Monday, March 6, 2017

Dave M day 10

My 5/6 on Friday was only good enough for a draw – this season’s gradually getting worse! 2/6 today and a probable loss.

 

1 :( No idea. Looked kind of like Nicole Kidman. D1

2 :( Toss up between Pina Colada and Daiquiri as I mix those two up in my head (I rarely have them). Wrong side of the toss up this time. D2

3 :( I went with ‘for Law and Order’. Assume this is a gimme for most. D0

4 :) I knew Peyton Manning retired after last year’s. D1

5 :( Nope. D3

6 :) Right in my wheelhouse. D2

Jesse Day 10

4/6

1. Identify the woman in this photograph. LINK: http://www.learnedleague.com/images/art/3p948c5yno3890.jpg
Correct Answer: BRIE LARSON
Your Answer: The woman that won best actress in 2015
Points Assigned: 1

I knew who they were referring to, but not her name.

2. 1.5 oz. of white rum, 0.5 oz. of simple syrup, and 1 oz. of lime juice: This is a recipe for a cocktail named after what small village and beach that US troops stormed at the end of the nineteenth century?
Correct Answer: DAIQUIRI
Your Answer: Daiquiri
Points Assigned: 2

Wow, I got a mixed drink question. 

3. What is the precise four-word sentence that completes this famous television opening narration? \ In the criminal justice system, the people are represented by two separate yet equally important groups: the police who investigate crime, and the district attorneys who prosecute the offenders.
Correct Answer: THESE ARE THEIR STORIES.
Your Answer: These are their stories
Points Assigned: 1

I don't watchg the show, but my wife has waatched enough episodes that I know the opening. 

4. On two separate occasions in NFL history, the starting quarterback for the Super Bowl-winning team retired after that game, never playing again in the NFL. What team won the Super Bowl in both of those instances?
Correct Answer: DENVER BRONCOS
Your Answer: Denver Broncos
Points Assigned: 0

A football gimmie because Peyton's win was so recent. 

5. The name of a Haitian Creole mythological character who kidnaps children and eats them for breakfast (which translates to English as "Uncle Gunnysack") was used for a brutal civil militia created in 1959 by Haitian dictator François "Papa Doc" Duvalier. What was that character's name?
Correct Answer: TONTON MACOUTE
Your Answer: Thong Song
Points Assigned: 3

Never heard of it despite having been to Haiti. 

6. A subsidiary of Dallas-based Energy Transfer Partners is constructing the controversial 1,172-mile-long underground oil pipeline from the Bakken shale oil fields in the far north central United States to the Patoka oil tank farm in south central Illinois. What is the name of this subsidiary company (as well as the pipeline itself)?
Correct Answer: DAKOTA ACCESS (LLP)
Your Answer: Dakota Access
Points Assigned: 2

It was this or Keystone and Keystone goes to Canada. 

Saturday, March 4, 2017

Brad Day 9

1/6

1) sonata d3
Nope

2) yarden d1
Wine name + sounds like jordan = as good a guess as anything else i could think of

3) chalice d1
No idea

4) elephants d2
Wild guess

5) fiat d0
Why i like gold

6) choquettes d2
Work at a french bank and missed a french dessert question ... not my finest hour

Friday, March 3, 2017

Gideon Day 9

2/6 today. It was a good run while it lasted.

1 :) D1 Nocturne
2 :( D2 Arden
3 :( D2 Coins (definitely not a bj)
4 :( D3 Anteaters - I was considering Elephants, but I remembered Pachyderm and looked elsewhere.
5 :) D0 Fiat Currency
6 :( D1 Elevette - I made this up.

Jesse Day 9

4/6

1. An aubade is defined as a morning song. What contrasting and complementary term has been used for evening music, such as to describe Mozart's Eine kleine Nachtmusik or his work commissioned for the wedding of Marie Elisabeth Haffner?
Correct Answer: SERENADE
Your Answer: Serenade
Points Assigned: 0

It was the only answer I could think of and seemed to make sense.

2. Prior to its independence in 1946, Jordan (officially The Hashemite Kingdom of Jordan) was from 1921 a British protectorate with a similar sounding name. What was that name, preceded formally by "Emirate of"?
Correct Answer: TRANSJORDAN
Your Answer: Hashemite Jordan
Points Assigned: 3

Shoot, could not recall it.

3. What did the disciple Judas give to Jesus in the Garden of Gethsemane following the Last Supper, as famously depicted in multiple works of art?
Correct Answer: A KISS
Your Answer: Apple
Points Assigned: 2

Ah, betrayed him with a kiss. 

4. All living members of the taxonomic order of animals known as Proboscidea are known commonly as what?
Correct Answer: ELEPHANTS
Your Answer: Elephants
Points Assigned: 1

I was trying to decide between elephants and mosquitoes. I chose wisely. 

5. For much of human history, money was accepted by users because it consisted of materials which were themselves valuable. Most modern money, however, is inherently valueless, but circulates only because the state establishes its value. What Latin term is used for this latter type?
Correct Answer: FIAT MONEY
Your Answer: Fiat
Points Assigned: 1

This was a guess. But a good one.

6. What is the word for the miniature choux pastry balls, also simply called cream puffs, that are an essential part of wedding celebrations in France, where they are assembled into a croquembouche? The name comes from the diminutive of a French term synonymous with "gain"?
Correct Answer: PROFITEROLES
Your Answer: Profiterole
Points Assigned: 2

I learned this one of the great British or american baking shows.

Thursday, March 2, 2017

Gideon Day 8

6/6 today.

1 :) D0 - Nice job Jesse!
2 :) D3 - Now I've got it stuck in my head!
3 :) D1
4 :) D2 - I knew he wrote the decline and fall of the roman empire, but didn't know which city inspired him. Went with the obvious one.
5 :) D2
6 :) D1

Jesse day 8

4/6

1. How many square inches are in one square yard?

Correct Answer: 1296
Your Answer: 1296
Points Assigned: 1

I got a math question right!

2. What is the title of this song? LINK: http://www.learnedleague.com/images/art/3498ycn3520.jpg
Correct Answer: POP GOES THE WEASEL
Your Answer: Row Row Row your boat
Points Assigned: 2

Ugh.

3. What is the name of the muscles highlighted in this diagram? LINK: http://www.learnedleague.com/images/art/r98tyc0wm598t.jpg
Correct Answer: LATISSIMUS DORSI (LATS)
Your Answer: Oblique
Points Assigned: 3

Ugh. And I just got home for physical therapy on my back and specifically stretched out my lats. 

4. English historian and scholar Edward Gibbon claimed to have been inspired to write his masterpiece, widely regarded the greatest historical work written in English, during a 1764 trip to what city?
Correct Answer: ROME
Your Answer: Rome
Points Assigned: 1

I was pretty sure he wrote the rise fall of the roman empire. 

5. What is the expression, popularized in the 20th century but introduced by Adam Smith in 1759 and elaborated further in 1776, that serves as an analogy for the way in which the function of markets allows economic activity, motivated by self-interest, to be coordinated for societal benefit, without any central organization?
Correct Answer: INVISIBLE HAND
Your Answer: The Invisible Hand 
Points Assigned: 0

Gimmie?

6. What man—a former U.S. Secretary of Defense and Secretary of State—is the only career officer in the United States Army ever to have been awarded the Nobel Peace Prize?
Correct Answer: GEORGE MARSHALL
Your Answer: Marshall
Points Assigned: 2

Only answer I could think of any luckily it was right.