Wednesday, June 26, 2019
Gideon Day 25 LL81 vs Jesse
Congratulations Pelc! I’ll hand over the LLL championship scarf next time I see you :)
Good season everyone. Fun as always.
1 :( D2/1 Cupcakes - I thought I’d seen the book, but couldn’t remember the food. Now that I’ve seen some illustrations online, I think I might have been thinking of a different children’s book.
2 :) D1/2 Income Tax - I had “Go directly to jail” as my answer until I actually figured it out at the last minute.
3 :) D0/0 Horn of Africa - I hope nobody put Homeowners Association.
4 :) D1/2 Cassat - I was surprised this was right. I was expecting the answer to be an obscure artist that I hadn’t heard of.
5 :) D2/1 Black Panther - I have a vivid memory of going to see this on Presidents Day, in Denver, in the middle of a snowstorm. It had been sunny and 65F the day before, and dropped to a low of 7F that night.
6 :) D3/3 Are - I guess I wasn’t the only one to “create” an Are from a Hectare. I’d never heard of one before.
Jesse Day 25
1. Two best-selling children's picture books by Adam Rubin, the original published in 2012 and its sequel in 2017, discuss dragons' unexpected love for what food?
Correct Answer: TACOS
Your Answer: Tacos
Points Assigned: 2
Points Assigned to Private Opp: 2
2. The gist of the Sixteenth Amendment to the U.S. Constitution can be summed up by a phrase that is the name of one of the 40 spaces on a standard Monopoly board. What is that phrase?
Correct Answer: INCOME TAX
Your Answer: Income Tax
Points Assigned: 1
Points Assigned to Private Opp: 3
3. A geographical region that has been historically referred to as Barbara, Bilad al Barbar ("Land of the Berbers"), and Jasiiradda Soomaali (in Somali) is sometimes referred to in English by the abbreviation HOA. What do the letters "HOA" stand for?
Correct Answer: HORN OF AFRICA
Your Answer: Horn of Africa
Points Assigned: 2
Points Assigned to Private Opp: 1
4. Name the painter who, though included in exhibitions with the Impressionists in the 1870s and 1880s, was not very well-known in her home country until her Modern Woman mural was displayed at the Chicago Columbian Exposition in 1893.
Correct Answer: MARY CASSATT
Your Answer: Calo
Points Assigned: 0
Points Assigned to Private Opp: 0
5. What film, which opened in February of last year, was the top grossing film in the United States in 2018, with its $700 million in total gross putting it just ahead of Avengers: Infinity War and nearly $100 million ahead of #3 Incredibles 2?
Correct Answer: BLACK PANTHER
Your Answer: Black Panther
Points Assigned: 1
Points Assigned to Private Opp: 2
I knew Black Panther was 2018 and made a ton of money.
6. What three-letter basic unit of area in the metric system is equal to 100 square meters, or approximately 0.02471 acres?
Correct Answer: ARE
Your Answer: HOA
Points Assigned: 3
Points Assigned to Private Opp: 1
Brian day 25 vs. Andy's relative and Steiny
1) Tacos. There were a few months last year where I read these to my daughter every night. And we had them for dinner last night, Taco Tuesday. 2/2
2) Income Tax. What else could it be? 1/1
3) Horn of Africa. I always think of the Berbers as having been on the north coast, but I didn't like Half of Algeria, and Somalia = Horn of Africa. I bet the Barbary Coast is on the horn as well. (Looking it up.. nope, the Barbary Coast is the northern coast, so is this going to be a difficult question for those who do know where the Barbary Coast is?) 1/2
4) Fromage. never heard of her. 3/3
5) Black Panther. Very good, and an important movie, but overrated. Still, Wakanda forever! 0/0
6) are. Got it from hectare, otherwise have never heard of it. Surprised to see this after what I thought was so soon after the hectare question, but it turns out that was seven seasons ago. 2/1
Dave M day 25 v A Levinson LLL
A 3.5 out of 6 for the final day of LL81 – it flew by this time.
1 : ( Clearly all parents of young kids know this and nobody else. Hope neither of my opponents have young kids. I guessed Sushi, D21
2 : | I put down ‘pay income tax’, not sure if that pays or not. D00
3 : ) Geography gimme. D11
4 : ( Absolutely no idea. Put down Monet as I believe the famous Monet’s wife was also an artist. D33
5 : ) I too was pleased that the question shut down Avengers as the answer, leaving Black Panther the obvious option. D12
6 : ) Pretty straightforward leap from hectare to are, though I’ve never heard of Are on its own. D22
Pelc Day 25 vs Seif
Ben day 25
Seif Day 25 vs. Pelc (LLL)
1. Tacos :), D11. Gimme for me as a dad with kids of a certain age.
2. Income Tax :), D11. Gimme.
3. Horn of Africa :), D22. Gimme.
4. O'Keefe :(, D23. No chance here. I was debating between Kahlo, where I was pretty sure the timing didn't quite work, and O'Keefe. But I never considered the right answer.
5. Black Panther :), D00. Very happy to get this. I actually thought this was 2017, and if the question had simply been which movie was the top grossing in 2018, I would have put down Avengers. But I couldn't think of anything else it could be, so I went with Black Panther. I doubt this will give either of my opponents nearly as much trouble as it gave me.
6. Arc :(, D32. No clue here at all. I've never heard of an "are." The fact that I was only one letter off was a pure coincidence. (Now that I see Brad's post, though, I realize that "are" is related to "hectare," which I have heard of, and now the answer makes sense to me.)
Great season, everyone. It feels like it just started. Until August 28!
brad day25
Kim Day 25
2/6
Defense was very hard as there are 4 (if not 6) that I think Ben will get.
1 :( Pizza. Of course it's tacos. D32
2 :( Free Parking. This is embarrassing. I am sure most will get from 16th amendment alone. I now remember Luxury Tax, but not necessarily Income Tax from the board. D12
3 :) Horn of Africa D10
4 :( Frida Kahlo. Way off on timing. Chicago and home country made me think it was not an American. Art streak still alive. D23
5 :) Black Panther. D01
6 :( lot. No idea. D21
Tuesday, June 25, 2019
Gideon Day 24 vs Kim
Good luck tomorrow everyone!
My prediction of an Akihito question this season has only one more match day to come true.
1 :) D1/0 Breakfast at Tiffanys
2 :( D1/2 Santiago - I read about San Martin as a character in one of the later Aubrey-Maturin novels that dealt with Chilean independence... I just couldn’t remember his name.
3 :) D2/1 Kirby
4 :) D0/2 Ulster
5 :) D2/1 James Dean - I got it from “the three”.
6 :( D3/3 Allergies - My list of potential guesses also included high blood pressure, gout, heartburn, and constipation.
Ben Day 24
brad day24
Brian Day 24 vs Mrs. FriedlandMJ
1) Not That There's Anything Wrong With It. Was upset at first that I missed a Seinfeld question, then when I saw the answer I knew there was no way I was getting this. 1/2
2) Cortes. absolutely no idea. When in doubt, go with the opposite of the answer. 3/1
3) Kirby. WAG number one. There was a question on Kirby that I pulled out of nowhere in my first LL season, I thought I'd just guess him again. Shocked it worked. 2/3
4) Ulster. Was pretty sure this was right. 1/2
5) Dean. Almost messed this up. Trask and Stark are anagrams so was trying to get in that way. Then I re-read the questions and saw it asked for 'the' three roles, not three roles. That made it a gimme. 0/0
6) high blood pressure. WAG number two, was the first thing that came to mind. 2/1
Pelc Day 24 vs Will (LLL)
Jesse day 24
Correct Answer: BREAKFAST AT TIFFANY'S
Your Answer: Breakfast at Tiffany's
Points Assigned: 2
Points Assigned to Private Opp: 2
2. Between 1816 and 1825, most of Spanish South America achieved independence under the leadership of two primary libertadores, subsequently breaking into nine separate countries. One was Simón Bolívar; who was the other? Argentina's highest recognition for officials from foreign countries is named in his honor.
Correct Answer: JOSÉ DE SAN MARTÍN
Your Answer: San Martin
Points Assigned: 1
Points Assigned to Private Opp: 0
3. The country of Dream Land on a star-shaped planet called Popstar is the homeland of what flexible and cheerfully voracious video game character?
Correct Answer: KIRBY
Your Answer: Kirby
Points Assigned: 0
Points Assigned to Private Opp: 1
I have never played it, but I remembered the cover art.
4. The name for what Irish cúige ("province") has been used historically for various political parties that support Northern Ireland's union with Great Britain?
Correct Answer: ULSTER
Your Answer: Ulster
Points Assigned: 2
Points Assigned to Private Opp: 2
It was the only thing that I could think of in terms of a province involved in the troubles.
5. Cal Trask, Jim Stark, and Jett Rink are the three credited feature film roles of what Hollywood legend?
Correct Answer: JAMES DEAN
Your Answer: Douglass
Points Assigned: 1
Points Assigned to Private Opp: 1
6. Losartan, eprosartan, irbesartan, telmisartan, and valsartan are medicines prescribed predominantly (and indicated primarily) to treat what condition?
Correct Answer: HYPERTENSION/HIGH BLOOD PRESSURE
Your Answer: High Cholesterol
Points Assigned: 3
Points Assigned to Private Opp: 3
| Jesse Weisz Executive Director, GEEO Teacher Travel Programs Phone: 1-877-600-0105 Email: jesse@geeo.org Website: www.geeo.org Address: 700 East Main Street, Norristown, PA 19401 |
Seif Day 24 vs. Brad (LLL)
1. Breakfast at Tiffany's :), D11. Gimme. And funny.
2. San Martin :), D22. I spent a long time on this and am glad to have gotten it. I'd heard of San Martin and of Belgrano, and I didn't really know enough about them to know which it would be. I finally settled on San Martin because Belgrano was the name of the Argentinian ship sunk during the Falklands War, and I couldn't imagine Thorsten would write a long question about him but not mention that.
3. Pikachu :(, D31. I totally, totally forgot about Kirby even though I'd played Kirby video games plenty as a kid. It was just completely purged from my memory. Too bad, since it cost me a 6/6.
4. Ulster :), D00. No way I'm missing two UK questions in a row. I'm still mad about missing Tory.
5. Dean :), D13. I got this--surprisingly easily for me--due to two things. First was the article "the" in the question, as in there were only three. And, I knew that James Dean only did 3 movies (although I never could have named any of the characters) because I had a professor who used to call Frank Ramsey "the James Dean of academia" for publishing major works in 3 fields before dying in his 20s. This should be a good get for me.
6. High blood pressure :), D22. Pure guess, but given that it's "treating" (not curing) a "condition" (not a disease), this seems like one of the most logical guesses.
Monday, June 24, 2019
LLL Update 2 from Seif
Pelc Day 23 vs Brian
Jesse day 23
1. What word, initially an Irish term for an outlaw (and specifically a Catholic outlaw), originated as a political term to refer to a supporter of the heir to the throne of England, Ireland, and Scotland—James II of England? The term endures in Britain to denote an individual who is ideologically conservative and politically center-right.
Correct Answer: TORY
Your Answer: Jacobite
Points Assigned: 2
Points Assigned to Private Opp: 1
2. Of the fourteen countries with which China shares an international land border, the longest by a significant margin (measured by either continuous border or total) is the border with what other country?
Correct Answer: MONGOLIA
Your Answer: Mongolia
Points Assigned: 1
Points Assigned to Private Opp: 1
3. Name the Academy Award-winning film that was shot over a period of 36 days in the winter of 1953-1954 among the docks, rooftops, bars, and a historic church in Hoboken, New Jersey?
Correct Answer: ON THE WATERFRONT
Your Answer: On the Waterfront
Points Assigned: 1
Points Assigned to Private Opp: 3
4. The slogan "Quality. _______. Squared." (redacted here) appears on the North American packaging of the German company Ritter Sport. What is Ritter Sport's main product (which fills in that blank in the slogan)?
Correct Answer: CHOCOLATE
Your Answer: Chocolate
Points Assigned: 0
Points Assigned to Private Opp: 0
5. What is the word typically used for a plane figure whose regular version has all sides of equal length (like all regular polygons) and all interior angles of 108°?
Correct Answer: PENTAGON
Your Answer: Equilateral
Points Assigned: 2
Points Assigned to Private Opp: 2
6. The origin for the term for what artistic movement, represented by the works of Robert Rauschenberg, Richard Hamilton, Jasper Johns, Eduardo Paolozzi, and others, is credited separately to British artist John McHale, and critic Lawrence Alloway, both members of what was known as the Independent Group?
Correct Answer: POP ART
Your Answer: Outsider art
Points Assigned: 3
Points Assigned to Private Opp: 2
Brian Day 23 vs Pelco (LLL)
1) Tory. Wild guess, it's the only British political term I know. Surprised I got it. 2/1
2) Mongolia. Was slightly worried it was Russia, but every time I look at a map I'm taken with how big Mongolia is and how no one ever mentions it. 0/1
3) On the Waterfront. Never saw it, just a guess based on docks and and the time period. 1/0
4) Chocolate. Seems like a YKIOYD question; luckily for me these are at every New York City midtown deli. I had a white chocolate macadamia habit a few years ago. Is there any way to get this correct if you don't buy sandwiches in NYC? Curious if it's well-known for other reason, or if there's a clue in the question. 2/2
5) pentagon. Math gimme. 1/2
6) MAGA! If he had mentioned Lichtenstein (Roy, not the country) I would have had a rare art answer. 3/3
LLL Update
Gideon Day 23 vs Ben
Nice sixpack Ben!
1 :) D1/1 Tory
2 :) D1/1 Mongolia
3 :) D0/2 On The Waterfront - I coulda been somebody. I coulda been a contender.
4 :) D2/2 Chocolate
5 :) D2/0 Pentagon
6 :( D3/3 Assemblage - I think Johns and Rauschenberg stuck objects to their canvases. I was pretty proud to come up with this. Didn’t recognize the other names.
Dave M day 23 v Seif LLL
Another matchup with Seif and I’m excited for this one as I’ve already spotted he gave me a D3 for the rare math question I get right. 4/6 today.
1 : ) I wasn’t aware Tory was used as a term for Jacobites but it was the only term that could make sense here. D22
2 : ) I also picked between Russia and Mongolia, plumping for Mongolia based on the same Mercator issue Ben highlighted. D11
3 : ( Never heard of On The Waterfront. Guessed It’s a Beautiful Life. D02
4 : ) Ritter Sport is delicious but I always wondered about misleading advertising. It’s not exactly sporty. D10
5 : ) If internal angles of a square are 90, then 108 is 18 more, 90/18 = 5, so must be Pentagon. D21
6 : ( I guessed Futurism, definitely 20th Century but I was too early. D33
So it is me 5 (4) – Seif 4 (3). Seif’s correct guess of On The Waterfront got him a D2 but the D3 on the Pentagon question swung it my way.
brad day23
Ben day 23
Seif Day 23 vs. Mirkin (LLL)
3/6. This result is disappointing given what I expected when submitting.
1. Jacobite :(, D11. Very disappointed to miss this. I guess, looking back, that my answer doesn't quite work for all aspects of the question. But it's sort of ingrained in me that a Jacobite was a supporter of James II. This is correct, but I guess Tory counts too and fits the rest of the question better. I spent all of maybe 3 seconds on this question because I was so certain I was right.
2. Mongolia :), D10. This is probably the most obvious guess among the three candidates--Russia, India, Mongolia--but it's no gimme. Its border is about 30% longer than the other two, so I could see someone coming up with another answer. Still, I think D0 was the right move against Mirkin.
3. On the Waterfront :), D02. Don't know where I pulled this from. Prior to this question, all I knew about this movie was that it was old and considered very good. But it came to me right away as a guess when I saw "docks," and I knew I wasn't going to get anything better.
4. Bases :(, D21. Quite the trick question. I didn't really know why a German company would make baseball bases, but it seemed to fit what appeared to be a sports gear question.
5. Pentagon :), D23. Gimme, although I admit to having checked it mathematically in case I'd remembered the angles of regular polygons incorrectly. I'm surprised to see Mirkin struggles so much with math questions, but given his percentage there, D3 was the only thing I could give him.
6. Abstract :(, D32. I've vaguely aware of Jasper Johns, so I knew I wasn't going to give a completely crazy answer, but I don't think I could have ever pulled off the right answer.
Friday, June 21, 2019
Gideon Day 22 vs Andy
1 :( D3/2 Strait of Tasmania
2 :) D1/1 Havel - I was tempted to try to spell Váçlâv and guess at the accents.
3 :) D2/2 O Pioneers! - We had a hardcover copy of this book when I was a kid. I remember seeing it on the shelf, but never read it.
4 :) D2/3 Copperhead - I remember this question (vaguely) from a few years ago when I answered Cottonmouth and was very pleased with my guess.
5 :) D0/0 Dark Side of the Moon
6 :) D1/1 Heather
Kim Day 22
1/6. I thought today went better than this.
1 :( Yarra River. The only reason I could name a waterway is because on the Midseason Classic. I held out hope that this was a freebie. D22
2 :( Nope. D31
3 :( All Quiet on the Western Front. I put this down right away instead of thinking about it for one more minute. I should have got this. D11
4 :( Toadstool D12
5 :( The Stranger. Also thinking a decade too late on song. D23
6 :) Heather. Almost did this too quickly and wrote Heathers. Does this pay, Ben?? D00
Brian Day 22 vs a Torres Straitian and Belsky
1) Foster Vegemite Thylacine Strait. Thought I had this. 0/2
2) Prince. no clue. 1/3
3) Go west young man. nope. 2/2
4) Snakes in the grass. no chance. 3/1
5) Dark Side of the Moon. Gimme. Despite Roger Waters becoming a d-bag, the album is a classic. I assume I'll be chastising most of you for not having heard of this album. My brother got me a shirt with the album cover, but instead of a prism it has a Death Star. 2/1
6) Heather 1/0
Ben, I'm so proud of you for pulling Dark Side, very nice. Today played out close to how you expected, giving you a 3(3)-1(2) victory. Glad to keep you safe from relegation. And I think you kept me safe from promotion .
Seif, Billy Joel's helicopters are in Goodnight Saigon, circa 1982. Always amazing to hear in concert
Jesse day 22
1. As designated by the national government, there are two indigenous groups in Australia, one of which is the Aboriginal people. The other is a native people whose homelands are the islands in what waterway, after which the group is today formally named?
Correct Answer: TORRES STRAIT
Your Answer: Something Straight Islanders
Points Assigned: 3
Points Assigned to Private Opp: 3
2. The Garden Party, The Increased Difficulty of Concentration, and The Memorandum are plays written by what Velvet Revolutionary?
Correct Answer: VÁCLAV HAVEL
Your Answer: Havel
Points Assigned: 2
Points Assigned to Private Opp: 2
3. The title of what 1913 Willa Cather novel comes from a poem by Walt Whitman, where he enthusiastically endorses America's bold and adventurous westward expansion?
Correct Answer: O PIONEERS!
Your Answer: Manifest Destiny
Points Assigned: 1
Points Assigned to Private Opp: 1
4. What was the reptilian nickname—applied derisively but subsequently embraced—that was given to northerners during the U.S. Civil War suspected of insurgent activities on behalf of the Confederacy?
Correct Answer: COPPERHEADS
Your Answer: Snake
Points Assigned: 2
Points Assigned to Private Opp: 2
5. A heartbeat, a helicopter noise, a cash register, and a cacophony of alarm clocks are among the sound effects on what rock album from 1973?
Correct Answer: DARK SIDE OF THE MOON
Your Answer: Dark Side of the Moon
Points Assigned: 0
Points Assigned to Private Opp: 0
6. Shannen Doherty, Lisanne Falk, and Kim Walker all appeared in the same 1989 film playing characters with what first name?
Correct Answer: HEATHER
Your Answer: Heather
Points Assigned: 1
Points Assigned to Private Opp: 1
Ben day 22 v Brian and will’s mother
Seif Day 22 vs. Jesse (LLL)
3/6 today. I was really confident of a 4th but was way off on it. Jesse and my LL opponent are almost complete opposites in strengths, and my D reflects this. Combined they would be unstoppable.
1. Torres Strait :), D30. Boom! Back on track with what I think will be a very hard geography question for non-Antipodes. But I respect Jesse's geography too much to give him any points here.
2. Havel :), D12. I had no idea he was a playwright, but Velvet Revolution can only be one thing. A European history question masquerading as a theater question.
3. My Antonia :(, D03. I think I deserve some points for being able think of an actual Willa Cather novel, but unfortunately I don't think Thorsten will agree.
4. Copperhead :), D11. I'm not a big fan of this question. It confused me, and I think I'm right to be confused. I thought of "Copperheads" more as an anti-war northern political movement during the Civil War, and now looking afterwards, it seems that this is right. I didn't think it really had to do with saboteurs, etc., as the question implied. I debated going with a different answer of some kind, but this seemed like it just had to be it. Were there really going to be two different reptilian names? I didn't think so.
5. Piano Man :(, D22. Really thought I was right here. I knew (somehow) that Piano Man was from 1973 and that one of Billy Joel's songs contains the sound of a helicopter at the beginning and end. Too bad. Getting a random pop music question would have almost certainly put me over the top today.
6. Jennifer :(, D21. Nope!
Thursday, June 20, 2019
Gideon Day 21
1 :) D0/0 Ratatouille - I’m surprised that I spelled it correctly
2 :) D2/1 Reichstag - I assumed it was the Christo installation, but at the last minute almost changed it to an Apple Store.
3 :( D2/2 Aegis
4 :( D1/1 Same Old Song - By the four tops apparently.
5 :) D1/2 Prison (Women’s Prison) - Noticed this on Netflix a week or so ago. I read the description but didn’t watch it.
6 :( D3/3 Lansing - I totally forgot about Ypsilanti when listing all the cities in Michigan I could think of. I did learn a few months ago that Detroit was founded by Cadillac, before he became the Governor of Louisiana.
Jesse Day 21
Correct Answer: RATATOUILLE
Your Answer: Ratatouille
Points Assigned: 0
Points Assigned to Private Opp: 0
2. Twenty-five acres of aluminized polypropylene material and nearly ten miles of cord (of the same material) were used, for fourteen days beginning in June 1995, to hide what building from public view?
Correct Answer: REICHSTAG
Your Answer: Reichtstag
Points Assigned: 1
Points Assigned to Private Opp: 1
3. What is the term, from Latin for "shield", used in medieval England for the payment made by a knight to the king in exchange for military service? It was cause for a revolt in the early 13th century and was addressed in the Magna Carta.
Correct Answer: SCUTAGE (ESCUTAGE)
Your Answer: Aegis
Points Assigned: 2
Points Assigned to Private Opp: 2
4. What is the three-word title of the Broadway musical that is based on the story of the Temptations and features the group's music and lyrics (and is named after one of their most iconic hits)?
Correct Answer: AIN'T TOO PROUD
Your Answer: Just My Imagination
Points Assigned: 2
Points Assigned to Private Opp: 2
5. In the gritty drama television series Wentworth, which is award-winning and critically acclaimed in its homeland of Australia and has grown in popularity globally (including in the United States via Netflix and Prime Video), the titular facility "Wentworth" is a what?
Correct Answer: PRISON
Your Answer: Migrant detention facility
Points Assigned: 3
Points Assigned to Private Opp: 3
6. What Eastern Michigan city is named after a Greek nationalist who served as an officer in the Russian army and as a leader in the movement seeking Greek independence from the Ottoman Empire in the 1820s?
Correct Answer: YPSILANTI
Your Answer: Kalamazoo
Points Assigned: 1
Points Assigned to Private Opp: 1
Brian day 21 vs Dave M
1) succotash. Sufferin' succcotash! Not French, but i couldn't come up with it. Easy in retrospect. 0/2
2) great pyramid of Giza. Really thought I had this. After first thinking Oklahoma City, I remembered a magician made a building disappear. But then got in my head that the question asked for a structure, not a building, and was deciding between the pyramid, the statue of liberty and the eiffel tower. Don't remember it being the Reichstag 1/1
3) aegis. Really thought I had this too, even though I thought it was Greek. 3/0
4) ain't too proud. a toughie. i wracked my brain for Temptations, and could only come up with My Girl and Ain't Too Proud To Beg, not the right number of words. I finally was able to picture the commercial and hear the tune in my head, and I figured the song was actually titled Ain't Too Proud. 1/3
5) Prison. Lucky guess. Wentworth sounds like Leavenworth. Went with the low D for the down under connection despite Dave's low tv score. 2/1
6) Lansing. No clue. 2/2
Dave M day 21 v Brian LLL
Only a 2/6 on what I was hoping could be a 3-4 day. Another geography miss hopefully messes up the defense scores of my opponents, and at least I defended well on the questions you all seem to be getting right.
1 : ) I only know 3 Nicoise dishes and this clearly wasn’t bouillabaisse or salade niçoise. D01
2 : ( I was about to write Reichstag and then thought I was misremembering and they just put the glass dome on top instead. Should not have second guessed as much. Instead I went with Seif’s other instinct and went with Oklahoma City Federal Building. D21
3 : ( I’m kind of glad I’ve never heard of Scutage as I thought this would be something I’d know, and would kick myself if I recognized the answer. I just put down Tithe. D23
4 : ( Would also never have got this – went with Be My Baby. D32
5 : ) I’ve heard of Wentworth Prison having grown up Australia-adjacent, although I’ve never seen the show. D10
6 : ( Great question, but Ypsilanti was one city level too small for me. I guessed Lansing, having debated between it and Saginaw. D12
Seif Day 21 vs. Kim (LLL)
Since Kim posted first, I get to tally the points.
1. Ratatouille :), D00. Gimme, both in the ease of the question and as an imperative because it's delicious. I think this question is relatively easy, but I gave it D00 mostly because of my opponents.
Kim-Seif
0(1)-0(1)
2. Reichstag :), D12. Not sure how hard this is. I knew about the Reichstag having been "wrapped" once in history as an art thing, but I was really convinced that this happened earlier than 1995. I thought it was a pre-unification event. Based on 1995, I considered going a completely different route with the Murrah Federal Building in Oklahoma City (though I now see the timing was off by a couple of months). Ultimately, I went with the Reichstag, though I'm not really sure why I chose that one. It made D pretty hard, since I wasn't sure whether this was a history or an art question. Bottom line, happy to get this.
Kim-Seif
0(1)-1(2)
3. Scutage :), D12. This is a pretty recent addition to my trivia knowledge, as it was a topic in a book I read relatively recently. Maybe this question will cause the term to really "stick" in my head.
Kim-Seif
0(1)-3(3)
4. Ease on Down :(, D23. Nope!
Kim-Seif
0(1)-3(3)
5. Prison :), D21. Totally random guess, but seems like a pretty logical random guess.
Kim-Seif
1(2)-5(4)
6. Saginaw :(, D31. My third geography miss of the season, and US geography at that. Terrible. I'm serious, people, start giving me D3s on these. I had no clue and would never have recalled Ypsilanti despite having spent a lot of time in Michigan not too far from there. I see Kim went to Notre Dame, so I gave her a low D here.
Kim-Seif
1(2)-5(4)
Good game, Kim. I'm sure you'll have many chances to exact revenge!
brad day21
Ben day 21
Kim Day 21
2/6
1 :) Ratatouille D00
2 :( Eiffel Tower. At least I was in the right part of the world. No idea this was even an Art question. D21
3 :( Nope. D12. Not sure I should have defended 2 against an economist for a payment term!
4 :( Can't Help Myself. Don't know the musical but thought this might have a shot. Turns out it's the Four Tops. D33
5 :) Prison. Never heard of this but gritty helped and it sounds like a prison. D12
6 :( East Lansing. Well, I know that Western Michigan is in Kalamazoo. I assumed the italics meant it referred to a school, but didn't know many cities so went with Michigan State's city. D21
Wednesday, June 19, 2019
Gideon Day 20 vs Seif
1 :) D0/0 Paraguay - I love that Bolivia has a navy.
2 :( D2/2 Rugby - I initially thought: Curling? No that’s not right. I’ll just put Rugby even though I doubt it’s right either.
3 :) D1/1 Juliette, Romeo
4 :) D2/3 Seventh Heaven - Whew. I’ve never seen the show, but I thought it was about religious California orphans and Matthew Fox was on it before Lost. Turns out that Fox was on Party of Five, which had the orphans. Glad that didn’t screw up my guess.
5 :) D3/2 Gopher - I initially put Fetch, but remembered Gopher after thinking about it some more.
6 :) D1/1 Perro - I knew just barely enough to get this.
Brian Day 20 vs Jesse
1) Paraguay. Parana sounds Spanish. South American countries speak Spanish. I think Paraguay and Bolivia are landlocked, which is closer to the Atlantic? oh, Para-na and Para-guay, the answer is in the question. I see Kim saw that too. 2/0
2) Hurling. What's a seemingly niche sport played mostly by Scottish players? That's easy, hurling! Wait, those names are Irish, not Scottish. But I might as well stick with it, don't they both have highlands? I'm not that good with geography My roommates and I came upon this sport years ago on some random cable channel. I think historically it was guys throwing big rocks around. I could be wrong. 1/2
3) juliet, romeo. I wasn't positive, but what else could it be? yes, Seif, smart to defend low. 1/1
4) Seventh Heaven. My only gimme, the show that brought us Jessica Biel. 0/1
5) Gopher. Shocked to get this, thought I'd be close but missing a term. I went through midwest schools until something rang a bell. And the word Gopher to retrieve files fit nicely. Thought I'd take a shot that I'd get credit for just writing Gopher instead of Gophernet or some such. Glad to get a computer question that Ben doesn't know. 3/3
6) Perri. Talk about close but no cigar! Cane--> canine--->dog--->shit, I don't know Spanish--> chien is dog in French-->maybe chino-->those are pants-->hey, perrito was the name of a puppy in Dora the Explorer!-->try dropping the 'to'-->every Spanish word ends in 'o' why would you end this in 'i' ?!?!? Still, nice to get so close on something I really had no clue about. 2/2
Dave M day 20 v Steiny LLL
A 3/6 today which probably won’t be good enough to beat Steiny looking at everyone’s scores so far.
1 : ) Geography gimme, plus the Para in both gives the game away. D11
2 : ( I was shocked this wasn’t Gaelic Football. Was optimistic about this one. D22
3 : ) I’m taking a wager Juliet and Romeo are a gimme for most and so D00
4 : ( I guessed Party of Five. Maybe a few years too early. D21
5 : ( Absolutely no idea. D33
6 : ) There’s a pizza chain in Dallas called ‘Cane Rosso’ – red dog – and it was a short leap from there to perro. D12
Ben day 19
Kim Day 20
3/6
1 :) Paraguay. Also narrowed it to Bolivia or Paraguay. Given location and "para" name went with the right one. D32
2 :( Rugby. I have no idea what Hurling is. D11
3 :) Juliet, Romeo. I think I answered your question, Seif. D00
4 :) 7th Heaven. This could be a tough one. Jessica Biel has been in the news a lot recently though. D13
5 :( STMP. I think I meant SMTP but thought maybe there was a reference to St Paul Minneapolis to be made here. D22
6 :( Sucre. I was going for sugar. I wrote asucar - which looked wrong because it is wrong and changed the spelling. Apparently still thinking about Bolivia. D21
Jesse Day 20
Correct Answer: PARAGUAY
Your Answer: Paraguay
Points Assigned: 2
Points Assigned to Private Opp: 3
2. Declan Hannon, Cillian Buckley, Cian Dillon, Kevin Moran, Colin Fennelly, and Eoin Larkin are among the captains of recent championship teams in the world's largest league playing what sport?
Correct Answer: HURLING
Your Answer: Rugby
Points Assigned: 2
Points Assigned to Private Opp: 2
3. Fill in the blanks, in order, in these last lines from a Shakespeare play: For never was a story of more woe / Than this of ______ and her ______.
Correct Answer: JULIET, ROMEO
Your Answer: Juliet, Romeo
Points Assigned: 0
Points Assigned to Private Opp: 1
4. What TV series, which centered on the Glenoak, California, family of Protestant Reverend Eric Camden and his wife Annie, was the last network broadcast series produced by the Aaron Spelling's Spelling Television Inc. before his death in June 2006?
Correct Answer: 7TH HEAVEN
Your Answer: 7th Heaven
Points Assigned: 1
Points Assigned to Private Opp: 0
5. What distributed document search and retrieval internet protocol, a predecessor to the World Wide Web ultimately overtaken by HTTP, has a name that references the Midwestern university where a team led by Mark McCahill developed the program in 1991?
Correct Answer: GOPHER
Your Answer: FTP
Points Assigned: 3
Points Assigned to Private Opp: 1
6. What is the Spanish translation of the Italian word cane?
Correct Answer: PERRO
Your Answer: Perro
Points Assigned: 1
Points Assigned to Private Opp: 2
Seif Day 20 vs. Gideon (LLL)
1. Paraguay :), D12. I didn't know the location of the river, but I was able to work this one out without too much trouble and was very confident. The first thing was to recognize that the river was in South America. There was no way it could be North America (no landlocked countries), Europe (would have heard of it), and the name certainly didn't sound African. That left Paraguay and Bolivia as choices, and given the relative locations of the two, Paraguay was the logical answer.
2. Gaelic Football :(, D33. Really thought I had this one. Clearly the names of the players were Irish, so I thought back to maps I've seen of the most popular sport by country, where Ireland alone has Gaelic football. Too bad. I think this could easily be the difference between a win and a loss today.
3. Juliet, Romeo :), D11. Is this really easy, or was it just a fluke for me? It was a very rare gimme for me in a category I'm not strong in at all. I struggled to assign D because I'm really not sure if this is a "regular" question or one that 90% of people get right.
4. Dawson's Creek :(, D22. I've heard of 7th Heaven. Maybe it would have been my twentieth guess if I could have just kept guessing. I really had no idea.
5. Wolverine Protocol :(, D21. Now that I see the answer and looked up where the name came from, I see that I was actually very close. But it was nothing more than an almost lucky guess. I had no clue.
6. Perro :), D00. I'm not sure this is so easy, but both my LL opponent and Gideon are very good in language. I guessed but felt very confident (not really sure why) that "cane" meant dog in Italian. But then I have to admit that I wasn't certain how to say dog in Spanish, though I was pretty sure it was perro. Glad to get this.
Tuesday, June 18, 2019
Jesse Day 19
Correct Answer: BLUE'S CLUES
Your Answer: Pete and Pete
Points Assigned: 2
Points Assigned to Private Opp: 1
2. In scientific notation, a number is written as the base number times ten raised to a power. This base number is known as the significand, and sometimes also by what other term, which is also used for the fractional part of a common logarithm?
Correct Answer: MANTISSA
Your Answer: Quotiant
Points Assigned: 1
Points Assigned to Private Opp: 2
3. Pat McGrath, Charlotte Tilbury, Lisa Eldridge, John Chambers, Bobbi Brown, and Kevyn Aucoin are all people who achieved a level of fame and success as what type of artist?
Correct Answer: MAKEUP ARTIST
Your Answer: Make-up
Points Assigned: 0
Points Assigned to Private Opp: 0
4. Located in northeast Arizona and extending into New Mexico and Utah, and occupying a land area the size of West Virginia, the largest federally recognized Native American Reservation (in both area and population) is the Nation of what tribe?
Correct Answer: NAVAJO (DINÉ)
Your Answer: Cherokee
Points Assigned: 1
Points Assigned to Private Opp: 1
5. The Billboard #1 hit "Lady" from 1980, recorded by Kenny Rogers, augured well for the about-to-explode solo career of what R&B star who penned it, and ultimately recorded his own version in 1998?
Correct Answer: LIONEL RICHIE
Your Answer: Brooks
Points Assigned: 3
Points Assigned to Private Opp: 3
6. The remains of an 11th-century Viking settlement in Newfoundland, believed to provide evidence of the first presence of Europeans in North America, is an archaeological site named L'Anse aux what?
Correct Answer: MEADOWS
Your Answer: pines
Points Assigned: 2
Points Assigned to Private Opp: 2
Brian Day 19 vs Kim
1) You Can't Do That On Television. The only Nick show I watched with any regularity, everything else is after my time. Hopefully I was D0ed in my second best category. 2/1
2) abscissa. ugh. Or, hopefully I was D0ed in my top category. 3/3
3) performance. no chance. 1/2
4) Navajo. Coin flip with Hopi. Navajo seemed more famous, therefore, I assumed, had more land. I'm surprised to see that not only was I correct in thinking these are both in the southwest, they actually border each other. Hopefully geography gets me points. Really counting on defense today. 0/0
5) Richie. Peabo Bryson was on my mind, as he was a popular incorrect answer for the Natalie Cole question, but an early 80s explosive solo career a la Beyonce could only be Lionel Richie. Plus the song just sounds like a Lionel Richie song. 2/1
6) Ragnars. The show Vikings follows the saga of Ragnar Lothbrok and family. 1/2
Eked out a 4(2)-3(3) victory. Kim, I would have given you 3 on the makeup artists if there weren't a math question.
Andy, I'm so happy I shamed you! Isn't it more fun this way? very funny that u were thinking of the wrong song, but still got it correct.
June 18 - This post is from Andy
Seif Day 19 vs. some guy who also incorrectly answered Victoria yesterday (LLL)
1. You Can't Do That on Television :(, D02. No clue here.
2. Coefficient :(, D32. Coefficient is the only other terms I've heard for this number, but it doesn't fit the rest of the question I now realize. I've never heard of mantissa.
3. Comedian :(, D11. No clue.
4. Navajo :), D20. Only one I was sure of today. Basically a gimme for me.
5. Wonder :(, D13. Nope!
6. Meadows :), D21. Very fortunate to get this. Kind of a weird situation for me. The name L'Anse aux Meadows immediately popped into my head upon reading "L'Anse aux," but I realized that I had no idea what it referred to and certainly wasn't confident that it was the old Viking settlement. As far as I knew, it could have been something completely different. So, I considered L'Anse aux Vineland as a guess. I really might have gone with that, but it wouldn't work grammatically in French, so I passed on that idea. And, since I couldn't think of anything else, I went with the one thing I knew was a real term and hoped for the best.
Kim Day 19
3/6
1 :) Blues Clues. Took me a while, but this was the only Steve I could think of. D21
2 :( x. Keeping my math streak alive. D30
3 :) Makeup. I might have a chance at some points on this today if my opponents don't know this given that I have yet to get an Art question right. D03
4 :) Navejo. Wasn't sure about this which is embarrassing and still couldn't nail the spelling. I think this is bad defense. D12
5 :(. Babyface. Ugh! I was trying to think of who would be old enough in 1980 and span at least 18 years. Lionel was my other guess. D22
6 :( Labrador. D11
Monday, June 17, 2019
Kim Day 18
2/6
1 :( Gone with the Wind. No idea. D30
2 :) Luxembourg. I didn't know this right away, but cantons got me to Switzerland which definitely has more than twelve, so went with nearby (ish) smaller Luxembourg. D12
3 :( Victoria. I also really thought this would be correct. D22
4 :( Gallbladder. How did I not think of T? D23
5 :) Cleveland. Almost answered too fast and went with Pittsburgh. Lakeside did it for me also. D01
6 :( Saffron. Got hung up on expensive. D11
Jesse Day 18
Correct Answer: TWELVE ANGRY MEN
Your Answer: 12 Angry Men
Points Assigned: 1
Points Assigned to Private Opp: 1
2. Diekirch, Clervaux, Grevenmacher, and Esch-sur-Alzette are among the twelve cantons of what European Grand Duchy?
Correct Answer: LUXEMBOURG
Your Answer: Luxembourg
Points Assigned: 2
Points Assigned to Private Opp: 2
3. The title of what very highly rated "twitch platformer" game released in 2018, while a female first name, is not the name of the main character (which is actually Madeline), but rather the mountain on Vancouver Island that Madeline attempts to climb during the game's story. What is that title?
Correct Answer: CELESTE
Your Answer: Irene
Points Assigned: 3
Points Assigned to Private Opp: 3
4. "Helper", "cytotoxic", and "regulatory" (or "suppressor") are different types of immune cells (lymphocytes) identified by a single letter. This letter is used as it is the first letter of the organ in the immune system where the cells mature. What is that organ?
Correct Answer: THYMUS
Your Answer: Thyroid
Points Assigned: 2
Points Assigned to Private Opp: 2
5. John D. Rockefeller's consolidation of oil refineries and chartering of Standard Oil in 1870 made what city that era's center of American petroleum production? Using the city's transportation advantages (lakeside location and railroad access), the company would remain there until moving 400 miles east to New York in 1885.
Correct Answer: CLEVELAND
Your Answer: Cleveland
Points Assigned: 1
Points Assigned to Private Opp: 1
6. The plant of what (perhaps surprisingly) extremely expensive spice is native to Mexico, but made its way to Madagascar by 1840, where 80% of the world's supply is now produced?
Correct Answer: VANILLA
Your Answer: Vanilla
Points Assigned: 0
Points Assigned to Private Opp: 0
Brian I addendum
NO ONE F-ING CARES IF YOU PUT VICTORIA!!!! EITHER TELL US ALL YOUR ANSWERS OR LEAVE US ALONE! STOP TEASING US!!!!
Brian I Day 18 vs Gideon
1) Twelve Angry Men. Gimme. A trivia staple. 0/0
2) Luxembourg. An educated guess. Figured this was one of the tiny countries I know nothing about. Lichtenstein sounds German, while the canton name sound French, leaving Monaco and Luxembourg (I think there are a few others I'm forgetting, but not knowing what they are helped me narrow this down.) I didn't think Monaco was big enough to have multiple cantons, leaving Lux. 1/1
3) Claudine. no idea. I'm lucky I know what Twitch is. 3/3
4) Thymus. The clue had to be talking about T-cells, leaving me with thyroid and thymus. I don't know what the thymus does, but the thyroid controls growth, so this was a coin flip weighted toward thymus. 2/2
5) Cleveland. What else could it be? On Lake Erie, 400 miles seemed about right, isn't this just the second geography question of the day? 1/2
6) Vanilla. Madagascar vanilla is, I think, well-known. But I wasn't sure if vanilla qualified as a spice. Ultimately I thought the parenthetical confirmed it's just plain vanilla. 2/1
Dave M day 18 v Pelc LLL
Unlike Seif I was pleased with my 3/6 today as I didn’t have much clue on the 3 I got wrong.
1 : ( I don’t know movies from this time period so took a fly that it was a trick question and guessed the original Ocean’s 11. D20 (Pelc being extremely strong in Film)
2 : ) Grand Duchy can only be Luxembourg. D20
3 : ( Seif’s guess of Victoria is brilliant and I definitely would have put that had I thought of it. Instead, I randomly guessed Caroline. D21
4 : ( Not being able to think of any organs beginning with T, I assumed I must be getting the letter wrong and guessed Lymph Node. D33
5 : ) All the graduate recruits to BP in my intake were given a copy of ‘the Prize’, a sweeping history of the oil industry. The Cleveland part of Standard Oil eventually became Sohio, which in turn was BP’s first acquisition in the USA in the early 1980s. D11
6 : ) I read an article recently about bad weather in Madagascar causing a vanilla shortage. D12
Seif Day 18
1. The Dirty Dozen :(, D03. Really had no clue, and of the six this was the one I thought was most likely to be wrong. I didn't even consider 12 Angry Men, but my guess seemed to me like it was reasonably likely to be right even if I didn't really think Thorsten would put the word "dozen" in the question if it was part of the answer. But I really thought I had all of the remaining five questions.
2. Luxembourg :), D21. A European Grand Duchy with both German and French geographic names. Luxembourg was the only country that could fit the bill.
3. Victoria :(, D21. I've never heard of the game, but I really assumed this was right. A female name associated with Vancouver Island. How could it not be Victoria?
4. Thyroid :(, D32. I thought of T, I thought of thyroid, and then I didn't give this one another thought. I'm honestly not even sure that I could have come up with thymus even if I'd know that thyroid wasn't the right answer.
5. Cleveland :), D12. As I was reading the question, I wasn't certain but was pretty sure it was Cleveland. Then I saw the "lakeside" clue and figured it must be right.
6. Vanilla :), D10. Despite my low D, which was really just specific to my opponents, I think this is likely a hard question. I would have had no idea but for the fact that the price of vanilla spiked a few years ago and I ended up reading articles about it. As it was, I was certain about this, but I probably would have otherwise had no clue.
Friday, June 14, 2019
Kim Day 17
1 :( Nope. D31
2 :) Pizza Hut D00
3 :( I never knew this. D22
4 :( Goa. Not a city. D12
5 :( Anthrax. Formed the same year. But maybe all metal bands were formed in 1981? D13
6 :( Gettysburg. No idea. D21
Brian Day 17 vs Seif (LL) and Andy (LLL)
1) Museum. Even if Mnemosyne didn't indicate memory, I just read a short story about an author who captures and locks away the youngest Muse in his attic so that he has a neverending source of inspiration. It does not end well for him, as after a time, the inspirations come so quickly and fiercely that he wears out his fingers writing them down and is nearly driven insane until he finally releases her. D1
2) Pizza Hut. Friday was Pizza Hut lunch buffet day at my first job after school. I hated giving D2 given that they identified the Pizza Hut turned medical clinic a few seasons ago, but there are too many gimmes for them today.
3) distance, range. could not figure it out. I don't know how hard this will be. D2
4) Bangalore. i had no idea, but they will. Wasn't sure if I should zero geography or Am History. D1
5) Pantera. A good guess. I remember when Dimebag was killed, and I had no idea who he was. I knew this wasn't Metallica or Black Sabbath, and Judas Priest was an answer recently (though that didn't prevent a Pizza Hut question), which left Pantera as the only metal band I could name. This could be the only question Dave misses. D3
6) OK Corral. I don't know how to feel about this miss. The word 'sooner' clearly indicated Oklahoma, this event must be the inspiration for the state nickname, but I figured it had to be more specific than just Oklahoma. It would have helped if I had seen Tombstone or Wyatt Earp or known anything about them. D0
Wow, okay, a surprising 3 correct for Dave, let's add this up.
0(1)-1(1)
1(2)-3(2) I knew I didn't like giving 2
1(2)-3(2)
1(2)-3(2) glad i didn't zero this
3(3)-3(2)
3(3)-3(3) Nice. I think we both lucked out today.
Pelc Day 17 vs Jesse (LLL)
Dave M day 17 v Belsky LLL
Glad to see I’m not the only one who struggled today. My 2/6 at least results in a win over Brad’s 0. Also struggled with defense on this one and gave common scores to LL and LLL opponents.
1 : ( Of course museum is the right answer here. I went with Universities. D1
2 : ) We used to get meat lovers pizzas from Pizza Hut growing up. D0
3 : ( I had no idea and went with direct response. D3
4 : ) At least there’s one geography question to save me. D2
5 : ( I was optimistic with Pearl Jam as I heard one of their artists died recently. D2
6 : ( Went with Little Bighorn. This is an interesting snippet of US history I wasn’t aware of and now I understand the origin of the Sooners. D1
Jesse day 17
Correct Answer: MUSEUM
Your Answer: Sorority
Points Assigned: 1
Points Assigned to Private Opp: 1
2. "Meat Lover's" is a federal trademark registered with the U.S. Patent and Trademark Office in 1989 by what restaurant chain?
Correct Answer: PIZZA HUT
Your Answer: Pizza Hut
Points Assigned: 0
Points Assigned to Private Opp: 0
3. The acronym radar is formed from the word "radio" with what other two words (plus "and")?
Correct Answer: DETECTION, RANGING
Your Answer: detection, reflection
Points Assigned: 2
Points Assigned to Private Opp: 2
4. Name the northern India city, of great cultural and religious significance and the holiest of the Hindu Sapta Puri (seven holy pilgrimage sites), which is also famous internationally for its 88 sets of steps (known as "ghats") leading to the banks of the River Ganges.
Correct Answer: VARANASI (BENARES)
Your Answer: Varanasi
Points Assigned: 2
Points Assigned to Private Opp: 1
5. In December 2004, guitarist "Dimebag" Darrell Abbott was shot and killed while performing for the group Damageplan in Columbus, Ohio, and his brother Vinnie Paul (Abbott) died of natural causes in June 2018 at age 54, at the time the drummer for the band Hellyeah. They both achieved their first and greatest level of success while playing together for what other heavy metal group?
Correct Answer: PANTERA
Your Answer: Megadeath
Points Assigned: 3
Points Assigned to Private Opp: 3
6. Though many individuals left sooner (and are celebrated today for doing so), a bugle call from the U.S. Fifth Cavalry at noon on April 22, 1889, formally began an event commonly named after the location where the event transpired. What is that location?
Correct Answer: OKLAHOMA
Your Answer: Gettysburg
Points Assigned: 1
Points Assigned to Private Opp: 2
brad day17
Ben day 17
Seif Day 17 vs. Brian (LL) and Ben (LLL)
1. Museum :), D00. Is this as easy as it seems? I saw this question, thought of the answer, and then second-guessed myself because I thought it was too obvious. Maybe it's not as easy as I think but for some reason was just easy for me. Greek mythology is hardly one of my strengths.
2. Pizza Hut :), D11. Phew! I really thought this was the answer but then tried to second-guess myself with Domino's.
3. Detection, Reconnaissance :(, D21. Dammit!!! I missed the Herman Wouk question a couple of days ago despite the fact that I'm reading one of his books now. And, the Wouk novel that I am reading now (don't worry, this isn't a spoiler) has a whole section about how the British developed radar first in WWII, and still I missed this.
4. Kolkata :(, D32. I had no shot here. Kolkata hardly qualifies as a "northern" Indian city, but it was the only Indian city I could think of that's on the Ganges. This is the first time since my rookie season (when I never spent more than two minutes on the questions) that I've gotten two consecutive geography questions wrong. Maybe people should start giving me D3s on these!
5. Mettalica :(, D23. I've never even heard of the correct answer.
6. Oklahoma :), D12. This was a gimme for me even though I didn't pick up on the word "sooner" in the question, which was a big clue. This ranks in the top tier of my favorite questions Thorsten has ever come up with. It's quite clever. What I really don't know is how hard people will find this. It is exactly in the area I'm strongest in, so I'm not sure whether people will struggle here.
Thursday, June 13, 2019
Gideon Day 16
1 :( D2/2 Bette Middler - I totally remembered wind beneath my wings as a duet.
2 :) D1/1 Morehouse
3 :) D3/3 Sulfur - Nice get Jesse! You didn’t take nearly as many chem classes as I did.
4 :) D1/1 Externalities
5 :( D2/2 IfNotNow - Wow, his name has really cool accents: Nguyễn Văn Thiệu
6 :) D0/0 National Lampoon - I think Playboy will be a runner up.
Kim Day 16
1/6
1 :( Peebo Brison. With horrible spelling. I knew Beauty and the Beast was 1991. And even though I was sure This Will Be was a female, I couldn't remember the female half of this duet. Seriously, I remembered Peabo Bryson (actual spelling) and not Celine Dion. D11
2 :) Morehouse. I am a one category pony. D00
3 :( Iron. D22
4 :( Goodwill. D32
5 :( Pho. D23
6. :( Reader's Digest. The emphasis on the magazine pushed me away from the movie title. Ugh. D11
Ben Day 16 v Seif and Mirkin
Jesse Day 16
Correct Answer: NATALIE COLE
Your Answer: Cole
Points Assigned: 2
Points Assigned to Private Opp: 2
2. During a commencement speech given on May 19, 2019, the billionaire investor Robert F. Smith pledged that he and his family would pay off student loans for the current graduating class at what college?
Correct Answer: MOREHOUSE COLLEGE
Your Answer: Howard
Points Assigned: 1
Points Assigned to Private Opp: 1
3. Galena, a mineral that is the chief ore of lead, consists of molecules containing one lead atom and one atom of what other element, which also occurs naturally in cinnabar, gypsum, and pyrite?
Correct Answer: SULFUR
Your Answer: Sulfer
Points Assigned: 2
Points Assigned to Private Opp: 2
4. What economic term, also known colloquially as "spillover effect" and formalized as a concept by British welfare economist Arthur C. Pigou in the 1930s, refers to a cost ("negative") or benefit ("positive") incurred/received by a third party who has no control over the cost/benefit's creation. A positive example could be the benefit to a beekeeper from a nearby apple orchard, while a negative one could be the cost to society of air pollution.
Correct Answer: EXTERNALITY
Your Answer: Collatoral effects
Points Assigned: 1
Points Assigned to Private Opp: 1
5. The Vietnamese statesman who participated in Ngo Dinh Diem's 1963 overthrow and served as president of South Vietnam from 1967 until the end of the war in 1975 has the first name (family name) of Nguyen. What is his given name (last name)?
Correct Answer: THIEU
Your Answer: Phu
Points Assigned: 3
Points Assigned to Private Opp: 3
6. A certain popular and enduring 1983 comedy film had a screenplay written by John Hughes based on his short story titled "Vacation '58", which first appeared in the September 1979 issue of what magazine? (Note: name the magazine.)
Correct Answer: NATIONAL LAMPOON
Your Answer: National Lampoon
Points Assigned: 0
Points Assigned to Private Opp: 0
Brian Day 16 vs rando and MeyerE
1) Cole. Inseparable reminded me of Unforgettable, and her necro-duet with her dad was a huge hit. Didn't realize she was old enough to have a hit in 1975. 0/2
2) Morehouse. All over the news. 1/0
3) magnesium. Magnesium is flammable, pyrite ~ fire... i had no chance here. 2/1
4) social good. Would never have some up with this. A rare econ term that I just plain forgot. 3/1
5) Dien Bien Phu falls Rock Around the Clock. I had no idea, so I threw in some Billy Joel lyrics. 2/3
6) National Lampoon. What a great question. The movie had to be Vacation, but that gave me no hint for the magazine. Was going to write Playboy, since I read it for the articles, then considered that I had the movie wrong. Went through 80's comedies, thought of my DVD case for National Lampoon's Animal House, and there it was. 1/2
Some interesting stats (from Seif)
Sierra Rundle C Division 1 has a 59.9% correct answer rate vs. the C average of 55.3%, the second highest rate of the 118 C Rundles and 1.9 standard deviations above the mean. Sierra Rundle C Division 2 is right behind with a 59.5% correct answer rate, the sixth highest.
Sierra Rundle D Division 1 has a 50.3% correct answer rate vs. the D average of 46.8%, the ninth highest rate of the 130 D Rundles and 1.4 standard deviations above the mean. Sierra Rundle D Division 2 has a 55.1% correct answer rate, the highest of all 130 D Rundles, and 3.4 (!) standard deviations above the mean.
Sierra Rundle E Division 1 has a 40.2% correct answer rate vs. the E average of 35.2%, the second highest rate of the 77 D Rundles and 2.2 standard deviations above the mean.
Thorsten, move our branch into another League at the next realignment and we will all get promoted!
Dave M day 16 v Carr LLL
A terrible 1/6 today, surely a double loss beckons in both LL and LLL
1 : ( Way off on this one - I guessed Barbara Streisand, misremembering that she was in Beaches with Bette Midler, misremembering that the movie is from the late 1980s not early 1990s, misremembering that Wind Beneath My Wings wasn’t even a duet. Smh. D12
2 : ( Seif I did exactly what you suggested, remembered the event but forgot the college. D11
3 : ( I spent a while debating between Iron and Magnesium before plumping for Magnesium, am pleased that at least the answer wasn’t Iron. D21
4 : ) Economics gimme. D00
5 : ( I thought I’d remember the right answer for this one as soon as I submitted, but it turns out I’ve never heard of Nguyen Thieu. D33
6 : ( Surely all short stories published in the 1970s were in Playboy, right? D22
Seif Day 16 vs. Ben (LL)
1. Smith :(, D32. Obviously no clue here.
2. Morehouse :), D21. I saw this in the news like everyone else who reads as much news as I do. I'm sure this will fade from my memory, but it hasn't done so less than 4 weeks after the fact. I think this actually might be pretty hard, with a lot of people able to remember the event but unable to recall the school.
3. Calcium :(, D13. Pretty annoyed at this miss. I really think I might have been able to get it, and I feel like this was a bad guess. I got focused on the fact that Ca is in gypsum, and I couldn't really get past that. (Apologies to everyone who, like me, put Bounty yesterday and then had to read that I said that it was a bad guess. Perils of posting early, I guess.)
4. Externality :), D00. As gimme as it gets for me. This is a pretty standard econ term, so I doubt it will give Ben much trouble.
5. Thieu :), D11. I watched Ken Burns' documentary on Vietnam (highly recommended!) a few months ago, so this wasn't hard for me, especially since the question made it clear that Diem wasn't the right answer. I've been debating with myself for a while whether or not I would have gotten this right if I hadn't watched the documentary, and the bottom line is I'm really not sure.
6. New Yorker :(, D22. Nope!