Wednesday, December 15, 2021

Dave M day 25

Happy holidays everyone! Another 3/6 to finish the season in my usual mid table C mediocrity.

 

1 : ( Sugar Ray.  Never heard of Jelly Roll Morton. D33

2 : ) Hundred Years War. Was reasonably confident with a possible alternative of black death. D10

3 : ) Limousine. I briefly considered Sedan but that’s the name of a still existing town. Then remembered Limousin in the middle of France which I think is SW-ish enough to count.

4 : ) David Brent. I enjoyed this greatly when it came out but struggled to watch it again a few years ago. D12

5 : ( Assignment. Annoyed to miss this one. In my company we normally shorten Deed of Assignment to Assignment. D01

6 : ( Scimitar. No idea. D22

Brian Day 25 vs Steiny (LLL)

 Put it in the books!  4/6 to finish the season and pretty sure I'm a lock to escape relegation via tiebreakers.  Happy new year and Merry Christmas and Kwanzaa to those who celebrate.

1) Jelly Roll Morton 3/2 Didn't know why he was famous but he immediately popped into my head so I didn't overthink it

2) Hundred Years War 0/1  Gimme given the length of time

3) Sedan 1/3 I didn't think of limousine.  Def would have gone with it if i had.  

4) Ricky Gervais 2/0  No idea, went for MCW

5) Deed 1/1 

6) epee 2/2 my college roommate was an Olympic alternate.

David S Day 25 vs. Brad

4/6 to close out the season.  This season was a tale of two halves for me, with the first half just about my best ever and the second half terrible.

1. Lolly Pop :(, D33.  No idea.

2. The Hundred Years War :), D22.  I spent far more time on this than any question this season and am happy to have gotten it.  1453 was the exact year that the Ottomans conquered Constantinople, so my thoughts went there and stayed there for a long time.  The kind of weird phrasing of the question made me think that the answer was perhaps in the Istanbul was Constantinople song, and I spent a lot of time trying to remember the lyrics.  Only when I really couldn't think of anything on that front did I start from scratch, and once I thought of the correct answer, I was pretty confident it made sense.

3. Limousine :), D12.  I knew this was a historic French region in the area, so I was confident here.

4. John Smith :(, D21.  No idea at all.  However, I did (somehow) recognize that this was based on the Office and not an obscure business question, so I at least defended it correctly, or so I think.

5. Deed :), D10.  Gimme.

6. Epee :), D01.  Not sure I could have named the other two, but this one I knew.

Looks like I get the win today vs. Brad.  Have a great break everyone.


brad day25

3/6 vs seif

today a good summary of my season, best ever tca, but poor defensive choices which will leave me just outside of promotion


1) sugar ray robinson d1/2
nope

2) bubonic plague (black death) d0/0
oops

3) limousine d3/3
did not expect this to be right

4) scott michael d2/2
did not watch the show

5) deed d2/1
adulting gimme?

6) epee d1/1
i care about this sport for about a week every 4 years

Jesse Day 25

5/6. Have a great offseason. 

1. The legendary New Orleans jazz pianist who recorded with his group the Red Hot Peppers in the 1920s and claimed (dubiously) to have invented jazz in 1902 was known by what sweet-seeming stage name? (Full name required.)
Correct Answer: JELLY ROLL MORTON
Your Answer: Jelly Roll Morton
Points Assigned: 3

I think this will play hard. I was into jazz and jazz history for a few years. 

2. What is famous for, among many other things, lasting from 1337 to 1453?
Correct Answer: HUNDRED YEARS' WAR
Your Answer: Hundred Years War
Points Assigned: 1

Seems like a reasonably easy history question.

3. The French départements of Corrèze, Creuse, and Haute-Vienne constituted, until 2016, a former administrative région in southwest France that gave its name to a certain type of automobile (though the etymological link is long unknown). What is that vehicle?
Correct Answer: LIMOUSINE
Your Answer: Peugot
Points Assigned: 1

I misread the question, but even so, I had no chance at this one. 

4. The Scranton branch of the Dunder-Mifflin Paper Company was managed for many years by Michael Scott. Who is his English equivalent, the long-time manager of the Slough branch of Wernham Hogg Paper Merchants? (First and last name required.)
Correct Answer: DAVID BRENT
Your Answer: David Brent
Points Assigned: 2

The original was terrific as was the American version for the most part. 

5. What is the term most used in common law in the US for the physical written document conveying ownership of real property? It is the legal document that transfers property ownership (or "title") from one party to another.
Correct Answer: DEED
Your Answer: Deed
Points Assigned: 0

Gimmie????

6. There are three main forms of the sport of fencing, based on the weapon used. One is foil while another is sabre. What is the third?
Correct Answer: ÉPÉE
Your Answer: Epee
Points Assigned: 2

I guess I know this from the Olympics, or maybe my friend Zach, who was a fencer in high school. 

Tuesday, December 14, 2021

Dave M day 24 vs Carr LLL

Another 3/6 today, heading for mid table mediocrity in C which could be worse considering my start to the season.

 

1 : ( OK. Ohh she’s the ‘it’ girl. D23

2 : ) Among Us. I have never played but when reading about it recalled how similar it was to the game ‘Mafia’ I played endlessly when younger. D11

3 : ( Crawfish. I’m used to calling the animal “Crayfish” but here in TX they’re called Crawfish. This is the same as a Crawdad according to Wikipedia (different names in different places) but given the Q’s wording I won’t get this one. D12

4 : ) Brewery. I knew Weihenstefan is a beer, looking at answers so far I’m nervous about by D32.

5 : ( Tchotchke. I had no idea, guess I don’t gamble enough. D21

6 : ) Pastel. Seems like today’s gimme. D00

Brian Day 24 vs Kim

Humble brag alert:  Today is my unprecedented fourth 9(6) of the season, this is my third best season in terms of correct answers, and yet I'm one spot out of relegation.  

1) It  0/3  I had no idea and put Ziegfeld Follies, until I re-read the question, saw it was a two letter title, and hoped Bow was the original 'It Girl'.  Or scary clown.

2) Among Us 2/2  Along with Roblox and TikTok,  my kids were addicted to Among Us in 2020.  They even got me to play, and it was a lot of fun. It is so entertaining to kill little cartoon astronauts, watching their heads explode and their bones floating through space.  If you even hear someone say something is 'sus', it came from someone acting suspicious in Among Us and potentially being the Impostor/murderer.

3) Crawdad 1/0 Thank you to Ben Carr, former blog participant, for getting this answer for our team at pub trivia a few years ago.  It stuck with me

4) Brewery 2/1   I just drank a Weihenstephaner hefeweisse last weekend, it's one of my favorite beers. 

5) Vig 3/2  I am a Jewish gambler

6) pastel 1/1 I had chalk as a placeholder, and then my comic book knowledge paid off.

Jesse day 24

6/6! First of the season for me I think. 

1. What is the two-letter title of the 1927 film starring quintessential "flapper" Clara Bow from which she earned her famous nickname?
Correct Answer: IT
Your Answer: It
Points Assigned: 3

The recesses of my mind immediately screamed She is the "it" girl. I must have remembered this from my silent cinema courses in college. I had no idea the was a non-murder-clown movie called "It." 

2. [REDACTED] [REDACTED] is a party game of teamwork and betrayal. Crewmates work together to complete tasks before one or more Impostors can kill everyone aboard. \ \ So says indie gaming studio Innersloth about what game, whose two-word name is redacted in the previous quote, and which was released in 2018 but became massively popular in 2020?
Correct Answer: AMONG US
Your Answer: Among Us
Points Assigned: 0

I watched some of my favorite podcasters play on their youtube channel. I have yet to play it myself. 

3. Merriam-Webster reported a spike in searches in its online dictionary on March 17, 2019, for what specific term for a lobster-like freshwater crustacean? They attributed the increase to a televised interview with novelist Delia Owens that was broadcast on that day. (Note, correct spelling is required; singular or plural is acceptable.)
Correct Answer: CRAWDAD
Your Answer: Crawdads
Points Assigned: 2

I was surprised this was right. I had no idea who the author was or why that date was important. I just thought Crawdads were lobster adjacent. 

4. A commercial enterprise located on Weihenstephan Hill in the Bavarian town of Freising claims to be the oldest business in the world of what type?
Correct Answer: BREWERY
Your Answer: Brewery
Points Assigned: 1

I was in Munich years ago and I thought I drank a beer from the oldest brewery in the world. 

5. What Yiddish slang term is used in English for the fee or percentage taken by a bookmaker for accepting a gambler's wager?
Correct Answer: VIGORISH/VIG
Your Answer: Vig
Points Assigned: 2

I had no idea this came from yiddish. 

6. What term in art for a particular type of drawing stick, made with ground pigments, chalk, and a binder such as gum arabic, is also a general term for a soft, subdued color?
Correct Answer: PASTEL
Your Answer: Pastel
Points Assigned: 1

Gimmie

brad day 24

4/6 vs amdurS, and as of yesterday will have best ever tca season

common d

1) la d3
no idea

2) among us d1
my kids love this

3) langoustine d2/2
didnt know what the term would be, but given the spelling qualifier thought this had a shot

4) brewery d1/1
i know the beer

5) vig d0/0
gambling gimme?

6) pastel d2/2
didnt know the type of art, but this fit the color clue

David S Day 24

3/6.

1. IO :(, D11.  No idea.  Overthought this a lot trying to come up with a good guess.

2. Escape Room :(, D11.  I had no idea.

3. Crawfish :(, D22.  I was close only by coincidence.  I had no idea here, either.

4. Brewery :), D00.  Seemed like the clear guess.  I'm thinking this plays easy.

5. Vig :), D22.  This was tricky for me.  I knew this came from Yiddish, but I thought the definition was more about interest on an illegal loan than the spread on an illegal bet.  However, I had no other guess.

6. Pastel :), D33.  I'm regretting this D.  Both my opponents are very weak in art, but so am I, and I had no problem with this one.

Monday, December 13, 2021

Brian Day 23 vs Ben

2/6.  Much like the J-E-T-S, please Just End The Season.  

1) Extensive 3/0  wild guess, pleased to get so close

2) U. Wisconsin  2/3 I don't watch enough college football. I've heard it mentioned, but never would have gotten this.

3) slalom 1/1 ugh bad miss on a gimme.  Wrote down slalom and never looked back

4) little bo peep 1/1  Mary and her lamb didn't fit the rhythm

5) Red Dawn 0/2 I assume this pays. unfortunately Ben is sure to D0 me here.    (Jesse, Adventures in Babysitting is awesome, I'm a big Elisabeth Shue fan.)

6) Forest 2/2 Figured out the arb- had to do with trees, hoped forest was german.   This actually might play easy in this group given how common a Jewish suffix it is. 

Dave M day 23 v Pelc LLL

3/6 today with some great questions, I did a little better than I expected.

 

1 : ( Extra. Just like everyone else by the looks of it. D12

2 : ) Texas A&M. Texas gimme. Plus about 50% of my company (energy) did engineering there and it’s like a cult. D01

3 : ) Moguls. My least favorite type of skiing. D31

4 : ) Little Bo Peep. Was a 50/50 between Bo Peep and Mary (had a little lamb). Bo Peep rhyming seemed to work better.

5 : ( Goonies. Never heard of a movie called Red Dawn. D20

6 : ( Wald. I correctly guessed Arbol=Wood but picked the wrong wood when onwards translating to German, I guessed forest instead of plank. D23

Jesse Day 23

3/6

1. In the "Markup Language" abbreviated XML, which provides greater flexibility over languages such as HTML with customized tags for the storage, organization, and presentation of data, what word is represented by the "X"?
Correct Answer: EXTENSIBLE
Your Answer: Extra
Points Assigned: 2

I had no idea. 

2. State College, PA, is home to the campus of Penn State University; College Park, MD, is home to the University of Maryland; and Southern Adventist University is in Collegedale, TN. What American university's home town is named College Station?
Correct Answer: TEXAS A&M
Your Answer: Texas State
Points Assigned: 2

I felt good about Texas State. I just don't follow college sports enough to get this one. 

3. What is the word used for the type of freestyle skiing competition where competitors ski down a steep and bumpy path, and are scored based on turning, jumping, and speed? The word is also used for the bumps themselves.
Correct Answer: MOGULS
Your Answer: Mogles
Points Assigned: 0

I butchered the spelling, but expect to get credit. I watch the heck out of the Olympics. 

4. She heaved a sigh and wiped her eye, \ And over the hillocks she raced; \ And tried what she could, as a shepherdess should, \ That each tail be properly placed. \ \ Who is the "shepherdess" in this nursery rhyme?
Correct Answer: (LITTLE) BO-PEEP
Your Answer: Little Bo Peep
Points Assigned: 1

Seems like a gimmie. 

5. The American military operation conducted in December 2003 that led to the capture of former Iraqi president Saddam Hussein had what name, for some reason after a PG-13-rated 1984 teen heroism action film?
Correct Answer: OPERATION RED DAWN
Your Answer: Red Dawn
Points Assigned: 1

I kind of wish it was "Operation Adventures in Babysitting." which was my first impulse. 

6. What is the German translation of the Spanish word árbol and the Arabic shajara (شجرة)?
Correct Answer: BAUM
Your Answer: Prost
Points Assigned: 3

I was guessing arbol was tree, but I had no idea what tree was in German. 

David S Day 23

A poor 2/6 on a day whose questions actually seemed pretty friendly to me.  One of those days...

1. Extended :(, D23.  No idea and no chance here.

2. Texas A&M :), D12.  Like Brad, I got this from watching college football.

3. Slalom :(, D31.  I actually had no doubt this was right.  But I had no chance at it.

4. Little Bo Peep :), D00.  Easiest of the day and, perhaps, one of the easiest of the season, I think.

5. Neptune Spear :(, D11.  About as up my alley a question as can be notwithstanding the film part, but I really just couldn't remember it.  I put down what I (correctly) thought was the Bin Laden raid name just in case I'd mixed the two up.  Nope!

6. Arber :(, D22.  I correctly guessed that the word was tree despite not speaking Spanish or Arabic, but that didn't mean I knew the word in German.

brad day23

3/6 vs taylorz

1) extra d1/2
wasnt sure how to d this, but i think will play tough

2) texas a & m d2/3
got this from watching a lot of college gameday, i think it plays tough if you either arent from big12/sec country or a big college football fan

3) moguls d0/0
olympics gimme?

4) little bo peep d1/1
had forgotten the nursery rhyme but didnt see what else this could be

5) war games d2/1
no idea

6) strudel d3/2
had no idea how to even approach this

Friday, December 10, 2021

Brian Day 22 vs Pelco

 A frustrating 2/6 as my brain just wasn't working today.

1) Raspberry 3/2 no clue

2) Sorry 2/2  Coin flip between Sorry and Trouble

3) Lagassi 1/0 no clue

4) Trawler 2/3  Damn, I knew this, just blanked on it.

5) pirouette 1/1 No clue until I realized the italicized passe was a hint the word was French.

6) Litmus 0/1  As evidence of my brain fog, I don't even want to admit how much time I spent trying to remember what pH stood for before the answer came to me.

Jesse Day 22

4/6

1. The original and traditional version of the Viennese indulgence known as Sachertorte is a dense chocolate layer cake coated with dark chocolate and served with whipped cream, with the cake layers sandwiching a layer of jam made from what fruit?
Correct Answer: APRICOT
Your Answer: Cherry
Points Assigned: 3

I was thinking this was possibly black forest cake. 

2. The "Pop-o-Matic" die container was an innovation introduced in 1965 with what board game, now produced by Hasbro?
Correct Answer: TROUBLE/FRUSTRATION
Your Answer: Trouble
Points Assigned: 0

For a moment I considered Sorry, but was pretty sure it was Trouble. 

3. What celebrity chef, who has hosted a myriad of eponymous shows on the Food Network (in addition to his appearances on Iron Chef America, Chopped, Worst Cooks in America, Food Network Star, The Best Thing I Ever Ate, and many others), has been on the network since its debut in 1994, and is set to celebrate his 30th anniversary on the channel after a new three-year contract was settled in November 2021.
Correct Answer: BOBBY FLAY
Your Answer: Bobby Flay
Points Assigned: 2

I knew he was one of the Iron Chefs. 

4. A large commercial truck that in the US might be called a "big rig", "18-wheeler", "tractor trailer", or "semi" would in Britain most likely be called a what, from an English dialect verb meaning to tug or drag?
Correct Answer: (ARTICULATED) LORRY
Your Answer: Lorry
Points Assigned: 1

Gimmie?

5. What term in dance is typically used to describe a turn around one leg, most commonly with the foot of the other leg touching the knee of the turning leg (in passé)?
Correct Answer: PIROUETTE
Your Answer: Gite
Points Assigned: 2

I barely read the question. 

6. What word, derived in part from a term in Old Norse for "color", is used for a water-soluble mixture of various naturally occurring organic dyes extracted from lichens that is used to test materials for acidity?
Correct Answer: LITMUS
Your Answer: Litmus
Points Assigned: 1

I had no idea that is where the word came from, but it sounded like a litmus test. 

brad day22

2/6 vs friedland mj

1) raspberry d1/1
nope

2) trouble d2/2
my kids play this

3) fieri d0/1
was pretty sure this was right

4) hauler d2/2
ugh gettable

5) pirouette d1/0
my daughter into ballerina movies

6) alkalinity d3/3
bad miss

David S Day 22

4/6. Rare common D for me today. 

1. Plum :(, D11. No idea. Never heard of that dessert.

2. Trouble :), D00. Seems like it may be the easiest of the day. Played this many times growing up. 

3. Jones :(, D11. I was convinced the person was Guy Fieri (whose name I looked up afterwards), but since I didn’t know his name at the time, I just put down a random answer. Probably a bad strategy here. I might have actually had a chance at Bobby Flay if I’d tried to see if I could come up with someone else on the Food Network. 

4. Lorry :), D22. I’ve spent enough time in the UK to have picked this up. 

5. Pirouette :), D22. I can’t believe I got this right. If I’d known it was, I would have done lower D. 

6. Litmus :), D33. I was sure about this, but this may play hard with my opponents given their strengths. 


Thursday, December 9, 2021

David S Addendum

FYI, I assume the reason everyone is putting down St. Louis is that Lindbergh's plane was called Spirit of St. Louis, so there’s the aviation connection there. 

Brian Day 21

 4/6  Has everyone on this blog been to Australia and Tel Aviv but me?

1) Zero Dark Thirty 2/2  First instinct was 'Ass Crack of Dawn', but I didn't recall a movie with that title.  I went through Hurt Locker, American Sniper, and eventually I got to the obvious answer.

2) St. Louis 0/1  I don't know why I though the Birthplace of Aviation was on the Missouri state quarter and that it was a gimme.  I think this will play much tougher than my defense; even if you pull Ohio, Dayton is tough.  

3) Australian Rules Football 2/2  I need to show up to pub trivia more often and let CarrBen12 rub off on me.  You know what I mean.

4) Mandolin 1/1  A family friend was a world-renowned mandolinist.  I frequently use mandolin as an answer if it's plausible and I have no idea, but this time I knew it was correct.

5) Bauhaus 3/3 The only German art house I know is Bauhaus.  My college roommate listened to the band Bauhaus (they have a great cover of Ziggy Stardust), at some point I looked up what it meant.  

6) LL Cool J 1/0  I only know Going Back to Cali, but television actor (NCIS/FBI or something) and host (the lip sync show) gave it to me. 

Dave M day 21 vs David S LLL

A decent 5/6 (1 50/50 away from a 6) and I think as a result I’ll edge out Seif… yes I did, 7(5) – 4(4)

 

1 : ) Zero Dark Thirty. Pleased to see I correctly D00ed this one as it seems pretty common knowledge.

2 : ( Columbus. Like David S I recalled Ohio and 50/50ed Dayton and Columbus as I was pretty sure not Cincinnati or Cleveland. Wrong way on the 50/50. D21

3 : ) Rugby League. A very NZ question, Seif defended correctly for sure. D32

4 : ) Mandolin. I wonder if there’s a link between the two words. I don’t know of any. D12

5 : ) Bauhaus. I too know this from Tel Aviv and as a result a bit surprised, but pleased, to pick up a D3 here from Seif. I D11ed.

6 : ) LL Cool J. I was going to go with Ice T like everyone else but was put off by “television” actor. And then I remember LL Cool J host(ed?) a singing competition of some sort. But was just a guess. D23

Jesse Day 21

4/6

1. What military slang for an unspecified and obscenely early hour in the morning entered broader consciousness via a 2012 film thriller?
Correct Answer: ZERO DARK THIRTY
Your Answer: Zero Dark Thirty
Points Assigned: 1

I spent a minute thinking of war films and once Zero Dark Thirty popped into my head I knew it was right. 

2. While the Wright brothers' first flight famously took place in 1903 in Kitty Hawk, North Carolina, they developed the technology in what Midwestern city, where the brothers lived and operated a bicycle shop?
Correct Answer: DAYTON
Your Answer: Milwaukee
Points Assigned: 3

I had read about this just the other day, that it had turned into a bakery and was in danger of being torn down. Maybe Atlas Obscura. Either way, for some reason I thought it was Milwaukee.

3. 15 players per side vs. 13; five points for a try vs. four; three points for drop goals and penalties vs. one and two respectively; certain applications of post-tackle procedures, scrums, and lineouts—these are among the differences between rugby union and what other, quite similar sport?
Correct Answer: (RUGBY) LEAGUE
Your Answer: Rugby League
Points Assigned: 2

I knew this from my time living in Australia. 

4. One word (or two homophones, as the spellings can vary) can be used both for a certain musical instrument in the lute family and for a certain kitchen julienner. What is that word?
Correct Answer: MANDOLIN/MANDOLINE
Your Answer: Mandoline
Points Assigned: 0

I have had a mandoline accident. 

5. The German architect Walter Gropius, a pioneer of the international modern style of architecture, served from 1919 to 1928 as the director of what school of design (which closed in 1933 under pressure from Nazi authorities)?
Correct Answer: BAUHAUS
Your Answer: Bauhaus
Points Assigned: 1

I feel like Bauhaus comes up a lot in trivia. I went to the Bauhaus museum many years ago when I was in Berlin. 

6. 1985's Radio, with its breakout single and boombox paean "I Can't Live Without My Radio", was the debut LP from what rapper, who has achieved significant later-career success as a television actor and host?
Correct Answer: LL COOL J
Your Answer: Ice T
Points Assigned: 2

Nope. 

brad day21

3/6 vs friedland w

1) zero dark thirty d0/1
didnt know what the term meant but thought it fit the q

2) st louis d1/1
nope

3) rugby league d2/2
2 years living in oz made me aware of both games, think there was also a similar q a few seasons ago

4) lyre d1/2
ugh bad miss

5) bauhaus d3/0
i knew tel aviv featured this, otherwise would have had no idea, i suspect this plays much easier in our group than general ll

6) ice t d2/3
felt really good about this one

David S Day 21 vs. Dave M (LLL)

A much better 4/6 today. 

1. Zero Dark Thirty :), D01. Didn’t know this for sure, but once I thought of it, it seemed really likely to be right. Not sure if my D was too low here. 

2. Dayton :), D22. I was certain it was Ohio and pretty sure it was Dayton. But I wouldn’t have been shocked if I’d misremembered the Ohio city. 

3. Rugby League :), D30. I played rugby in high school and am generally familiar with it. It was also (naked advertising alert) an event in this year's forecasting contest. Have to respect Dave’s Kiwi origin and give him a D0 here even though sports isn’t his strength. 

4. Banjo :(, D11. Nope!

5. Bauhaus :), D23. I remember touring Bauhauses in Tel Aviv some years back. Combined with the “closed in 1933” portion of the question, that was enough for me to get this. Hopefully I earn some D3s here. 

6. Hall :(, D12. Actually thought this might be right.


Wednesday, December 8, 2021

Brian Day 20 vs David S (LLL)

3/6 on what I thought was a tough day, was only sure of 1 on submittal.   But I think it will be even tougher for Dave...  Yes it was, 3(3)-0(1)

1) Wham  1/3 Make It Big makes this a Big Gimme.  Really, Dave, the Who?!?   You didn't even try.

2) Jones 2/2 no clue

3) Cayenne 0/0  Mildly surprised to get this, it sounded French so I went with it.  D0 for a geography q for Seif.

4) Sundance Kid 1/2  Took a long time to get this, was stuck on Billy the Kid, but when I thought of it I knew it had a good chance

5) Synchronized 2/1 no clue

6) Philadelphia 3/1 Close but no cigar.


Dave M day 20

I knew I was being risky crowing about late-season form yesterday, back to earth today with the 1 everyone else seems to be getting. And against 2 players strong in theater and literature means a near certain loss.

 

1 : ( Frankie Goes To Hollywood. Of course it’s Wham! Nice seasonal question too. D12

2 : ( Jones. No idea

3 : ) Cayenne. The only geography one. D21

4 : ( Lucky. I was wondering where they were going with “film institute namesake” – this makes sense. D12

5 : ( Technical. At least I got the starting letter right. D33

6 : ( Baltimore. Pittsburgh didn’t even make my shortlist. Wow the Hill District looks bleak (on street view). D00

brad day20

1/6 vs pelc

1) wham d0/1
assuming i get credit without the exclamation point

2) love d2/3
no idea

3) habanero d3/1
ugh gettable

4) butch d1/0
was hoping it wasnt cassidy, but would have been wrong regardless

5) dance d1/2
cant believe i didnt watch this

6) new orleans d2/2
nope

Jesse Day 20

3/6

1. What British pop act, while one of the most successful of the 1980s, only released a total of two studio albums during its formal five-year existence—1983's Fantastic and 1984's Make It Big?
Correct Answer: WHAM!
Your Answer: Wham!
Points Assigned: 1

I knew Make it Big was a Wham! album. 

2. Love Medicine (1984), The Plague of Doves (2008), The Round House (2012), and The Night Watchman (2020) are novels by what Pulitzer winner, a pre-eminent author of Native American fiction?
Correct Answer: LOUISE ERDRICH
Your Answer: Johnson
Points Assigned: 3

I had no chance. Never heard of her. 

3. The capital city and main port of French Guiana shares its name with a pepper native to the area. What is that name?
Correct Answer: CAYENNE
Your Answer: Cayenne
Points Assigned: 1

I tried to memorize world capitals a while ago. This one stuck in my head. 

4. Harry Alonzo Longabaugh was the actual name of an outlaw, Wild Bunch member, title character of a 1969 Western movie, and film institute namesake who was known by what nickname?
Correct Answer: THE SUNDANCE KID
Your Answer: The Sundance Kid
Points Assigned: 0

One of my top 5 favorite films. 

5. Olympic gymnastics are divided into three categories: artistic gymnastics, rhythmic gymnastics, and a third introduced in 2000 and known as what? Belarus's Ivan Litvinovich and China's Xueying Zhu won gold in this category in Tokyo in 2021.
Correct Answer: TRAMPOLINE
Your Answer: Underwater
Points Assigned: 2

Dang, I am sorry I didn't get to see any of this at the Olympics. I had no idea. 

6. What city was the birthplace of American playwright August Wilson, in its predominantly African American Hill District, which also served as the setting for many of his plays?
Correct Answer: PITTSBURGH
Your Answer: Savanah
Points Assigned: 2

I had no idea. 

David S Day 20 vs. Brian (LLL)

1/6, which is what I expected when I submitted.  I've been on a disastrous streak following what had been my best start ever to a LL season.  Today's questions were just killers for me.

1. The Who :(, D21.  No idea, much like many of these questions.

2. Tallchief :(, D13.  No idea again.

3. Cayenne :), D02.  Gimme, and also the only one I really had any idea about today.

4. McCoy :(, D20.  This seemed like a reasonable guess to me, but that may simply indicate my complete lack of any real idea here.

5. Aquatic :(, D31.  It rings a bell now that I see the answer, but I never would have come up with it.

6. Atlanta :(, D12.  No chance to get this from the author, and Hill District wasn't enough of a geography clue for me to have any real idea.


Tuesday, December 7, 2021

Dave M day 19 vs Brad

4/6 today and I’m having a good second half of the season. Easy win over Brad who gets 2(2) to my 6(4).

 

1 : ) Shellac. Assumed this was more widely known. D20

2 : ) Luther. Second question in two days where I know the answer from having watched the first episode or two. D12

3 : ) Drake. Like everyone else this was looking to be random guess territory until the Raptors came up. D01

4 : ( High Noon. No idea. D23

5 : ) Malcolm X. Only US assassination I’m aware of not in 1963 or 1968. D11

6 : ( Cutlass. Did not think of body parts, but rereading the question should have made it that far. D32

Brian Day 19

 6/6.  An unexpected 3(3)-0(0) win yesterday took me out of relegation, and today should help some more.

1) Shellac 1/2  The only question that was really in doubt for me today.  Was between this and lacquer, which I think of as being the same thing, so I went with the word with 'shell' in it as possibly being related to a 'scale' insect, whatever that is.   

2) Luther 2/0  I've watched most of this..

3) Drake 2/1  Thank you for the Jewish connection, otherwise I'd lump him in with every other artist I couldn't care less about. I don't recognize any of these songs or 'artists' except for Travis Scott (for performing while people were crushed to death last month.)    But a Canadian who was likely to have these song titles with these performers?   Drake was the only possibility for me.  

4) The Magnificent Seven 1/2 Based on The Seven Samurai

5) Malcolm X 0/1   I rephrased the question as, "Of the four assassinations you're aware of in the 60s, which one was not in 1963 or 1968 and was allegedly ordered by the Nation of Islam?"

6) Ear 3/3  This was asked early on in my Learned League career, and I got it correct back then on a wild guess. 

Jesse Day 19

3/6

1. What word refers most commonly to a solution consisting of resin secreted by a certain scale insect, in a solvent of ethanol, that has been used widely as a high-gloss varnish, as a protective coating for various surfaces, as a food glaze, in electrical insulation, and elsewhere?
Correct Answer: SHELLAC
Your Answer: Terpentine
Points Assigned: 2

I knew turpentine was was from a tree, but could not think of another answer. 

2. Idris Elba has portrayed the self-destructive and morose title character on what gritty BBC-produced crime drama series since its debut in 2010?
Correct Answer: LUTHER
Your Answer: Luther
Points Assigned: 2

I have never seen it, but am aware of it. 

3. "Way 2 Sexy" (featuring Future & Young Thug), "Knife Talk" (featuring 21 Savage & Project Pat), "Girls Want Girls" (featuring Lil Baby), and "Fair Trade" (featuring Travis Scott) are recent 2021 hit songs by what artist, who has served since September 2013 as global ambassador of the Toronto Raptors?
Correct Answer: DRAKE
Your Answer: Drake
Points Assigned: 0

I got it through the Raptors. Otherwise, I had no idea. 

4. The Outrage and A Fistful of Dollars, both from 1964, are among the successful Western films modeled on the work of legendary director Akira Kurosawa, but the most successful such film was what 1960 masterpiece directed by John Sturges?
Correct Answer: THE MAGNIFICENT SEVEN
Your Answer: The Good, The Bad, and the Ugly
Points Assigned: 1

Shoot, very gettable. 

5. After an investigation revealed that the FBI and NYPD withheld vital evidence which would likely have led to their acquittal at trial, the Supreme Court of the State of New York in November 2021 vacated the convictions of Muhammad Abdul Aziz and Khalil Islam (the latter posthumously) for the February 1965 assassination of whom?
Correct Answer: MALCOLM X
Your Answer: Malcolm X
Points Assigned: 1

I saw this in the news. 

6. In the 1730s, a British merchant captain told a story of torture at the hands of Spanish sailors, which was used to arouse public support in Britain for a war against their Atlantic trade rivals. This war was vividly named after what the captain allegedly lost while being tortured. What did he lose?
Correct Answer: EAR
Your Answer: Two fingers
Points Assigned: 3

Never heard of this war. 

brad day19

2/6 vs mirkin

1) honey d2/2
never heard of this before

2) holmes d1/3
nope

3) drake d0/0
not really a fan, knew some of the songs, but raptors clue made this a gimme

4) the great escape d2/2
no idea

5) malcolm x d3/1
didnt know of timing of this, but seemed right. main opponent not american

6) thumb d1/1
thought i backed in to this from the childrens game

David S Day 19

2/6 and fairly lucky to get even that.  I found today very tough.

1. Beeswax :(, D12.  I spent some time thinking about this and actually thought my answer might be right.  I've never heard of the correct answer, so it was clearly not a good use of my time.

2. Peaky Blinders :(, D10.  No idea.

3. Marshmello :(, D21.  No idea once again.

4. Midnight Cowboy :(, D31.  No idea for a third time.

5. Malcolm X :), D02.  Only one I was sure about.

6. Ear :), D23.  Happy to get this even though I'm probably not going to pull off any wins or ties today.  I was fairly confident this was correct, though I wouldn't have been all that surprised if I'd misremembered the body part.

Monday, December 6, 2021

Brian Day 18 vs Will

 3/6

1) provence 0/2  Didn't think of salad nicoise

2) Boardwalk Empire 1/1 Watched the first ep, didn't love it

3) Germany 2/2 Figured they were supremacists

4) War 2/1  I knew the Sec of War became Sec of Defense at some point

5) Linkin Park 3/3 Couldn't name a song, but recreational area took me right to park

6) Musk 1/0  Annoyed that I overthought this.  My first instinct was Holmes, but I knew that my book club read the book Bad Blood about her in early 2019, and I inferred from the wording of the question that she was outed as a charlatan after this documentary.   Oh well, the way this season is going, I would have lost with 4/6 anyway. 

Jesse Day 18

5/6

1. Greatly influenced by Italian gastronomy (which makes sense given its proximity), one French city is most associated with a cooking style noteworthy for its prominent use of olives, anchovies, tomatoes, capers, and garlic, such as its famous salade? What is the name of this <em>city</em>?
Correct Answer: NICE
Your Answer: Nice
Points Assigned: 2

Nice was my initial thought and Nicoise Salad clinched it. 

2. Connections between what series and The Sopranos include creator Terence Winter (a Sopranos writer and producer), lead actor Steve Buscemi (who played a prominent Sopranos character), the New Jersey setting, and Sunday night broadcast on HBO?
Correct Answer: BOARDWALK EMPIRE
Your Answer: Boardwalk Empire
Points Assigned: 0

I watched the first few seasons of Boardwalk Empire, yet have only seen the first season of the Sopranos. I plan on watching at some point. 

3. The abstract art movement known as suprematism, which is characterized by basic, flat geometric shapes on plain backgrounds using a limited range of color, is most associated with what country, where it originated in 1913?
Correct Answer: RUSSIA
Your Answer: Russia
Points Assigned: 2

This felt Russian. I was a bit surprised to be right with this guess. 

4. While the Cabinet of the US President has expanded to fifteen executive departments, the original cabinet of George Washington consisted of just four: the Attorney General and the Departments of State, Treasury, and what other (the only original cabinet department that no longer exists in its original form)?
Correct Answer: WAR
Your Answer: Department of War
Points Assigned: 1

I knew this. 

5. Hybrid Theory was an early name of—and also the 2000 nu and rap metal debut album from—what group, who were named ultimately after a recreational area in Santa Monica, California (with a spelling change for internet domain reasons)?
Correct Answer: LINKIN PARK
Your Answer: Muscle Beach
Points Assigned: 3

Oh. I had no idea. 

6. What is the name of the titular and central figure of the 2019 HBO documentary The Inventor (a label that, as it turns out, is dubious if not outright false)?
Correct Answer: ELIZABETH HOLMES
Your Answer: Elizabeth Holmes
Points Assigned: 1

I watched the documentary, but I would not have remembered her last name if it weren't for all the news about her trial and crazy daily schedule. 

David S Addendum

Now that I look at some examples of that type of art, I realize I didn't actually know what it was.  So my correct answer was pure luck.

Dave M day 18

5/6 today and a 50/50 guess away from a full house.

 

1 : ) Nice. My high school French teacher was from Nice and waxed lyrical about all things Nicoise including the food. D11

2 : ) Boardwalk Empire. I watched 2 episodes and never made it any further, but remember Buscemi with a prominent role. D22

3 : ( Netherlands. My 50/50 with this and Russia didn’t pay off. D30

4 : ) War. Somewhat educated guess as to the priorities in Washington’s day. D01

5 : ) Linkin Park. Nu metal was the giveaway and now I know why it is spelt in its unique way. D23

6 : ) Holmes. I haven’t seen the doc but have heard about it and have been occasionally reading about the trial. D12

David S Day 18

 A fairly lucky 4/6.  Very friendly categories for my opponents.

1. Nice :), D00.  I got it from the geography portion of the clue.  Not sure this is all that easy, but food/drink is a real strength for both of my opponents.

2. Boardwalk Empire :), D21.  Watched this entire series.

3. Russia :), D12.  Not shocked to get this, but also didn't really expect to.  I was vaguely familiar with the names of some of these artists, and they looked to me like they could be Russian.  Plus the 1913 date meant there were fewer countries to choose from.

4. War :), D33.  Gimme for me.  Again, I don't think this is all that hard, but D33 was right for my opponents.

5. Dot Com :(, D22.  No idea.

6. Edison :(, D11.  Seems like something I would have watched, or at least have heard of, but no.


brad day18

3/6 vs ben

1) nice d0/0
got it from the salad

2) gangs of new york d1/2
bad miss and suspect the d2 will make the difference today

3) spain d3/3
no idea

4) war d2/1
american history gimme?

5) linkin park d1/2
i owned this

6) gore d2/1
nope

Friday, December 3, 2021

Brian Day 17 vs Brad

 4/6 heading into the mid-season classic.  Still in the relegation zone

1) Douglas 0/1  Tis the season; conifer got me to fir.

2) Jordan 1/1  Gimme for most of the denizens of this blog.

3) Brooks 3/3   Seif, we're wrong answer buddies again! And yes, I was in high school in 1987, but I was not listening to country music.

4) Yahoo 1/0  Biz gimme.

5) Crystal Palace 2/2 Don't know where I came across Crystal Palace, but its similarity to the video game Crystal Castles always stuck with me.  When I ran down the short list of teams I knew, I figured it had to be the answer.  

6) Detecting 2/2  no clue


Jesse day 17

3/6

1. What was the last name of the Scottish botanist who introduced the popular Pseudotsuga menziesii into cultivation in 1827, and thus after whom the tree is commonly named (or mis-named, as it is actually a conifer in the pine family)?
Correct Answer: DOUGLAS
Your Answer: Spruce
Points Assigned: 2

Robert the Spruce.

2. The House of Hashim (a.k.a. Hashemites) is the ruling royal family of what country (as reflected in the country's full official name)?
Correct Answer: JORDAN
Your Answer: Jordan
Points Assigned: 0

Feels like the easiest of the bunch.

3. Name the country artist who released the 1987 album Always and Forever, which spent 40 weeks at #1 on the Billboard Country album chart and saw four of its songs (including "Forever and Ever, Amen") reach #1 on the Country Singles chart.
Correct Answer: RANDY TRAVIS
Your Answer: Brooks
Points Assigned: 3

I had no idea. 

4. American businesswoman Marissa Mayer, who was an executive at Google for many years (where she was employee #20), served as president and CEO of what other company from July 2012 until its acquisition by Verizon in 2017?
Correct Answer: YAHOO!
Your Answer: Yahoo
Points Assigned: 1

I remembered this in the back of my mind, but it took a while for me to get there. 

5. What was the name of the building, made of prefabricated glass and iron, that was constructed in Hyde Park, London, to accommodate the Great Exhibition of 1851? It was the birthplace (after its move to South London) and namesake of a still-extant English Premiership side.
Correct Answer: CRYSTAL PALACE
Your Answer: Crystal Palace
Points Assigned: 1

I knew this without the football clue, but that was a good confirmation. 

6. A best-selling series of young adult mysteries by British author Holly Jackson begins with the 2019 novel (and is collectively known as) A Good Girl's Guide to what?
Correct Answer: MURDER
Your Answer: Mischeif
Points Assigned: 2

I have heard of these but went a bit too benign. 

brad day17

3/6 vs brian

1) douglas d3/1
pleasantly suprised this is right, had no other guess

2) jordan d2/0
imagine this plays easy in our group, less so otherwise

3) parton d2/2
nope

4) yahoo d0/1
biz gimme?

5) chelsea d1/2
british buildings and soccer both weak topics for me

6) sleuthing d1/3
no idea

David S Day 17

3/6 today.

1. Magnolia :(, D32.  Now that I see the answer, I feel like I should have gotten this.  This may not play all that hard, but I think my D was appropriate given my opponents.

2. Jordan :), D11.  I think this probably plays more easily among this crowd than overall.

3. Brooks :(, D13.  No chance here.

4. Yahoo! :), D02.  Gimme.  Although highly unlikely, I hope people who omit the exclamation point don't get credit!

5. Crystal Palace :), D02.  I'm not sure I would have gotten this, but I recently read a book that featured it prominently in a couple of scenes.

6. School :(, D21.  No idea.

Thursday, December 2, 2021

Jesse Day 16

4/6

1. Of Athenian dramatist Sophocles's 123 plays, only seven remain intact, including three relating to Oedipus and his children: Oedipus the King, Oedipus at Colonus, and what third, named after and centered on Oedipus and Jocasta's daughter?
Correct Answer: ANTIGONE
Your Answer: Oedipus Rex
Points Assigned: 1

I was really confident this would be right even though I haven't read any Sophocles since high school. 

2. 1950's "Rollin' Stone" was the first single on the Chicago-based Chess record label by what artist, who was born McKinley Morganfield in (or around) 1915 and raised near Clarksdale, MS?
Correct Answer: MUDDY WATERS
Your Answer: Muddy Waters
Points Assigned: 3

I have a three-disc Muddy Waters box set I bought in college. 

3. According to on-screen text that opens the film, what 1999 movie is based on found footage shot five years prior by three student documentary filmmakers?
Correct Answer: THE BLAIR WITCH PROJECT
Your Answer: The Blair Witch Project
Points Assigned: 0

Gimmie

4. The policy with respect to Latin America during the early Franklin D. Roosevelt administration had what popular name, which today may be more associated with State Farm Insurance, but in the 1930s reflected America's intended hands-off approach and military withdrawal from the region?
Correct Answer: GOOD NEIGHBOR POLICY
Your Answer: Good Neighbor Policy
Points Assigned: 2

Good clue. I would not have gotten it without State Farm.

5. A border crisis and humanitarian crisis erupted in the summer of 2021 as tens of thousands of migrants, mostly from the Middle East and Africa, attempted to enter the European Union from what country, in an orchestrated act by that country in retaliation for the EU's economic sanctions against it?
Correct Answer: BELARUS
Your Answer: Belarus
Points Assigned: 1

I followed this in the news. 

6. Leland McKenzie, Douglas Brackman, Ann Kelsey, Arnie Becker, and Stuart Markowitz were among the large cast of characters on what acclaimed ensemble drama, which aired Thursday nights at 10:00 pm (ET) on NBC from 1986 to 1994?
Correct Answer: L.A. LAW
Your Answer: Hill Street Blues
Points Assigned: 2

I am just a bit too young to have had any interest in LA Law


Brian Addendum

 Sure enough, I can't remember anything my wife tells me needs to be done around the house, but I can remember old trivia questions:

Sep. 12, 2018: LL78 Match Day 17


The title of a Muddy Waters tune from 1950, itself a cover of an old Delta blues song called "Catfish Blues" recorded by Robert Petway in 1941, inspired the name of what rock and roll band?

Brian Day 16 vs Dave M

 A lucky 6/6 today which I sorely needed, as these are all strong categories for my LL opponent, and another loss yesterday with 4 correct knocked me into the relegation zone.

1) Antigone  2/2  I don't have a good literature get rate, but I remember these ancient plays and epics from high school. (No David S, I was not in high school when they were written.)

2) Muddy Waters 1/3  Semi-lucky guess. I think a version of this was asked a few years ago as to what musical group named themselves after a Muddy Waters song. 

3) The Blair Witch Project 0/1 Never saw this, but hard to avoid knowing all about it

4) Good Neighbor 2/1  Like a good neighbor, State Farm is there.  No chance without that clue

5) Belarus 3/0  A guess between Belarus, Turkey and Syria, complicated by not knowing if Turkey was in the EU. I figured Belarus had been in the news more recently for unrest than the other two.

6) L.A. Law 1/2  I knew this after the first name.  This was must see tv in my house. (And I was in high school for this, Dave.  Well, at least the first few years of its run.)

Dave M day 16 v Brian LLL

Tough questions for me today, was lucky to get a 3/6 really

 

1 : ( Oedipus and Daughter. No idea and never heard of Antigone. If this is common high school fare in the US then my D13 will probably sink the game against Brian.

2 : ( Louis Armstrong. Again no idea. D32

3 : ) The Blair Witch Project. Also never saw it but remember the hype. D21

4 : ( Rollback. Couldn’t think of this one with either clue. D12

5 : ) Belarus. Current world affairs gimme. D01

6 : ) LA Law. Amazed to get this. Put it down as I assumed ensemble would be hospital or law drama, couldn’t think of any (not-long-running) hospital dramas from the time and remember my dad (a lawyer) watching LA Law at night when I was young, but wasn’t sure the timing aligned. D20

brad day16

4/6 vs kim ... but qs look to be a good fit for my opponent so had a tough time assigning d

1) antigone d2/2
high school lit

2) charles d1/1
nope

3) the blair witch project d1/3
didnt see, but i was the right age to know about this

4) good neighbor policy d2/2
probably wouldnt have remembered this without the insurance hint

5) belarus d3/0
almost went with turkey

6) who line is it anyways d0/1
no idea

David S Day 16

4/6 and no chance at more.  Actually quite happy with this given that most of these were in unfriendly categories for me.  They were, however, very friendly categories for my LL opponent, who I think could easily drop a 9(6) on me.

1. Antigone :), D12.  Read it in 9th grade English class.

2. Dylan :(, D13.  No chance at all on this.

3. The Blair Witch Project :), D22.  This scared the [expletive] out of me an all my friends in high school.  (Yes, Brian, I was in high school when this came out.)

4. Good Neighbor :), D31.  Wrote down Discount Double Check and then changed it to Good Neighbor at the last second.  Just kidding...

5. Belarus :), D20.  Gimme.  My only complaint on this question is that it got much worse in the fall than it was in the summer, so "erupted in the summer of 2021" is perhaps not the most accurate phrasing.

6. Lonesome Dove :(, D01.  No idea at all.

Wednesday, December 1, 2021

Brian Days 14 & 15

 3/6 yesterday as I misread the Medina question as looking for an alternate name for the Hegira, which of course was Mohammed's Night Flight, Night Flight being the name of a Led Zeppelin song and not the night journey, which is what I was thinking of, and which would have been wrong even if the question was asking for another name for the Hegira, since that was his trip to Jerusalem, and I was kicking myself since had I read it correctly I would have gotten it correct.  Though I still would have lost on the day on defense. Red and terra cotta were gimmes, I guessed Polyponnesia correctly in hopes it had to do with the Wars and the Leagues, and I incorrectly guessed Eastman Kodak and Phantom of the Opera (thereby losing my NYC cred).


4/6 today

1) Graf 0/2  Between Becker and Graf, but I couldn't see Becker playing that far into the 90s

2) Valley, Kings  1/0  Knew it for some reason (perhaps Indiana Jones?), gorge/valley confirmed it.   

3) Radian 3/3 Gimme math question, can't imagine it's guessable for laypersons

4) Steinbrenner 2/1  I had the song in my head, but couldn't pull Lola's name. (What Lola wants, Lola gets.)

5) Kevlar 2/2  Ballistic body armor turns a wild guess into a gimme

6) Chad 1/1 Darn, thought I had this.


Dave M day 15 v Kim LLL

4/6 but was expecting 5, with a miss on the geography question.

 

1 : ) Steffi Graf. Briefly considered Becker but dates look too late for that.

2 : ) Valley Kings. Maybe this counts as a geography question too, now that I think about it. D11

3 : ) Radian. The only angle measurement I know of aside from degrees, hoped it was right. D12

4 : ( Luciferina. All at sea on this one. D33

5 : ) Kevlar. I had Teflon down for a minute, then thought better of it and changed it. D01

6 : ( Chad. I just defaulted to big lake with country named after it and didn’t even bother to think more deeply, which would have brought up Malawi. D22

Jesse Day 15

4/6

1. Name the German who won Wimbledon Singles championships in 1988, 1989, 1991, 1992, 1993, 1995, and 1996, with the first of those a part of a historic "Golden Slam" (all four Grand Slams plus Olympic gold).
Correct Answer: STEFFI GRAF
Your Answer: Graf
Points Assigned: 1

This may play tricky for younger people. Wasn't sure how to score this. 

2. At least 60 pharaohs of ancient Egypt's 18th to 20th dynasties, beginning with Thutmose I and famously including Tutankhamun, were buried in tombs in a narrow gorge in western Thebes known (quite accurately, in fact) as the ______ of the _____. (Fill in both blanks.)
Correct Answer: VALLEY, KINGS
Your Answer: Valley Kings
Points Assigned: 1

Seems like a gimmie, but I work in the travel industry. 

3. What unit of measurement of angles is equal to approximately 57.296 degrees? Exactly π/2 of this unit equals a right angle.
Correct Answer: RADIANS
Your Answer: Hypotanuse
Points Assigned: 3

I had no idea. 

4. In the original 1955 Broadway run of the musical Damn Yankees, Gwen Verdon played what character, the devil's assistant who gets whatever she wants?
Correct Answer: LOLA
Your Answer: Madison
Points Assigned: 0

I had no idea.

5. American chemist Stephanie Kwolek developed the first liquid crystal polymer fiber, leading to the development of poly-paraphenylene terephthalamide, which has a myriad of applications (e.g., tires, cables, helmet, ballistic body armor). This polymer is better known by what brand name owned by DuPont (Kwolek's employer for 40+ years)?
Correct Answer: KEVLAR
Your Answer: Kevlar
Points Assigned: 2

When I saw body armor the first thing I thought of was kevlar. 

6. Africa's third-largest lake by area (after Victoria and Tanganyika) covers 20% of its namesake country. What is the name that the lake and country share?
Correct Answer: MALAWI
Your Answer: Malawi
Points Assigned: 2

I just knew this one. 

David S Day 15 vs. Ben (LLL)

4/6, but I screwed up my D and there's one I'd really like to have back.

1. Graf :), D01.  She just came up in a conversation Ben and I had.  Should be very easy for him.

2. Valley, Mummies :(, D12.  Wrote down Valley, Kings but then changed it to the wrong answer.  Luckily for me I did the exact opposite on a later question, so I suppose it's a wash.

3. Radian :), D20.  Gimme, and gimme for Ben, too, I'm sure.

4. Lola :), D23.  Right in the limited area of theater where I'm actually very strong.  I was certain about this one.

5. Styrofoam :(, D32.  This is the one I'd really like to have back.  I don't know how I missed this so completely and, to boot, convinced myself it was really hard and assigned very high D.  This could easily cost me the match.

6. Malawi :), D11.  Not sure how hard this plays.  I originally put down Chad, but since that lake has shrunk so much in recent years, I decided to switch it to Malawi.  Makes me feel less bad about question 2.

brad day15

4/6 vs steiny

1) graf d0/0
sports gimme?

2) valley of the kings d2/3
a lucky guess.  took the quite accurately clue and came up with it

3) radian d1/1
straightforward math q

4) beezelbub d3/2
no idea

5) kevlar d2/2
knew this was in body armor, didnt know about the others

6) tanzania d1/1
nope

Tuesday, November 30, 2021

Jesse Day 14

4/6

1. In an enduringly popular 1994 film adaptation, the character played by Morgan Freeman was an Irishman in Stephen King's original story. What name is used for that character in both the movie and novella?
Correct Answer: RED
Your Answer: Red
Points Assigned: 0

Gimmie?

2. The ancient cities of Argos, Sparta, and Megalopolis were located on what Greek peninsula, connected to the mainland by the Isthmus of Corinth?
Correct Answer: PELOPONNESUS/PELOPONNESE
Your Answer: Ionian
Points Assigned: 3

I run trips there, but I have not been to that part of Greece. 

3. "Now and Forever" was the tagline for what musical, which, with 21 years in London and 18 on Broadway, did seem to run forever, figuratively speaking?
Correct Answer: CATS
Your Answer: Cats
Points Assigned: 2

I heard this tagline hundreds of times in TV commercials growing up in the suburbs of NYC. I think this will play hard for people out of the NYC area. 

4. What publishing partnership, formed in 1857 between an established lithographer and his firm's bookkeeper, promoted its lithographs for many years as "Colored Engravings for the People"?
Correct Answer: CURRIER & IVES
Your Answer: Simon and Schuster
Points Assigned: 2

I have never heard of them. 

5. The Hegira, which marks the beginning of the Muslim calendar, was Muhammad's secret migration in 622 from Mecca to escape persecution and live among the people of Yathrib, which is today better known as what?
Correct Answer: MEDINA
Your Answer: Medina
Points Assigned: 1

This felt easily guessable. 

6. Thousands of figures created in the third century BCE and discovered near the Chinese city of Xi'an were sculpted in what medium, which is included in the name by which the collection is regularly known?
Correct Answer: TERRA COTTA
Your Answer: Terra Cotta
Points Assigned: 1

I have seen them in person. 

Dave M day 14

Questions landed right for me today, with 3 in the geography/history sphere, accordingly a 5/6.

 

1 : ) Red. Ah so maybe the name Red is from Irish hair color in that case (never seen the movie just know the character is called Red). D21

2 : ) Peloponnesia. Like David S I assume my slight modification pays. I reckon a relatively difficult geography question. D12

3 : ) Cats. I remember it being the longest running musical for a while, and think I saw the tagline on tube trains in London. D22

4 : ( Harper Collins. Random guess of publisher. D33

5 : ) Medina. I recall Muhammed’s travel pattern was generally Mecca – Medina – Mecca – Jerusalem – Heaven. D11

6 : ) Terracotta. I’m assumed this would be a gimme but based on answers so far that doesn’t seem to be the case. D00

David S Day 14 vs Brad (LLL)

4/6 today.  Looking at Brad's post it looks like this one won't be close even though he's had my number a lot lately.

1. Red :), D32. I've seen this movie several times.  Perhaps my D was too high here.

2. Peloponnesian :), D11. I assume this pays.  I've always seen it written out this way.  I'm curious about how hard this plays.

3. Cats :), D01. The commercial with this tag line was ubiquitous in the NYC media market when I was a kid.

4. Simon & Schuster :(, D22.  No idea, and I've never heard of the answer.

5. Medina :), D20.  Knew the history here.

6. Clay :(, D13.  Ugh.  I can't believe I didn't make this connection.  I've heard this term so many times but somehow didn't realize terra cotta was the material.


brad day14

1/6 vs seif

1) red d1/1
didnt realize what this was adapted from but the enduringly popular clue could only be this

2) aegean d2/0
ugh bad miss

3) phantom of the opera d0/2
wrong andrew lloyd webber musical

4) houghton mifflin d3/3
no idea

5) mecca d1/1
coin flip went wrong way

6) bone d2/2
nope

Monday, November 29, 2021

Jesse day 13

2/6

1. The association of doves with peace originates with the biblical story of the Great Flood, during which a dove—released by Noah after the rains stopped—returned holding what in its beak (a sign of life indicating that the waters had receded)?
Correct Answer: OLIVE LEAF/BRANCH
Your Answer: Olive branch
Points Assigned: 0

Seems like a gimmie to me. 

2. Of the actual historical people after whom elements of the periodic table are named, two are women. One is Marie Curie, while the other was a Viennese-born Swedish physicist who was a co-discoverer of nuclear fission in 1938. What is her name, commemorated in element 109?
Correct Answer: LISE MEITNER
Your Answer: Johannson
Points Assigned: 2

I had no idea. My opponent is good at science, otherwise would have made this a three-pointer. 

3. The 2021 United Nations Climate Change Conference, which is known as COP26 (as it is the 26th "Conference of the Parties" to the UN Framework Convention on Climate Change), convened on October 31, 2021, in what city?
Correct Answer: GLASGOW
Your Answer: Edinburgh
Points Assigned: 1

I knew it was in Scotland and had wrongly assumed Edinburgh. 

4. While all three claims are debatable, what mountain—a volcano that last erupted in 1707—is widely credited as the world's most visited mountain (credible given its proximity to a major world city), as the world's most climbed (possible as no experience is necessary during the summer months), and also as the world's most photographed (a fact that would not be its only association with photography)?
Correct Answer: MT. FUJI
Your Answer: Mt Fuji
Points Assigned: 2

It just made sense based on the clues. I took a train by it, but it was covered in clouds. 

5. Most races which are categorized as TT races (for "Tourist Trophy"), including the original Isle of Man TT which first took place in 1907 and the Dutch TT which is normally held each June, are races using what conveyance?
Correct Answer: MOTORCYCLE
Your Answer: Bicycle
Points Assigned: 3

That makes sense. Probably should have scored it a 2. 

6. "Africa for Africans at home and abroad" was the slogan of an organization founded by what Jamaican in 1914, whose efforts in the US starting in 1916 focused on repatriation of Black people to a new African republic established from former German colonies?
Correct Answer: MARCUS GARVEY
Your Answer: Baldwin
Points Assigned: 1

I knew I did not know it but should know it. 

Brian Day 12 vs Mirkin (LL) and Kim (LLL)

 1/6 and not much of a chance for more.  Sure to be annihilated by Dave (Yes, yes I was)

1) olive branch 0/0 Bible gimme

2) Rutherford 3/3 no clue Even if Dave wastes a zero on me here it won't matter

3) London 1/1 Knew of the conference but not where it was

4) nikon 1/1 I got the hint, but didn't think it through enough, very gettable

5) boat 2/2 

6 zaire 2/2 Garvey is probably someone i should know about


Dave M day 13 v Brian LL and Ben LLL

A 4/6 on what I unfortunately suspect will be the 4 that Brian and Ben also get (at least) so not looking good for a win.

 

1 : ) Olive Branch. Pretty straightforward but D12 anyway given what I perceive would be slightly easier questions.

2 : ( Wallenborg. No idea so just guessed a Swedish name. D22

3 : ) Glasgow. Seems like a current events gimme. I was there last week too. D00

4 : ) Fuji. The ‘other association with photography’ put it beyond any doubt. D11

5 : ) Motorcycles. Isle of Man = motorcycles. D21

6 : ( Rastafari. Had no idea, guessed the one 20th century Jamaican political thinker whose name I know. D33

brad day 13

3/6 vs amdurs

1) olive branch d0/0
jew gimme and i imagine generally has high get rate

2) mendelsohn d1/3
no idea

3) glasgow d1/1
read enough articles about this past few weeks

4) fuji d2/1
didnt know how often this erupts, but there were enough other clues to get

5) bicycle d2/2
nope

6) monrovia d3/2
figured capital might have been named after him

David S Day 13

5/6 today on another very friendly day of questions for me.

1. Olive Branch :), D11.  Seems pretty easy.  I expect a high get rate here, especially on this blog.

2. Mendeleev :(, D33.  I picked one of the few high numbered elements I could think of where I didn't explicitly know the person/place/etc. it was named after.  Turns out I had no chance here.  I expect this plays very hard.

3. Glasgow :), D10.  Gimme for me.  I followed this closely.

4. Mt. Fuji :), D22.  I didn't know anything about the timing of the eruptions, but I just didn't see what else this could be.  It it so iconic.

5. Motorcycle :), D01.  I was aware that the Isle of Man held a famous motorcycle race, which is the only way I got this.  This will likely the case for a lot of people who get this, I suspect.  I doubt this plays as easy as my D, but it was the right D for my opponents.

6. Garvey :), D22.  I got thrown a bit here because I didn't know Garvey was Jamaican.  But he seemed like the only possible answer here.

Tuesday, November 23, 2021

Ben day 12 v Brian

5/6

1 :) Reciprocal. I did indeed give Brian 0
2 :( Cumberland. Never heard of this answer. Very hard to defend
3 :) thin blue line. Sayonara Ingram 
4 :) haring basquiat. I wouldn't have gotten this 10 years ago.
5 :) Saxons. Straightforward.
6 :) Quechua. D3 for Brian. 

Brian Day 12 vs Ben (LLL)

 4/6 vs CarrBen12

1)  1/x   3/0  Complete brain fart by me, though I probably can make a case to get credit for this. Regardless, I'm sure Ben assigned me 0

2) Ticonderoga 1/1 yellow pencil gimme

3) The Thin Red Line 2/3   The war movie that everyone skipped to watch Saving Private Ryan.  Took me a bit, I had Red Badge of Courage and A Thin Line Between Love and Hate bouncing around in my brain until I melded them.

4) Haring, Basquiat 2/2 A very rare art gimme for me.  Haring was ubiquitous in NYC, especially the subway system, well into the 90s, and Basquiat is mentioned a lot in pop culture (maybe part of the 27 club?)

5) Saxons 1/1  I learned recently that the Anglo in Anglo-Saxon comes from the Angles.  And now I know how Sussex and Wessex got their names. 

6) Mezcal 0/2  Was going to put Persian as a joke answer but preferred mezcal.

Jesse Day 12

4/6

1. In math, a "multiplicative inverse" can be defined, for a number x, as the number which when multiplied by x produces the "multiplicative identity" (i.e., one). In most scenarios, the multiplicative inverse is much better known by what other term?
Correct Answer: RECIPROCAL
Your Answer: Square root
Points Assigned: 2

I had no idea.

2. The name of what pencil model, produced by a company founded by American entrepreneur Joseph Dixon in 1827, comes from the discovery of a graphite ore in 1815 on Lead Mountain in upstate New York?
Correct Answer: TICONDEROGA
Your Answer: Ticonderoga
Points Assigned: 1

Seems like a gimmie. 

3. The title of a 1988 stylized documentary by Errol Morris, when shifted on the visible color spectrum, becomes an ambitious 1998 war epic by Terrence Malick. Give the title of <EM>either</em> film.
Correct Answer: THE THIN BLUE LINE/THE THIN RED LINE
Your Answer: The Thin Blue Line
Points Assigned: 0

I have seen both films. 

4. In a mock-epic poem published in The New York Review of Books in 1984 titled "The SoHoiad", in which critic Robert Hughes pillories the commercialization and dishonesty of the New York art scene in that decade, he refers to two particular artists (rather unfairly) as "Keith Boring" and "Jean-Michel Basketcase". What were the actual last names of these two individuals?
Correct Answer: HARING, BASQUIAT
Your Answer: Haring and Bassette
Points Assigned: 3

I knew Bassette did not sound right, but I went for it anyway. 

5. Northumbria, Mercia, East Anglia, and Kent are generally identified as four of the seven kingdoms in England from the 5th century until the 8th century. The other three are named after what Germanic people (specifically, their West, East, and South tribes), who entered Britain with the Angles during the latter stages of the Roman occupation?
Correct Answer: SAXONS
Your Answer: Saxons
Points Assigned: 1

Sussex, Essex and Wessex. 

6. Coca, guano, jerky, poncho, and llama are among the words that originated in what language, which was spoken by the Incan tribes around Cuzco and today has official status in Peru, Ecuador, and Bolivia?
Correct Answer: QUECHUA
Your Answer: Queqhua
Points Assigned: 2

I learned a few Quechua phrases and how to count in Quechua when I was in Peru. I don't remember any of it now. 

Dave M day 12

After yesterday's glorious 6 it was a fall to a more typical 3 today and a probable loss given I D3ed what now looks like a simple math question.

1 : ( Inverse of x. Of course it's reciprocal. D33
2 : ( HB. Knew this would be an easy one for Americans but I've never heard of this brand. D10
3 : ) The Thin Red Line. I only got this as the only two war movies I remember from late 1990s were this and Saving Private Ryan. D01
4 : ( Basquiat. I knew one but had no idea about the other. D12
5 : ) Saxons. Seems like a history gimme but opponents not great at World History so D22
6 : ) Quechua. I knew this was the local language in Peru and Ecuador. D21

David S Addendum

Brad, I also missed the part of the art question where it said you needed both names.  "Luckily" for me, unlike you I couldn't name either.

David S Day 12

4/6 today.

1. Reciprocal :), D13.  Math gimme.

2. Ticonderoga :), D20.  I thought the mountain was in Vermont, but I otherwise knew the story correctly, so I had no real doubt.  I'm really curious as to how hard this will be.

3. The Thin Red Line :), D01. "Shifted on the visible color spectrum."  Another great question in a season filled with them.  I never would have gotten this without that line in the question.

4. Moore :(, D32.  No idea at all.

5. Saxons :), D22.  I had to read this a couple of times to realize the answer only required one tribe.

6. Nazca :(, D11.  Although this did ring a bell once I saw the answer, I couldn't come up with it.

brad day12

3/6 vs kim and taylorz

1) reciprocal d1/2
simple enough

2) ticonderoga d0/1
only pencil model i could name

3) indigo dogs d2/2
nope

4) basquiat d2/0
i was so excited to get an art q that i didnt read the part where i had to name both ... would have gone higher d if so

5) saxons d1/1
gimme?

6) mayan d3/3
no idea

Monday, November 22, 2021

Re: Debbie Day 11

Finding it hard to find the time to even answer these, much less post on them.  No idea why.  3/6

1) Infrastructure :)  Made sense

2) Iran :( Right idea, wrong term

3) Greenland :) Had to think for a moment but remember this from when you're flying over the Atlantic

4) Celcius.  :(  Again, right idea

5) Carnegie :( Great question, bummed I missed it

6) Peppa Pig :) Don't really know the show but feel like it gets lots of play / you hear a lot about it