Wednesday, February 16, 2022

Brian Day 3 vs MeyerE

 3/6

1) Jordan  2/2  I didn't watch any of it, but this quote is still omnipresent on Twitter

2) Covalent  1/3  High school chemistry gimme

3) Lonely  3/1  No clue

4) Copenhagen  1/2  Very happy to have reasoned this out. I've never heard of Malmo, so the answer must be a more recognizable city, probably a capital. The o with the accent seems Scandinavian, could be another city up there with an o in it's name, meaning Oslo and Copenhagen.  Then I remembered from an old question that there is a bridge from Denmark to Sweden, and hoped that's what it was referring to. 

5) Macnamara Report  0/1  Pentagon Papers flashed through my head as I was about to click submit, but I thought, I don't actually know what the Pentagon Papers are, I'd better not second guess myself.     Prob a gimme for someone better educated than I. (looking at the blog, that's true)

6) Tamale  2/0  No clue, but I want one. 

Jesse Day 3

4/6. My match today is with a female competitor with very different strengths than mine, so scoring was hard to figure out. 

1. The phrase "…And I took that personally," a widely memed line from a 2020 documentary miniseries, is associated with what man? (He doesn't actually use that line at any point in the documentary, though he suggests the sentiment many many times.)
Correct Answer: MICHAEL JORDAN
Your Answer: Michael Jordan
Points Assigned: 1

I watched the full documentary series. I feel like this became a well known meme. 

2. In chemistry, there are two major types of chemical bonds: one in which atoms are joined by an electrostatic charge, and another in which atoms share a pair of electrons. The former are ionic bonds; the latter are most commonly known as what?
Correct Answer: COVALENT BONDS
Your Answer: Covalent
Points Assigned: 0

I don't know much about chemistry, but I knew Covalent was the answer. I feel like this has come up before in past LLs. 

3. Gertrude Stein's modernist novel, completed in 1911 but not published until 1925 (perhaps because it had little commercial interest, approaching 1,000 pages and containing neither plot, nor action, nor dialogue), is titled The Making of what? The missing word describes the characters in the book as well as the members of Stein's family after whom the characters are based.
Correct Answer: AMERICANS
Your Answer: Money
Points Assigned: 3

I had no idea.

4. Driving for 25 minutes west-northwest from the European city of Malmö, one would arrive in what other city?
Correct Answer: COPENHAGEN
Your Answer: Copenhagen
Points Assigned: 2

I lived in both Malmo and Copenhagen in 2004 and would commute between them to play ultimate. 

5. The Report of the Office of the Secretary of Defense Vietnam Task Force, an official study of US defense policy commissioned in 1967 to examine American involvement in Southeast Asia, is today (and since 1971) more commonly known by what name?
Correct Answer: THE PENTAGON PAPERS
Your Answer: Pentagon Papers
Points Assigned: 1

I feel this is well known. 

6. A roasted poblano pepper stuffed with cheese (and also perhaps diced meat, nuts, and/or cinnamon), then dipped in eggs and flour and deep-fried in oil—this is a basic recipe for what delectable dish that originated in the Mexican city of Puebla?
Correct Answer: CHILE RELLENO
Your Answer: Menudo con Queso
Points Assigned: 2

I don't eat spicy food, so I had no idea. 

Dave M day 3

4/6 and frustratingly close to a 5/6

 

1 : ) Michael Jordan. I haven’t seen the documentary, but have seen the memes. D23

2 : ) Covalent. High school chemistry. D11

3 : ( Children. Never heard of the book and hopefully reasonably obscure so D32.

4 : ) Copenhagen. I have greatly enjoyed two TV shows that feature Malmo a great deal – The Bridge, a grisly dark Danish/Swedish cop drama and… Eurovision a couple of years ago.

5 : ) Pentagon papers. Seems like a simple US History question which both opponents score well in, so D10

6 : ( Poblano Peppers. I had Chile Relleno written down then got fooled into a trick answer by the mention of Puebla and the alliteration in “delectable dish”. Curse you Thorsten. D22

David S Day 3

5/6 on questions that were extremely friendly to me.

1. Jordan :), D00.  Seemed like it had to be Michael Jordan.  This was a great documentary.

2. Covalent :), D23.  Chemistry gimme.  High D only because my opponents are pretty weak in science.

3. Women :(, D22.  Nope!  No idea here.

4. Copenhagen :), D32.  Amazingly, I was talking to a colleague at work about how close Malmo and Copenhagen were just yesterday.  I would have gotten this anyway, but quite a coincidence.

5. Pentagon Paper :), D11.  Down the middle American history question.

6. Chile Rellenos :), D01.  Assuming this pays despite the extra S.  I like these a lot, and although I wasn't sure, it seemed like the description in the question fit it.  I didn't have any other guess.

Tuesday, February 15, 2022

Brian Day 2 vs SeifD

 4/6 and it probably comes down to defense

1) Godzilla 0/1  A great Thorsten question; Japanese director combined with "its American debut" pointed the way.   I was actually at the NY premiere for the 1998 movie at MSG, it was very cool to be in the building when it was blown up onscreen.  I'm taking a chance giving Dave a 1 on a film question, but I think he'll get to the most logical guess. 

2) Ugg 2/2   Ugh is right.

3) Benin 3/1  Educated/lucky guess. Knew Mali's empire was much older, and between Togo and Benin which are sandwiched between Burkina Faso, Ghana and Nigeria, Benin rang a bell as an empire. 

4) Gotterdammerung 2/2  Hoping to get classical music points for my knowledge of the Ring Cycle. Kill the wabbit, kill the wabbit!

5) Garden gnome 1/3  No chance; are Calder or Duchamp strongly associated with this?  

6) Gross 1/0  The closest any of today's questions are to a gimme.

A 6(4) - 4(2) victory.  And a complete overestimation of the gimme-ness of gross anatomy.

Jesse Day 2

3/6

1. What character, who has appeared in major Hollywood films in 1998, 2014, 2019, and 2021, made its American debut in a 1956 movie co-directed by Terry O. Morse and Ishirō Honda and starring Raymond Burr?
Correct Answer: GODZILLA
Your Answer: Godzilla
Points Assigned: 0

I focused on Japanese culture and quickly arrived at Godzilla. 

2. Identify the type of boot, an ankle-high leather boot with two or three eyelets and a rounded toe, which takes its name from the sport of polo and its term for the seven-minute periods of play into which matches are divided?
Correct Answer: CHUKKA
Your Answer: Quarter boot
Points Assigned: 1

I had no idea. 

3. Among the various West African empires that flourished during the early modern period (roughly 1500-1800 CE) are the Asante (in present-day Ghana), Mossi (present-day Burkina Faso), Oyo (western Nigeria), and Dahomey, which was located within what other present-day country in the region?
Correct Answer: BENIN
Your Answer: Benin
Points Assigned: 2

Given the clues, I figured it would be between the countries mentioned, which left Togo and Benin. I guessed Benin. 

4. Ragnarøkkr is an Old Norse term that translates as "Twilight of the Gods". What word, popular in an operatic context, is a German translation of that phrase?
Correct Answer: GÖTTERDÄMMERUNG
Your Answer: Ragnarok
Points Assigned: 2

I knew it started the name of one of the Ring Cycles, but I could not pull it. 

5. A specific and now-popular type of sculpture was developed by Alexander Calder beginning around 1931 and named by his friend Marcel Duchamp. What is that name?
Correct Answer: MOBILE
Your Answer: Mobile
Points Assigned: 1

My brother Gideon is a big fan. 

6. The study of microscopic anatomy is histology. Its counterpart, macroscopic (i.e., visible) anatomy, is sometimes called macro anatomy or topographical anatomy, but is most often referred to as anatomy with what other descriptor (which, appropriately, means "large")?
Correct Answer: GROSS
Your Answer: Magnology
Points Assigned: 3

Oh, I always thought that was the last name of the author. 

Dave M day 2 v Pelc LLL

4/6 which looks good so far.

 

1 : ) Godzilla. The Japanese link got me started then I remembered the 1998 and 2014 films. D11

2 : ) Chukka. I knew this was both a boot and a polo term but wasn’t sure how it related to both. But as I was lucky enough to know the word this was a simple question. D21

3 : ) Benin. I know Benin used to be called Dahomey. D22

4 : ) Gotterdammerung. I had heard this word in relation to Wagner’s operas and God = gott in German so it made sense. D12

5 : ( Paper Mache. No idea. D33

6 : ( Mega. Just went with the only Greek work for big that came to mind. D00