Wednesday, February 12, 2025

Dave M day 3

All fell apart for me a bit today – out of my wheelhouse and just a 2/6

 

1 : ) Brazil/Brasil. At least there was one geography gimme. D21

2 : ( Alice in Wonderland. Figured the OED would be older than 1884. D12

3 : ( Galeries Lafayette. Did not know Bon Marche was a department store in Paris, chose between the two I know of – GL and Printemps. D22

4 : ( Vendetta. I've heard of Mr Robot but didn't know the plot. D31

5 : ) Sirloin. Simple wordplay. D00

6 : ( Hypothalmus. I don't know my glands. D13

Marcus LL104 Match Day 3 -- Confirmation

5 I knew and 1 I didn't have a clue 
Player: BrowningM

1. Excluding accent marks, exactly one independent continental South American country's common one-word name is spelled differently in English and its prevailing official language. What is that country?
Correct Answer: BRAZIL/BRASIL
Your Answer: Brazil
Points Assigned: 0
Points Assigned to Private Opp: 0

Gimme
2. The 2003 book The Meaning of Everything, by London-born author Simon Winchester, tells the story of what other work, which was first published in 1884, and formally under its current title since 1933?
Correct Answer: OXFORD ENGLISH DICTIONARY (OED)
Your Answer: Oxford English Dictionary
Points Assigned: 3
Points Assigned to Private Opp: 3


I've got the book but I've not got round to reading it 
3. The retail establishment widely cited as the first legitimate department store opened its doors to provide a "good bargain" to local Parisians in 1838. What was the name of this store?
Correct Answer: BON MARCHÉ
Your Answer: Bon Marche
Points Assigned: 2
Points Assigned to Private Opp: 2


Been to Paris many times
4. Christian Slater played the title character of what television series that aired on the USA Network from 2015 to 2019, playing an enigmatic anarchist who leads a group of hacktivists aiming to take down the multinational "Evil Corp"?
Correct Answer: MR. ROBOT
Your Answer: pass
Points Assigned: 1
Points Assigned to Private Opp: 1


No clue 
5. A popular but surely false etymology for the name of what cut of beef, taken from between the lower ribs of the animal and the rump, regards England's King James I, who appreciated the cut so much he elevated it to knighthood?
Correct Answer: SIRLOIN
Your Answer: Sirloin
Points Assigned: 1
Points Assigned to Private Opp: 1

Gimme
6. What gland, named for its shape and located deep in the brain near the corpus callosum, synthesizes the hormone melatonin, and thus plays a significant role in biological rhythms such as the sleep-wake cycle?
Correct Answer: PINEAL GLAND
Your Answer: Pineal
Points Assigned: 2
Points Assigned to Private Opp: 2

Hopefully we get a few pituitary glands 


David S Day 3

 4/6, and a unlucky guess away from 5. A rare day of a common D for me. 

  1. Brazil :), D11. Not that many choices here. 
  2. Oxford English Dictionary :), D22. I think I remember hearing about this book, but I also think I could have guessed this. 
  3. Bon Marche :), D22. I went there many times before it closed. 
  4. Resident Evil :(, D11. No idea. 
  5. Sirloin :), D00. Spent a long time on this before it hit me. I’ve never heard of this “explanation.”
  6. Pituitary :(, D33. Ugh! I went back and forth between this and pineal and picked the wrong one. 

Tuesday, February 11, 2025

Brian Day 2

 well that was interesting.  Two of the questions in my wheelhouse, both of which I thought left way too much room for interpretation even though properly pinned, were incorrect.  And the two I took somewhat wild guesses on were correct.  4/6 

1) Expected value  1/1  I hate this question, though I didn't feel completely comfortable with expected value and should have looked for other options.  At least I'll get D0'ed.

2) Visual 1/1  I think another bad question.  Technically makeup must be correct, but c'mon.

3) Guys  3/2  I was going to put dudes, or sperm donors, then thought this is the Guy Fawkes thing, might as well take a wild guess with guys.  Very surprised to hit.

4) Cleveland Browns 0/0 gimme

5) Ptarmigan 2/2  The only bird to fit the bill (or beak, as it were)

6) Lake Geneva 2/3 Wild guess as the only Swiss lake I could name, another surprise for me today.

Jesse day 2

4/6

1. What mathematical term was coined by British statistician Karl Pearson in his 1894 lecture "The Scientific Aspect of Monte Carlo Roulette", and are the two words that fill in the blank in the following quote from the lecture: "[F]or every type of experiment there is a numerical quantity, depending partly on the chance of the single event succeeding, and partly on the total number of the trials of it, which we may term the [BLANK]"?
Correct Answer: STANDARD DEVIATION
Your Answer: Probability
Points Assigned: 1

Nope!

2. Hollywood legend and multiple-Oscar winner Rick Baker has been credited with several "below-the-line" roles in films. A typical one is the following, from 1981's An American Werewolf in London, in which one word is redacted: Special [REDACTED] effects designer and creator. What is that redacted word?
Correct Answer: MAKEUP
Your Answer: Make-up
Points Assigned: 1

I know who Rick Baker is. This seems easy enough to guess. 

3. What word is often used for the effigies burned in the UK on the evening of November 5, the anniversary of the Gunpowder Plot? It has come to be roughly synonymous with "men".
Correct Answer: GUYS
Your Answer: Guy
Points Assigned: 2

I think Guy will be marked correct. 

4. "The Drive", "The Fumble", a controversial 1996 relocation drama, and a 17-year playoff drought beginning in 2003 are among the countless heartaches suffered by fans of what NFL franchise (location and team name required)?
Correct Answer: CLEVELAND BROWNS
Your Answer: Cleveland Browns
Points Assigned: 0

The relocation was the clincher for me. 

5. What bird, a native of the northern hemisphere and member of the grouse family, has a name that begins with an unetymological consonant pair—as the birds's original Gaelic name just begins with the letter "T", and a Greek-influenced silent letter was added at the beginning in the 17th century?
Correct Answer: PTARMIGAN
Your Answer: Pheasent
Points Assigned: 3

Never heard of it.  I am glad I didn't try to think too hard about this one. 

6. Identify (in English) the lake, the largest of the European Alpine lakes, which straddles the border between southwest Switzerland and southeast France, and is known in French as Lac Léman?
Correct Answer: LAKE GENEVA
Your Answer: Geneva
Points Assigned: 2

I saw the Lake when I flew into Geneva in order to reach Chamonix. 

Dave M day 2

5/6 today, couple of guesses that turned good.

 

1 : ) Standard Deviation. Monte Carlo was the pointer to statistical modelling and this seemed the obvious answer but agree not a great definition of the term. D22

2 : ) Makeup. A guess based on the specific effects mostly seen in that movie. D13

3 : ) Guy. Gimme UK question. D01

4 : ( Los Angeles Rams. Random guess of NFL team. D30

5 : ) Ptarmigan. Had wondered why this name was similar to Pterodactyl and the like before. Turns out just a fluke. D22

6 : ) Lake Geneva. I've spent time in Montreux at the Eastern edge of the lake. D11

David S Day 2 vs. Marcus (LL)

 Mediocre 3/6 against Marcus in our first (and maybe only ever) LL matchup. 


  1. Random variable :(, D23. So gettable. Ugh. 
  2. Visual :(, D20. No idea. 
  3. Guys :), D01. Kind of a confusingly worded question, but otherwise a gimme. I just wasn’t sure if we were supposed to answer Guys or Guy Fawkes. Certainly won’t give Marcus any problems. 
  4. Cleveland Browns :), D31. Hoping this trips up my Welsh friend. 
  5. Stork :(, D12. Not even a little bit of a clue. 
  6. Lake Geneva :), D12. Gimme for me, and I’m sure for Marcus.