Tuesday, February 28, 2017

Steiny Day 6

Already near the bottom of my rundle...this is going to be a long season

1. :) Easy given that I am a big Family Guy Fan

2. :) Only thing that made sense and I knew rembrandt and van gogh did a lot of them

3. :) I figured there was no way this was right, but could not think of anything else, and then it was right!

4. :( Had no idea, I wrote Iwas as a joke

5. :) I was so happy with my answer of stoichiometry until I saw it was wrong

6. :) Cotton Club (I live 20 blocks away)

Dave M day 6

A terrible 2/6 today – heading for another loss to make me 2-4-0.

 

1 :) I always wondered where the town’s name came from. D0

2 :( Of course it’s self-portraits. I went with paintings that were stolen. D2

3 :) Nobody ever expects the Spanish Inquisition! D1

4 :( Guess of Iamb. D3

5 :( Knew Spectral Analysis was wrong but went with it anyway. D1

5 :( Guess Top Cat Club. D2

Jesse Day 6

4/6 again. I am 1-4. Bad start to the season. 

1. The characters on the animated sitcom Family Guy frequent The Drunken Clam, a bar whose name is possibly in reference to the fictional town in which the show is set. What is the name of that town?

Correct Answer: QUAHOG
Your Answer: Quohog
Points Assigned: 0

I watched the first few seasons of Family Guy but haven't seen it for many years. 

2. The paintings pictured here, as well as more than 50 works by Rembrandt and dozens by Vincent Van Gogh (including one that sold for $71.5 million in 1998), all share, most prominently, what distinction? LINK: http://www.learnedleague.com/images/art/3498c5y0.jpg
Correct Answer: SELF-PORTRAITS
Your Answer: Self Portriats
Points Assigned: 1

This was a guess based on the Leonardo Self Portrait. 

3. What was the name given to the ecclesiastical court established by the Roman Catholic Church, beginning with Pope Gregory IX in 1231, whose jurisdiction was the prosecution of heresy?
Correct Answer: INQUISITION
Your Answer: Inquisition
Points Assigned: 1

Nobody expects...

4. The iamb is the metrical foot consisting of one short or unstressed syllable followed by one long or stressed syllable (as in the words belong, exist, and impeach). What metrical foot consists of the reverse—one stressed syllable followed by one unstressed syllable (as in planet, nugget, and learned)?
Correct Answer: TROCHEE
Your Answer: Pantameter
Points Assigned: 2

Never even heard of this term.

5. In analytical chemistry, the technique used to find the concentration of one compound in a solution by determining the quantity that will react with a defined amount of another compound in solution is known as what?
Correct Answer: TITRATION
Your Answer: Distilling
Points Assigned: 3

Also, never heard of it. 

6. The "whites-only" restriction of this Harlem night club was limited to the patrons, as it's largely remembered for featuring the most popular black entertainers of its day, including the four-year Prohibition-era residence of Duke Ellington and his band. What was the name of this legendary venue?
Correct Answer: COTTON CLUB
Your Answer: Cotton Club
Points Assigned: 2

I listened to a lot of Jazz in college and this was the most famous Jazz Club I could think of. 

Brad day 6

3/6 ... but botched the d.  Got 2 in categories i am generally terrible at so hoping the d evens out

1) quahog d0
Didnt really watch the show, but if you have ever seen a quahog you dont forget it

2) self portrait d1
Dude looks like a lady

3) star chamber d3
D'oh!

4) penta d1
Nope

5) titration d2
Wow ... beer spared that brain cell

6) apollo theatre d2
Didnt know of any other harlem legendary nightclubs

Monday, February 27, 2017

Gideon Day 5

4/6 today.

1 :) D1 Maple Syrup
2 :) D1 INRI
3 :( D3 Bosnia and Herzegovina - Sakartvelo -> Sarajevo?
4 :| D2 Coriolis Effect
5 :) D0 Brigadoon
6 :( D2 Golf

Brad day 5

1/6

1) coffee d0
I think there was a similar question last season that i also missed

2) yekioyd d2
And i didnt

3) romania d1
Didnt study maps well enough in offseason

4) centrifugal force d1
Nope

5) pirates of the caribbean: on lochness tides
The unreleased sequel ...

6) cycling d2
Which i follow for about 3 weeks every july

Dave M day 5

3/6 today

 

1 :( Can’t believe I didn’t get this. I put coffee. Glad I D0ed though.

2 :( I went with Yahweh and thought I had a good shot. D2

3 :) I also split 50/50 here with Armenia and went with Georgia because the name looked a ‘bit’ more Georgian. Risky D3

4 :) I called it Coreolis Effect which I think will get me the points. Simpsons knowledge. D1

5 :( Guess of Hibernia. So this is where Brigadoon comes from. D1

6 :) I know of Wiggins and Froome from my time in the UK. D2

Steiny Day 5

Back from a week away from work, and ready to post again.

1. :) Was debating between maply syrup and apple juice but the Canada gave it away

2. :( Guessed WWJD as a joke.  

3. :) Picked a country on the caucuses and got it right!

4. :( Guessed normal force

5. :) My sister was in this show in college.

6. :( Guessed volleyball

3/6

Jesse Day 5

4/6

1. As of 2015, in both Canada and the United States, Golden Color/Delicate Taste, Amber Color/Rich Taste, Dark Color/Robust Flavor, and Very Dark/Strong Flavor are classifications, all categorized within Grade A, for what food product?

Correct Answer: MAPLE SYRUP
Your Answer: Maple Syrup
Points Assigned: 0

Seems pretty easy with Canada being involved. 

2. "Jesus of Nazareth, the King of the Jews." This is an English translation of an expression that is regularly represented by what initialism?
Correct Answer: INRI
Your Answer: INRI
Points Assigned: 1

This was guess, but it was the only Christian initial thing I could think of. 

3. Sakartvelo is the official native name for the mountainous Transcaucasian nation that is known in the West as what?
Correct Answer: GEORGIA
Your Answer: Georgia
Points Assigned: 3

This was also a guess. I am actually going to Georgia and Armenia this summer. There are oinly a few a countires in the Caucaus mountains. Sakartvelo reminded me of former president Saakashvili so I went with Georgia.

4. The force produced on an object moving in a north-south line on the Earth's surface, due to the angular velocity of the Earth as it rotates from west to east, is known as what? Due to the Earth's relatively slow rate of rotation, this force mainly affects the flow of air in the atmosphere.
Correct Answer: CORIOLIS FORCE
Your Answer: Cintripital
Points Assigned: 2

Damn, I could not think of the word. 

5. A mythical and mysterious village in the Scottish Highlands, invisible to the outside world save for one enchanted day every hundred years, provides the setting (and the title) for what popular 1947 Lerner and Loewe musical?
Correct Answer: BRIGADOON
Your Answer: Camelot
Points Assigned: 2

Not a musical theater kind of guy. 

6. Fabiana Luperini, Chris Froome, Jeannie Longo, Bradley Wiggins, Nicole Cooke, Fabian Cancellara, and Marianne Vos are all athletes who have achieved success in what sport?
Correct Answer: CYCLING
Your Answer: Cycling
Points Assigned: 1

I watched Fabian Cancellera unexpectedly win a gold in Rio. I also am familiar with Chris Froome. Did Marrianne Vos have that big accident in Rio? 

Friday, February 24, 2017

Gideon Day 3 and 4

Yesterday I was psyched to see the Edna Ferber question. I read So Big a couple years ago, after reading an interview with someone who had read all the pulitzer prize winning novels. They said the quality of the winners was all over the place, but So Big was an unexpected surprise.

Today 3/6
1 :( D3 Perl - Cobol was also on my list.
2 :( D2 Bath
3 :( D1 Apollo
4 :) D1 Springbok
5 :) D0 Best Boy
6 :) D2 Sandwich - Lucky guess that made sense.

Brad day 4

1/6

1) fortran d2
Nope

2) canterbury d3
Very lucky guess

3) hercules d1
Nope

4) rand d1
Went with the currency and hoped for a match

5) bus boy d0
Almost ... couldnt quite remember exactly, film opponents best category

6) hounddog d2
Good question

Dave M day 4

Tough day – 2/6

 

1 :( I went with Pascal. I’ve heard of Cobol but had no real chance of getting this one. D2

2 :) UK history in my wheelhouse, and not in my opponent’s. D3

3 :( Usual greek mythology guess of Zeus. D1

4 :) Rugby gimme. My dad’s South African. D1

5 :( No idea at all – went with Run Crew. D0 as opponent is great with films and theatre.

6 :( Guessed thug. Is there some hero=sandwich link I’m not getting? D2

Jesse Day 4

3/6 My scoring was way off so I think I am heading towards a defensive loss. BTW, Happy Birthday Gideon!


1. What programming language, a common business-oriented language declining in popularity but still in wide use on legacy mainframe applications, was developed in 1959 based on machine-independent programming language design work by legendary computer scientist Grace Hopper?
Correct Answer: COBOL
Your Answer: Basic
Points Assigned: 1

I have heard of it, but barely. 

2. St. Augustine began the mass conversion of England to Christianity in 597 in what town, which would be the site of the martyrdom of Thomas Becket 573 years later? 
Correct Answer: CANTERBURY
Your Answer: Leichester
Points Assigned: 3

Ah. This seems very gettable. 

3. The Greek mythological figure Hippomenes, also known as Melanion, is mostly remembered for defeating whom in a footrace (but only with the help of Aphrodite's golden apples)?
Correct Answer: ATALANTA
Your Answer: Hermes
Points Assigned: 1

I thought Hermes was the answer and it was going to be easy. not the case. 

4. What type of gazelle, native to southern Africa, has been used as a name for South Africa's national sports teams, particularly cricket and rugby?
Correct Answer: SPRINGBOK
Your Answer: Springbok
Points Assigned: 2

I've been to South Africa and seen many a Springbok. I also saw that Nelson Mandela/Matt Damon Rugby movie. I knew it was a Bok, it took me a bit of time to come up with Spring. 

5. What is the two-word term most commonly used for the member of a film crew who serves as the assistant to the gaffer (master electrician)? The same term is also used for the assistant to the key grip, who is in charge of lighting and rigging.
Correct Answer: BEST BOY
Your Answer: Best boy
Points Assigned: 0

I was a film major so I better get this one. 

6. According to the title of a 1973 Alice Childress young-adult novel that tells the story of a 13-year-old African American boy's descent into delinquency and drug addiction, a hero ain't nothin' but a what?
Correct Answer: SANDWICH
Your Answer: a sandwich
Points Assigned: 2

I first had "a word" but then I thought about it a bit more and came up with the right answer. 

Thursday, February 23, 2017

Brad day 3

1/6 ... lit/theatre not in my wheelhouse

1) la boheme d0
But is my opponents strongest topic

2) zaire d1
Seemed right

3) frick dance party d1
My bwa submission

4) granite d2
Nope

5)  d3
Had absolutely nothing on this

6) last supper painting d2
Remembered something in the news a while ago about someone desicrating religious items as 'art', and with the 'confessional' in the clue went with that theme

Jesse Day 3

2/6 Tough day?

1. Falstaff is the main character and Mistresses Page and Ford the title characters of what theatrical comedy (and subsequent operas and films)?

Correct Answer: THE MERRY WIVES OF WINDSOR
Your Answer: The best little whorehouse in Texas
Points Assigned: 2

Never heard of it. 

2. From 1971 until 1997, the country that is today the eleventh-largest in the world (by area) was known by what name?
Correct Answer: ZAIRE
Your Answer: Burma
Points Assigned: 3

Ugh, I figured it was in Africa, but couldn't figure it out. 

3. While it premiered in his hometown of New York City at Carnegie Hall in late 1928, what George Gershwin "rhapsodic ballet" was actually largely composed during his travels abroad earlier that year?
Correct Answer: AN AMERICAN IN PARIS
Your Answer: An American in Paris
Points Assigned: 0

I really like Gershwin so was pretty sure this was the answer.

4. What is the term for any of several related, heat-resistant minerals with a fibrous structure that are woven together or bound by an inert material and made of naturally occurring mineral silicates of the serpentine and amphibole series?
Correct Answer: ASBESTOS
Your Answer: Pumice
Points Assigned: 1

Oh, darn. This may have been pretty easy.

5. Name the American author and member of the Algonquin Round Table who won the Pulitzer Prize for her 1924 novel So Big and also wrote the novels Show Boat (which became a popular Kern-Hammerstein musical), Cimarron, and Giant (both adapted into successful Hollywood films)?
Correct Answer: EDNA FERBER
Your Answer: Strauss
Points Assigned: 1

Embarrassed to say I have never heard of her. 

6. The contemporary English visual artist Tracey Emin first achieved public acclaim (and notoriety) for her "confessional" installation works, including a 1998 exhibition piece which featured what title object of hers, stained and disheveled with detritus littered before it?
Correct Answer: BED
Your Answer: Bed
Points Assigned: 2

This was a guess, but disheveled bring to mind a bed. 

Dave M day 3

3/6 which is the best I could hope for on an arts focused day. Not expecting to win against an opponent very strong in art.

 

1 :( Guessed Pirates of Penzance. Shakespeare not my forte. D1

2 :) Geography is my forte though. The dates lined up nicely for this one. D3

3 :( No idea, went with Europa. D0

4 :) Lucky guess – the only heat resistant mineral that immediately came to mind. D2

5 :( Guess of Foster. D1

6 :) I’ve read about Emin’s bed before. D2

Wednesday, February 22, 2017

Gideon Day 2

5/6 today

1 :) D2 Baja California - I wasn't sure if this was a state or a territory, but I was positive that it borders the U.S.
2 :) D0 Gnocci
3 :) D1 Cream - I had the Blind Faith album, but didn't actually remember it as the other band name before submitting.
4 :) D1 Bin - I was worried that it would be ibn instead; fortunately it was ibn as well.
5 :( D3 Smith - I do know that the Roanoke colony disappeared mysteriously, and someone carved "Croatoan" into a tree or something.
6 :) D2 Constellations - Greek mythology + lucky guess.

Brad day 2

2/6

1) tijuana d2
Dont know mexico states and was hoping to get lucky with city and state having same name

2) gnocci d0
Yum

3) take two d3
Went with brubeck, and would have still botched it

4) bin d1
Pretty straightforward

5) woofe d1
Knew this one a long time ago

6) islands d2
Nope

Dave M day 2

3/6 today, great and tough questions.

 

1 :) I just finished reading a book about the Mexican drug war by the Dallas Morning News’s former Mexico correspondent. I went with Sonora but knew all 6 (although I’d have called it Baja California Norte and probably got it wrong). D1

2 :) Delicious Gnocchi and presumably a gimme? D0

3 :( No idea and D3ed as pop music is my opponent’s worst category.

4 :) I had ‘al’ in my head but that is ‘from’ I think, so on the basis of it being similar to Hebrew bin seemed the obvious other choice. D2

5 :( Guessed James. D1

6 :( Good question. I guessed churches. D2

This email, together with any attachments, is confidential and may also be privileged. If you have received the email in error, please notify the sender by return email and delete the message from your computer immediately without making any copies, forwarding it or disclosing its contents to any other person. No warranties or assurances are made in relation to the content or safety of this e-mail and any attachments. No liability is accepted for any consequences arising thereby.

Jesse day 2

3/6. My 5/6 yesterday lost to a 6/6

1. Of the six Mexican states that share a border with the United States, Chihuahua has the longest, stretching from near the New Mexico/Arizona border in the west to Big Bend National Park in the east. Name any one of the other five Mexican states that border the U.S.
Correct Answer: BAJA CALIFORNIA, SONORA, COAHUILA, NUEVO LEON, TAMAULIPAS
Your Answer: Baja California
Points Assigned: 1

I drove all the way down Baja California. That is the only one I could come up with. 

2. What word has been redacted from this box? LINK: http://www.learnedleague.com/images/art/478y59ncrtvy4.jpg
Correct Answer: GNOCCHI
Your Answer: Gnocchi
Points Assigned: 0

Mmmm. Gimmie?

3. Fill in the either blank in this list that, based on the distinction all of the items share, is complete and chronological: The Roosters, Casey Jones and His Engineers, The Yardbirds, John Mayall's Bluesbreakers, The Glands, _______, The Powerhouse, Winston Legthigh and the Dirty Mac, _______, Delaney & Bonnie & Friends, The Plastic Ono Band, Derek & The Dominos, Legends.
Correct Answer: CREAM, BLIND FAITH
Your Answer: Eric Clapton
Points Assigned: 3

I just slapped my head. I had the one one Blind faith Album and best of Cream growing up. I can't believe I missed this one. I knew it was Clapton, but for some reason I couldn't think of the names of his other pre-solo bands. 

4. In Arabic, what is the patronym—meaning "son of"—which is the basic equivalent of the English "-son", the Scottish Gaelic and Irish "Mac", the Spanish "-ez", and the Russian "-ovich"/"-evich"/"ich"?
Correct Answer: IBN/BIN
Your Answer: Bin
Points Assigned: 1

I just thought of Osama and that Ben in Hebrew is son of. 

5. The first child of English parents to be born in America was named Virginia (after the Virginia Colony) and was born on August 18, 1587, on Roanoke Island. What was Virginia's last name?
Correct Answer: DARE
Your Answer: Smith
Points Assigned: 2

Oh yeah, now I remember. 

6. Carina is Latin for the keel of a ship, puppis is the poop deck, and vela are a ship's sails. Those three Latin terms are also names for three individual what, having collectively been a part of Argo Navis (Ship Argo) until a breakup that was suggested in the mid-18th century and formalized in 1930?
Correct Answer: CONSTELLATIONS
Your Answer: Islands
Points Assigned: 2

That makes sense. 

Tuesday, February 21, 2017

Dave M day 1

Nice to be back in the quiz and in the same rundle as Jesse, Steiny and Carr for the first time a while – matches on days 12 14 and 15.

 

Looks like I’m in the middle of the group today with 4/6

 

1 :) Spent a couple of minutes trying to work out whether this was St Moritz before the crushingly obvious correct answer became apparent. D2

2 :) Remember writing about the Kims and their titles in high school D1

3 :) Could only be Ledger. D1

4 :( I also never thought about sports. I had no idea so went with the Branch Dravidians. Well, those that were left anyway… D3

5 :( No idea, guessed cortex against an opponent with good marks in Science. D0

6 :) A London institution. D2

Ben Day 1

4/6. In Australia for the first 2 weeks of this season so may be tough to post.  Nice to be back in C where I have >10% chance of winning a given match. No match-up against Steiny this season despite being in the same rundle.

1 :) Davos.
2 :| I wrote Kim Il Sun. Left out the G. I think I'll get the marks
3 :) Ledger. Steiny: I didn't recall that conversation when answering this question. Not sue I would have remembered the year!
4 :( Was also thinking political. I guessed Planned Parenthood.
5 :) Occipital. First read of that question I had nothing. Came back later and my brain had produced it.
6 :( I wrote Thomas Cook because he sounded British. I thought of Lloyds more as an auction house than an insurer.

Gideon LL72 Day 1

Hey all, welcome back!
6/6 Today

1 D1
2 D1
3 D2
4 D3 - Hey, I got a sports question!
5 D0 - I know my lobes.
6 D2

Jesse Day 1, LL 72

Hi all. 5/6 Good start to season on what seems like an easy day. I was against some that graduated from a school of medicine so I 0ed what I thought was the hardest question.

1. Tavau is the local Romansh name for what fashionable resort town and geopolitical destination in the Rhaetian Alps?
Correct Answer: DAVOS
Your Answer: Davos
Points Assigned: 2

I knew Romansh was a Swiss language and Davos was the only geopolitical resort town that I could think of in Switzerland.

2. What is the full name of the man who assumed the position of Eternal President of the Democratic People's Republic of Korea in September 1998, despite having died four years prior?
Correct Answer: KIM IL-SUNG
Your Answer: Kim Il Sung
Points Assigned:2

I wrote them all out and wasn't sure if it was Kim Il Sun or Sung and went for Sung fortunately.

3. What actor died in 2008 during the filming of the Terry Gilliam fantasy film The Imaginarium of Doctor Parnassus, which was completed with parts of the actor's role played by Johnny Depp, Jude Law, and Colin Farrell?
Correct Answer: HEATH LEDGER
Your Answer: Heath Ledger
Points Assigned: 1

I knew who it was right away, but took me a while to recall his name. 

4. In 1832, Sam Houston, formerly a governor of Tennessee, settled in what would become the state of Texas, where he would also become governor. Unrelatedly, in 1997, a well-known organization made a highly publicized reverse trip of sorts, migrating from Texas to Tennessee. What is the current name of that organization?
Correct Answer: TENNESSEE TITANS
Your Answer: Titans
Points Assigned: 1

Right away I figured out it was a sports team and had to decide between the Titans and Grizzlies. I knew the Grizzlies were from Vancouver so I figured it was the Titans. 

5. The mammalian brain is typically classified anatomically into six lobes. Five are the frontal, parietal, temporal, limbic, and insular. What is the sixth?
Correct Answer: OCCIPITAL
Your Answer: pre-frontal
Points Assigned: 0

I have heard of this lobe, but there was no way I was going to think of it. 

6. A coffee house on London's Tower Street was the birthplace in 1688 of a namesake center of shipping intelligence and marine insurance market that has evolved into a giant and diverse general insurance marketplace. What is that shared name?
Correct Answer: LLOYD'S
Your Answer: Llyod's
Points Assigned: 3

I just heard a podcast (50 things that made the modern economy) about this last week. I think I may have gotten it anyway, but that made it easy. 

Brad Day 1

Good to be back

2/6 ... disappointing effort on a pretty straightforward day

1)  davos  D1
Boondoggle all over cnbc for a week straight, hoping i get a low d on this one as not obviously a biz question

2) kim il sung.  D0
Not to be confused with dear leader 2 or 3

3) walker d2
Thinking too recent on this one

4) nra d2
Yup, makes sense.  Good question.

5) exterior d1
Nope

6) prudential d3
Think of a british insurer ... think of a british insurer ... nope ...

Steiny Day 1

Welcome back y'all...got 4 but should have had 5

1.  :) The geopolitical refernce and Alps made it clear it was davos

2. :( Guessed Kim Jung-An

3. :) TIming made sense (Ben knows that I now remember the year heath ledger died from a much discussed pub trivia question a few weeks ago)

4. :( Kept trying to think of a political organization and couldn't...sports never crossed my mind. I wrote Houston Sams.  So frustrating i did not think of sports

5. :) Occipital immediately came to my mind, have no idea what it is, but the phrase occpital lobe sounded right so I went with it

6. :) lloyds is fairly obvious here