get this. I remember learning about it in high school when reading some of Arthur Miller’s plays, and the acronym is easy to remember if you’ve ever heard it. 
  5. Yin Yang :(, D11. Bad miss. For some reason I really thought this was right, but now I don’t know what I was thinking. I’ll blame it on my jet lag. 
  6. Nubia :), D23. Pretty hard, I think, but in a category that is good for me. I was pretty certain here.I’m 

Monday, February 27, 2023

brad day9

1/6 vs winnr and katza common d

1) et cetera d0
thought of this right away and didnt consider anything else

2) johannesburg d1
nope

3) lancome d2
ugh very gettable

4) singapore d2
no idea

5) zombies d3
never heard of this

6) sooners d1
once i got away from india and thought of us got this quick

Brian day 9 vs Will

 4/6 but not the four I thought.  Congrats Dave M on the sixpack

1) Hoi Paloi 2/2 I did not for a second think this was correct, it sounds Vietnamese to me, but I had no better answer. 

2) Istanbul 2/2  no clue

3) Sephora 3/2  Sephora is my daughter's favorite store, and when i realized Sephora must be related to Sephardic, I knew I had the right answer

4) Borneo 1/1 Was between Borneo and Sumatra, I went with the larger island

5) Black Mirror 1/1 Have never seen it, but knew that it was a Twilight Zone-type show and so it fit

6) Sooners 0/0 I learned about this for the first time from a similar question earlier in LL .


Laura Day 9

I played all last week, but wasn't at my computer almost at all, so didn't get to write up any commentary. However, I did pretty well - I think I went into this week in 4th place in the rookie league. (Though let's be clear that I think a lot of people in the rookie league have been no-shows and probably shouldn't count, so my skill level is highly questionable.)

Speaking of which - a whopping ZERO points for me today! My first time doing this poorly, as I've usually been getting 3-4 questions right a day.

1 - Proletariat :( This came to me immediately, and was immediately wrong. Probably should have thought about the fact that pro means before and not the! D0

2 - Toronto :( Complete guess but it also came to mind immediately. I think we can see my patience is thin today D1

3 - Basque :( I felt good about the region, but couldn't think of a luxury brand, so just hoped I might get lucky. D3

4 - No answer :( I was clueless here. D2

5 - Portal :( This one pains me. I literally JUST watched an episode of Black Mirror on Saturday!! I was thinking it had to be a one word answer, and racked my brain trying to think of one word TV shows. I have really enjoyed Black Mirror though - I think anyone who likes LL would probably like it too, as each episode is extremely thought provoking. If you give it a shot, start with San Junipero or The History of Us. D2

6 - Pioneers :( Total guess, and another wrong one at that. I have vaguely heard of the term Sooner but had no idea what it meant; midwesterners are definitely at an advantage here. D1

Jesse day 9

5/6

1. What two-word phrase meaning "the common people" or "the masses" is often preceded by "the", though this word is technically unnecessary because the first of the two words in the phrase is "the" in Greek?
Correct Answer: HOI POLLOI
Your Answer: Hoi Paloi
Points Assigned: 1

Hoi Polloi came to me right away.

2. The stately and historic (and perhaps controversial) Pergamon Museum is located on the Museum Island within what city?
Correct Answer: BERLIN
Your Answer: Berlin
Points Assigned: 2

I have been to this museum.

3. In 1976, 23-year-old Provençal businessman and entrepreneur Olivier Baussan founded what luxury beauty product and fragrance retailer, whose name is a term for a woman from a certain historical region encompassing southern France, extreme northern Spain, and far northwest Italy?
Correct Answer: L'OCCITANE (EN PROVENCE)
Your Answer: Dior
Points Assigned: 3

I really know nothing about fashion and perfume. 

4. Eleven of the thirteen states of Malaysia are on the Asian mainland, on the Malay Peninsula. The other two (Sabah and Sarawak) are located on what island?
Correct Answer: BORNEO
Your Answer: Borneo
Points Assigned: 2

I have been to Sabah. 

5. "Any TV, any LCD, any iPhone, any iPad—something like that—if you just stare at it, it looks like a [REDACTED], and there's something cold and horrifying about that, and it was such a fitting title for the show." What television series' title has been redacted from this 2014 declaration by the show's creator, Charlie Brooker?
Correct Answer: BLACK MIRROR
Your Answer: Black Mirror
Points Assigned: 0

I watched the first two seasons.

6. What is the name commonly applied to the settlers who illegally entered the Unassigned Lands of the Indian Territory before they were formally opened to settlement at noon on April 22, 1889?
Correct Answer: SOONERS
Your Answer: Sooners
Points Assigned: 1

I knew this piece of trivia. 

Dave M day 9

The long awaited 6/6 today, feels like very many seasons since I last got one. It all just lined up today.

 

1 : ) Hoi Polloi. It came to mind instantly and seemed like the obvious answer. D22

2 : ) Berlin. I haven't been to that specific museum but don't think many other cities have a Museum Island (Munich has one too but I figured Berlin more likely). D01

3 : ) L'Occitane. The person from the Occident (south). Neat question helped along by my high school French. D20

4 : ) Borneo. Geography gimme. D12

5 : ) Black Mirror. I used to read Charlie Brooker's weekly TV column in the guardian 15 years ago back before he even got into making his own stuff. Black Mirror is a bit dark for me. D31

6 : ) Sooners. I figure this plays hard as you need to recognize Oklahoma as Indian Territory or be right up to speed on college sports. But high get rate here so far. D13

Kim Day 8

vs. MeyerE LLL

1/6

1 :( Lay men.  No idea.  D31
2 :( San Francisco.  I didn't think I should put a US city, but what not have thought of Berlin.  D22
3  :(Sephora.   I didn't think Sephora fit the luxury bill, but am only vaguely familiar with the correct answer.  D10
4 :( East Timor.  Doh.  I meant Timor, but really meant Borneo.  D22
5 :( Mirror.  Shocked that I was close.  I watch zero TV, so unless a show has been in the news a lot I am unlikely to know anything about it.  This is one of those shows.
6 :) Sooner.  I think I know this from a relatively recent season of LL, so went low D.  D11


David S Day 9

 4/6 today. 

  1. To anthropol :(, D22. No chance here at all. I’d heard the term hoi polloi before but never would have come up with it. Plus, I’m really surprised to learn that this is Greek. 
  2. Berlin :), D22. Didn’t know about the museum, but I did know that Berlin had a Museum Island. 
  3. L’Occitane :), D11. Pretty guessable as long as you’ve heard of the company in the first place. But their stores are everywhere, so it kind of stays top of mind. 
  4. Borneo :), D13. Gimme. 
  5. Box :(, D31. No idea. 
  6. Sooners :), D11. I’ve heard this term many times. Can’t watch college football without hearing it. 

Friday, February 24, 2023

Re: Debbie Day 8

2/6 again... not my best streak

  1. Malm :( Was psyched to remember a 2nd city in Sweden (almost). and read too fast and assumed this was heavy metal like chemistry... if I'd paid more attention MAYBE could have gotten?  but unlikely 
  2. chimpanzee :(, didn't think too hard about this but figured it had as good a chance as any of being right
  3. acutely, straightly :(now that I see these they look vaguely familiar but it has been a very long time since I thought about this stuff 
  4. Sinbad :) took a min but I got there. Still don't understand why this was asked hypothetically? guess I must google Mandela effect?
  5. bell hooks :( close (maybe) but no cigar (and me three having heard of her)
  6. Korea :) I actually thought fairly easy - how many peninsulas are there with kingdoms? (now as I see your answers - at least one!)

Dave M day 8

Yet another 3/6 today, hopefully good for another win with today's quite tough questions.

 

1 : ) Gothenburg. And here I was thinking it was a geography gimme… D11

2 : ) Orangutan. I thought this would play easy too, given it's the most well known primate from the Malay part of the world. D00

3 : ( Ordinary, Extraordinary. D23 as my opponents have low ratings in math. Here's hoping they follow through.

4 : ( Raymond. I think this would have been easier if I knew A Different World was a spin-off from Cosby. 

5 : ( Morrison. Not anywhere close. D32

6 : ) Korea. I knew the Silla kingdom was part of Korean history. D22

Ben Day 9 v rando and Brian

5/6

1 :) Gothenburg. A question like this has come up somewhere before, maybe not even in LL, and I answered Malmo, at which point I was wrong and learned Gothenburg from that. I never realized that Gothenburg was the root of Goth. TIL. D22

2:) Orangutan. Seems easy D11

3 :) Complementary, supplementary. I actually have these backwards in my head, but have gotten this wrong in trivia in the past such that I go against my natural instinct. I can't recall where I got this wrong before, given the only past LL occurrence provided one of these words and asked for the other. I submitted only 70% confident that I was correctly reversing the order, but was consoled by the fact that had I gone the wrong way, I would have been losing 0. D01

4 :) Sinbad. I don't know who Sinbad is, but I know Brian loves the Mandela Effect, and I've been exposed to Mandela Effect lists so much that I've had to wonder who Sinbad is, and what Shazaam was, and how this came to be a thing, enough so that the name Sinbad goes together with shazam, even though in my life experience the 2 are non-existent as each other. D20

5 :( Jones. No shot. D33

6 :) Korea. I was kind of limited in how many peninsulas I could think of, and thanks to the Malay question above, Korean was the only kingdomy (and by association, rightly or wrongly, east Asian) sounding peninsula I had. D12

Jesse Day 8

4/6

1. What city in southwestern Sweden is that country's second-largest city and chief seaport, as well as a commercial center for shipbuilding, food processing, chemicals, and its namesake heavy metal subgenre?

Correct Answer: GOTHENBURG/GÖTEBORG
Your Answer: Gothenburg
Points Assigned: 3

I used to live in Malmo, the third largest city, which is also in Southwestern Sweden, but I knew Gothenberg was bigger. 

2. "Forest person" is the English translation (from Malay) of the name of what primate, which is fitting because it is both the most arboreal of all primates and the largest arboreal mammal?
Correct Answer: ORANGUTAN
Your Answer: Orangutan
Points Assigned: 1

I have been to Malaysian Borneo and took some photos of Orangutans in an open-air rehabilitation center with no walls between us and the Orangutans. Let's see if this photo makes it to blogger:



3. In geometry, "explementary angles" is the term for a pair of angles that add up to 360°. What are the corresponding terms, in order, for angles that add up to 90° and 180°?
Correct Answer: COMPLEMENTARY, SUPPLEMENTARY
Your Answer: Quadralateral and Bivalent
Points Assigned: 0

I had no idea.

4. A classic 1990s movie about a wish-granting genie with the title Shazaam never existed, and it definitely didn't star what comedian who got his start as a finalist on the show Star Search before featuring in A Different World and his own namesake sitcom, as well as numerous actual films?
Correct Answer: SINBAD
Your Answer: Sinbad
Points Assigned: 1

Isn't this the Mandela Effect? 

5. The 1978 poetry collection The Black Unicorn and the groundbreaking memoirs Zami (1982), and The Cancer Journals (1980) are among the celebrated works of what American author, who often introduced herself at public engagements as a "Black, lesbian, mother, warrior, poet"?
Correct Answer: AUDRE LORDE
Your Answer: Waters
Points Assigned: 2

I had no idea.

6. A kingdom known as Silla existed for nearly one thousand years, much of that time as one-third of a "Three Kingdoms" period, on what peninsula?
Correct Answer: KOREA
Your Answer: Korean
Points Assigned: 2

This was a bit of a guess, but I was pretty sure I had this before. 

Brian day 8 vs Ben

3/6 when I thought I had a chance at 6.   Turns out I had no shot at the three I missed

1) yttria 2/2. I thought Thorsten was being clever and that heavy metal was literal and went with the namesake of four elements.  Even if I went the musical route and figured out goth, I wouldn't have gotten the city's name. (Turns out the town I was thinking of is Ytterby, and the elements are rare earth not heavy.)

2) orangutan 1/1. Was between this and gorilla, and then it rang a bell that this was correct.

3) complementary, supplementary 0/0. Math gimme

4) Sinbad 1/1  I don't remember Mandela dying twenty years early, but I clearly remember this movie which doesn't exist.  To me it's the Sinbad effect, not Mandela effect.

5) bel hooks 3/3 The yalie who is my go to for black poets if I don't have a reasonable answer seemed to fit the bill. Glad someone else has heard of her, Kim.

6) Arabian 2/2. Thought the movie Three Kings about the Iraq War might be referencing the Three Kingdoms

Brian Day 7 vs Dave M

2/6 yesterday for an easy Mirkin victory.  Sorry for next day post, I Didn't submit til close to deadline as I refused to give up on the rock band question.  Turns out I had no idea, I didn't know those Stones facts and was concentrating on what seemed like a chronological progression of English bands. Was going to guess Bad English as a funny wrong answer, but ultimately went with the Sex Pistols.

Stagflation and Bowser were gimmes, I went with Oenos (for oenophile) for the food and wine enthusiast, Bangladesh as a guess for the Indian province ( I like that Bengal connection), and had no clue on the lit q.

Kim Day 8

Vs. FriendlandW LLL

The inevitable crash and burn. 0/6

1 :( Malmo. I thought I had this. Turns out I can only name the 3rd and 4th largest cities in Sweden. D22

2 :( Chimpanzee. D00

3 :( Acute, Obtuse. While these were obviously incorrect, I was not going to come up with the right answers. D22

4 :( Will Smith. Ugh. I didn't think he would be described as a comedian but I wasn't coming up with a sitcom other than the Fresh Prince. D11

5 :( Bell. I was trying to recall bell hooks. D33

6 :( Arabian. Nope. D11

David S Day 8

 2/6 with some bad misses. 

  1. Malmo :(, D31. I can’t believe this is wrong. I was sure Malmo was the second biggest city in Sweden and didn’t give this more than a couple of seconds of thought. 
  2. Lemur :(, D12. Should have gone bigger!
  3. Complementary, supplementary :), D21. I still remember high school math, though I admit that I don’t think I could have come up with explementary. 
  4. Cosby :(, I had no chance here, but I can see how someone with more knowledge of this topic would find this to be a clever clue. 
  5. Angelou :(, D12. No chance. 
  6. Korea :), D20. Maybe the hardest question of the day, but right up my alley.

Thursday, February 23, 2023

Re: Debbie Day 7

2/6 but better than yesterday's zero!


1) stagflation  :) Wasn't sure this was right but hear it a lot in the news

2) captain K :( could sort of picture this and now that I hear it the name is buried deep, but I never would have gotten it

3) connos :( was thinking connosseur.  never heard of this but now makes sense

4) simone de beauvoir :( picked an old female writer. never heard of this person

5) kashmir :( took a class on this in college and thought it might be right but no.

6) rolling stones :) phew, wasn;t sure but glad I pulled it off. confusing (but fun) clue

Jesse day 7

4/6

1. An economic cycle in which high unemployment is accompanied by a large general increase in prices (counter to the Phillips-curve concept, which asserts an inverse relationship between unemployment and the rate of increase in prices), such as what occurred in the United States at the end of the Nixon administration, is often referred to by what portmanteau, a neologism coined in 1965 by British politician Iain Macleod?

Correct Answer: STAGFLATION
Your Answer: Stagflation
Points Assigned: 1

I listen to a fair amount of economics podcasts, so I am familiar with the term. 

2. The character King Koopa, who first appeared in a video game from 1985 as the leader of the turtle-like Koopas, is also well-known by what other name?
Correct Answer: BOWSER
Your Answer: Bowzer
Points Assigned: 0

Seems like a gimmie for my generation.

3. Name the ancient Greek hedonist (341â€"270 BCE) whose ethics were based on the pursuit of individual pleasure and personal satisfaction and whose name is the source of a word for a person with discriminating taste in food and wine.
Correct Answer: EPICURUS
Your Answer: Epicurean
Points Assigned: 2

I was on the right track. I try to figure out the root of Epicurean and almost put down Epicure, but it did no sound right. 

4. 1962's The Golden Notebook, which concerns the struggles of a writer coming to terms with her identity and attempting to overcome her mental breakdown through her writing, is a feminist classic by what celebrated British novelist?
Correct Answer: DORIS LESSING
Your Answer: Smith
Points Assigned: 3

Nope!

5. What was the name of the region in the eastern part of the Indian subcontinent that was divided during the partition of India? Its easternmost section became East Pakistan and its western section became (and remains today) a state in India that retains the region's original name (preceded by "West")?
Correct Answer: BENGAL
Your Answer: Bengal
Points Assigned: 1

It was the first word that popped in my head with West. Have not been to that part of India yet, but I have been to the nearby Bihar province. I am going to Bhutan this summer, which borders West Bengal to the north. 

6. English guitarist Mick Jones (born 1944) is a founding member of Foreigner and English guitarist Mick Jones (born 1955) cofounded The Clash. English guitarist Brian May and drummer Roger Taylor (born 1949) are founding members of Queen. English guitarist Andy Taylor, bassist John Taylor, and drummer Roger Taylor (born 1960) were members of Duran Duran. English guitarists Brian Jones and Mick Taylor are former members of what band?
Correct Answer: THE ROLLING STONES
Your Answer: The Rolling Stones
Points Assigned: 2

I just knew this. 

David S Day 7

 4/6 today. 

  1. Stagflation :), D11. Gimme for me of course. And I also vigorously dispute that there’s any contradiction between stagflation and the Phillips Curve! Happy to fight Thorsten on this. 
  2. Bowser :), D11. I’m far from an expert in video games, but this is from exactly the right time for me. 
  3. Epicurus :), D00. Spent a while on this and am happy to get it. Ultimately, without the website that’s a play on its name, I doubt I would have come up with it. Only gave low D because of my specific opponents. I don’t think this is easy. 
  4. Jones :(, D22. No idea. 
  5. Bengal :), D32. Geography gimme. 
  6. The Who :(, D23. No idea. If there was some clue in this long question, I certainly didn’t pick up on it. 

Dave M day 7 v Brian LLL

4/6

 

1 : ) Stagflation. Seems like a gimme for this crowd. D10

2 : ( Donkey Kong. A bit before my video game time. Seems to be a gimme here so pleased I D11ed.

3 : ) Epicurus. I learnt this in classics in high school. D02

4 : ( Agatha Christie. Ben same thought process as you but I followed through. D22

5 : ) Bengal. Neat geography question. Yes Bengal = Bangla. D21

6 : ) Rolling Stones. Pleased to get this, just a guess that Mick may not have kept his last name and how many bands could there possibly be with a Mick as a guitarist? D33

Ben day 7 v Kim and Brad

4/6

1 :) stagflation. D0 for my esteemed opponents.
2 :) bowser. Would have d0Ed but q1
3 :) Epicurus. I remember learning this on my way to work one morning, possibly on one of those digital trivia signs on the street in NYC. There's a section of an Australian newspaper called epicurean and there was a mental click when I learnt the origin.
4 :( Greer. Don't even know if my guess was British. MomConsidered Agatha Christie as a British author but she didn't strike me as the source of. Feminist classic.
5 :( west Bangladesh. This was gettable. It just occurred to me that bengal must be the root of Bangladesh!
6 :) Rolling Stones. Just guessed an old British rock band event though I knew 2 stones and neither were these guys

Kim Day 7

Vs. Ben LLL

2/6

1 :) Stagflation. D00
2 :) Bowser. My son is obsessed with Bowser. But it took me a minute. D21
3 :( Gourma. No idea. D12
4 :( Plath. I need to start remembering she is not British. D22
5 :( Rajastan. Whoops - it said easternmost. Would have not have gotten it. D11
6 :( Black Sabbath. Oh I think this is very bad d. D33

brad day7

2/6 vs ben and winnr common d

1) stagflation d0
econ gimme

2) bowser d1
80s video game gimme

3) aesop d1
was going for aesthetic, but this was gettable

4) gold d3
no idea

5) punjab d2
thought this had a good shot

6) u2 d2
nope

Wednesday, February 22, 2023

Re: Debbie Day 6

Goose egg.  And don't feel too badly as I really had no clue on any of these (have vaguely heard of Quincy but before my time - I suppose I could have gotten Pony Express if I'd thought longer... but I didn't).  

I feel like Thorsten realized yesterday was way too easy and over-corrected today. But that's just me!

Brian Day 6

With only 13 correct answers against me in five days, i find myself in first place in Avalon B.   I'll enjoy it while it lasts


1) Paggliatti 2/2. So close!  Can't imagine i get credit for  sounds alike, but I'm saying there's a chance.  I'm surprised no one got this from my way in, Seinfeld.   Unfortunately it  didn't quite fully imprint on my brain, i must have conflated with Pavarotti.

2) hammer 3/3 i hoped Thor in the designer's name was a clue

3) Pony Express 0/0 i first thought of American express and Wells Fargo, then realized what it had to be since it's long gone

4) Quincy 1/1.  My advanced age made this a gimme and the easiest of the day. 

5) Michael Jackson 2/1    Farrah Fawcett and MJ died on the same day in 2009, and as  Ben said, Alex being in the show cemented it for me

6) helium 1/2  Had to be a noble gas, figured helium with lowest atomic number and one shell would be least likely to form atomic bonds. 

Jesse day 6

4/6

1. What is the most common Italian translation of the English word "clowns" (especially as they pertain to Ruggero Leoncavallo)?

Correct Answer: PAGLIACCI
Your Answer: Pagliacci
Points Assigned: 0

I first wrote down Pagliano before correcting myself. 

2. Among the many career highlights of Danish architect Arne Jacobsen, perhaps his most timeless is a chair, commissioned by the SAS Royal Hotel Copenhagen, that had what shape, by which name the chair is still manufactured and sold today? It's not to be confused with the similar, and probably even more literal, name of a chair designed by fellow Dane Henrik Thor-Larsen.
Correct Answer: EGG
Your Answer: Egg
Points Assigned: 1

I knew that the egg chair was Danish.

3. The most enduring legacy of the American freighting company Russell, Majors, and Waddell was a subsidiary that remains famous today despite operating for just 18 months beginning in April 1860, before declaring bankruptcy. This subsidiary's service has always been best known by what name?
Correct Answer: PONY EXPRESS
Your Answer: Pony Express
Points Assigned: 1

I remembered that the Pony Express was very short-lived. 

4. One of television's most famous portrayals of the position of medical examiner was Jack Klugman's performance as what character, on that character's eponymous NBC series from 1976 to 1983?
Correct Answer: QUINCY
Your Answer: Colombo
Points Assigned: 3

I could not pull it. I have never seen this show, but have heard it referenced before. 

5. In the Best Musical category at the 2022 Tony Awards, the subject (sadly deceased since 2009) of one nominee shares a name (first and last) with the writer of the book, music, and lyrics of another nominee, the eventual winner. What are the first and last names that these two individuals share?
Correct Answer: MICHAEL JACKSON
Your Answer: Tony Kushner
Points Assigned: 2

My wife and I had our first date the day Micheal Jackson died. I had no idea as I do not follow the Tony awards or musical theatre. Somehow the name Tony Kushner came to mind even though he is apparently alive. 

6. What colorless, odorless, gaseous, nonmetallic element, which is totally inert and has no known compounds, has the lowest boiling point of all the elements (269° below zero on the Celsius scale)?
Correct Answer: HELIUM
Your Answer: Helium
Points Assigned: 2

Total guess, but it felt right. 

Dave M Day 6 vs Kim LLL

Despite a run of 3s (another one today) with just one 5 yesterday, I find myself 5-0-0 at the top of D. Surely that won't last much longer. But my 3 today does get me over Kim in LLL.

 

1 : ( Cavallo. Had no idea and never heard of Pagliacci.

2 : ) Egg. Kind of surprised that this wasn't guessed more in this group (although not as surprised at the quantity who haven't seen Top Gun Maverick. Although maybe that's a Texas experience bias creeping in). It's the post-war Scandi chair I immediately think of though did not know of its origin story. D10

3 : ) Pony Express. The only 19th century delivery service who's name I know (and I learnt from the 1990s classic video game Day of the Tentacle).

4 : ( Matlock. Glad to see someone else guessed this too. We want Matlock! D01

5 : ( Julia Child. I considered MJ but thought he died later than 2009. D23

6 : ) Helium. I've done some work for a helium exploration company and this sounded like a good fit based on what I learnt about it then. D22