Tuesday, March 2, 2021

Jesse Day 7

4/6

1. What is the very appropriate name of the US Army veteran and acting Deputy Sergeant at Arms of the US Senate, who was awarded by that body in February 2021, by unanimous consent, the Congressional Gold Medal for his actions as an officer with the Capitol Police during the failed insurrection on January 6, 2021?
Correct Answer: EUGENE GOODMAN
Your Answer: Goodman
Points Assigned: 1

I still remembered this from a few weeks back. 

2. What African nation's name, when a "B" is added at the beginning, becomes the name of a region and the largest traditional kingdom within that country, and when an "L" is added at the beginning instead, becomes the name of a native language commonly spoken in the country?
Correct Answer: UGANDA
Your Answer: Angola
Points Assigned: 2

Very gettable. I was running through African countries in my head that began with vowels and Angola came to mind. I've never been to Uganda or Angola. 

3. What is the surname shared by soccer legends named Jack and Bobby, who played for two decades from the 1950s to the 1970s for Leeds United and Manchester United (respectively), and were among the starting eleven on England's World Cup-winning team in 1966? The name is also that of an area of southeast London that has been home to a Premier League club as recently as 2007 (currently in League One).
Correct Answer: CHARLTON
Your Answer: Reeves
Points Assigned: 3

I have never heard of these guys nor do I follow English football. 

4. What dish, named after a 19th-century Russian count, today typically consists of a beef tenderloin cubed or sliced thinly and cooked briefly in a mushroom, onion, and cream sauce, often served with crisp shoestring potatoes as a garnish?
Correct Answer: (BEEF) STROGANOFF
Your Answer: Beef Stroganoff
Points Assigned: 1

I don't recall eating it anytime lately, but it came to mind as what would be a good guess. 

5. The Earth is at the center of the universe and the Sun, Moon, and planets revolve around it at different levels in circular orbits, while the stars lie in fixed locations on a sphere that revolves beyond these orbits. Such was the astronomical system most associated with what second-century mathematician and author of the Almagest?
Correct Answer: PTOLEMY
Your Answer: Ptolmy
Points Assigned: 2

I am familiar with the Ptolemaic model of the universe. 

6. Shakespeare's Othello was a general in the service of Venice and, also per the play's subtitle, a member of what group of people?
Correct Answer: MOORS
Your Answer: Moor
Points Assigned: 0

I just knew this, but have never read or seen Othello. 

brad day7

1/6 yesterday, only got 3 mile island

2/6 today vs taylorz

1) herro d2/1
nope

2) angola d3/3
went for the sports (basketball) guess and thought this had a shot

3) kent d2/2
thought this had a chance as well

4) beef stroganoff d1/1
yum

5) ptolemy d0/2
math gimme?

6) merchant d0/1
nope

Seif Day 7 vs. Kim

4 or 5 today.  I got 5 but a ridiculous typo in one of my responses may cost me a question.

1. Goodman :), D00.  Only policeman from the day whose name I could remember (other than the deceased), and the "appropriate" name was a strong clue it fit.  But I hadn't heard that he was named Deputy Sergeant at Arms for the Senate.  I don't think this was actually all that easy a question, but D00 due to my opponents' specific strengths.

2. Uganda :), D21.  Spent more time on this one than on all the others combined.  I arrived at this by process of elimination.  I got rid of all the North African countries convinced myself it couldn't be any of the other countries that start with vowels.  That left Uganda.

3. Greenwich :(, D22.  No idea.

4. Beef Stronganoff :/, D11.  I knew it immediately, but I added an extra "n" in my answer accidentally and then didn't notice it until after I'd submitted.  This will bother me all day.  Based on the rules, this should be marked wrong, but perhaps Thorsten will see it as a "clear typo" and let it go.

5. Ptolemy :), D32.  This was a gimme for me.

6. Moors :), D13.  How many people were tempted to write "Moops"?  I totally wasted my typo...

Monday, March 1, 2021

Re: Debbie Day 6

2/6 which should have been a 3 - doh!

1 :) Three Mile Island - happy to easily figure this out

2 :) Quilt - I have definitely heard of this

3 :( Press Your Luck - thought this had a good chance of being right and also considered Tic Tac Dough. But wouldn't have gotten the actual one.

4 :( Ordinal.  Was thinking ways of counting and could have / should have said Arabic or Roman!

5 :( flow. Nope

6 :( Accra.  Was originally thinking Agraba but that may not even be a real place?


Brian Day 6 vs PelcovitzA

5/6 But will it be enough to take down Pelco?

1) Three Mile Island  0/1 I knew it immediately, as I somewhat aware of the news at that point in my life, plus one of my first jobs was as a consultant to a nuclear fuel manufacturer.  Not sure how it will play to the general population, but I think there are enough clues

2) Quilt 3/3  I thought of the AIDS quilt and thought it was as good a guess as any since I had no clue.  I'd be more worried about my defense if I wasn't sure to get assigned a 3 as well.

3) Joker's Wild. 1/0  Joker's Wild, Card Sharks, Tic Tac Dough, we watched every game show growing up

4) Yoga 2/2 I considered Arabic, but thought if it was writing I would have heard of it.

5) Velocity 2/1 Econ gimme 

6) Baghdad 1/2 Randomly knew this, I was surprised when I learned it was historically a wondrous, important city given my recent knowledge of it.

Jesse Day 6

3/6

1. What island's name comes possibly from its location down the Susquehanna River from the borough of Middletown, Pennsylvania, near Harrisburg, or alternatively from an inaccurate interpretation of a geological survey by the US Department of the Interior in 1963?
Correct Answer: THREE MILE ISLAND
Your Answer: Three Mile Island
Points Assigned: 1

I always thought Three Mile Island was in New York, but I could not come up with a better answer. 

2. A group of women living in and around the Gee's Bend hamlet in the Black Belt of Alabama are renowned for their works of art using what specific medium—a medium that is also referenced in the title of a 1985 piece by American artist Faith Ringgold, "Street Story <Redacted>"?
Correct Answer: QUILT
Your Answer: Spray paint
Points Assigned: 3

Shoot, this very gettable. 

3. A giant mock-up of a slot machine dominated the set of what game show, hosted by Jack Barry until his death in 1984?
Correct Answer: JOKER'S WILD
Your Answer: Press Your Luck
Points Assigned: 2

I have heard of it, but never watched it. 

4. A system known as Devanagari is one of the four most widely adopted and most actively used of its type in the world (probably at #3 or #4, though exact numbers would be impossible to determine). Name any one of the other three of these systems with the greatest prevalence.
Correct Answer: LATIN/ROMAN, CHINESE/HANJI/KANJI, ARABIC
Your Answer: Ayuvardic
Points Assigned: 2

I had no idea what Devanagari was. I thought perhaps it was a style of Yoga, and then I realized I don't know what any of the styles are called. 

5. What term from physics is used in economics for the rate at which money is exchanged in an economy—specifically, the ratio of a measure of transactions (such as GDP) to a measure of the money supply?
Correct Answer: VELOCITY (OF MONEY/CIRCULATION)
Your Answer: Velocity
Points Assigned: 1

I was considering frequency, but velocity made a lot more sense as a physics term. Glad I was right. 

6. What city flourished as a center of culture and trade, perhaps reaching its greatest brilliance under the 8th/9th-century rule of Harun al-Rashid, the Abbasid caliph whose court and capital provided the setting for many of the stories in One Thousand and One Nights?
Correct Answer: BAGHDAD
Your Answer: Baghdad
Points Assigned: 0

Gimmie?

Seif Day 6 vs. Ben (LLL)

Surprised to get 5/6 today.  All my (reasonable) guesses came up correct.  I found D pretty hard today.

1. Three Mile Island :), D12.  This seemed clear from the question.  Had Ben grown up in the US, I wouldn't have given him a D2.  As it is, this ventures enough into the American history genre to give him a higher D.

2. Quilt :), D22.  Very surprised to get this.  It popped right into my head, and I didn't have anything better, but I didn't think it was likely to be right.

3. The Price Is Right :), D13.  No idea here.  I had no chance at the right answer.

4. Latin Alphabet :), D01.  Another guess that broke my way.  I would never have been able to come up with the name Devanagari, but it vaguely rang a bell as being an writing system.  I thought I might be way off here, but I defended as if I were right.  It's the type of question I think Ben has a good shot at pulling off.

5. Velocity :), D20.  Gimme.

6. Baghdad :), D31.  I knew it was in modern-day Iraq, but there were so many Iraqi cities it could have been.  Glad I didn't overthink this and go with another one.